Следва

Амир Косроупур в Чешкия център: New American Works + Improvisation

Четиво в четвъртък: "Тетрадка за рецепти и спомени" от Катерина Евро

"Аз съм Катерина Евро. Тази година ставам на 60, въпреки че все още се чувствам на 17. През тези 60 години снимах филми, играх в театър, работих в телевизия, омъжих се по любов, отгледах син, а сега си имам и внучка...

Books преди 7 години

Авторът: 

Катерина Илиева Евро е известна българска актриса, родена на 1 септември 1956 г. в София. Работила е в студия за игрални филми „Бояна“, снимала се е в редица телевизионни предавания. Публиката я свързва с участието й в едни от най-популярните и обичани български филми, в т.ч. „Оркестър без име”, „Закъде пътувате”, „Три Марии и Иван”, „Равновесие”.

"Аз съм Катерина Евро. Тази година ставам на 60, въпреки че все още се чувствам на 17. През тези 60 години снимах филми, играх в театър, работих в телевизия, омъжих се по любов, отгледах син, а сега си имам и внучка – Катерина. Минах и през щастие, и през тъга. Спечелих и загубих приятелства. Простих се със скъпи за мен хора. Натрупах опит и в готварството, благодарение на моята майка и баба и не на последно място на моя съпруг, който обичаше да си хапва. Сега се осмелих да направя своя кулинарна книга, гарнирана със спомени, и се надявам да съм полезна на тези, които чрез храната искат да зарадват семейството и приятелите си."

Книгата: 

"Тетрадка за рецепти и спомени” е логично следствие от една „женска пакост“, зад която стоят три щури и харизматични жени. Това е книга, зачената сред уханната омая на остров Корфу, алхимична смес от лични преживелици, забавни истории, снимки и вкусни рецепти, пъстра, спонтанна и магична като Катето Евро, извор на много смях, настроение и кулинарно свещенодействие. Не на последно място това е книга за любовта, семейството, приятелите и красотата на времето, което се изплъзва. Тя ще ви покаже Катето такава, каквато е. Вие ще прецените дали е сготвена добре.

Книгата излиза от печат на 16 септември, а официалата премиера очаквайте на 26 септември в литературен клуб „Перото”, НДК.

"Тетрадка за рецепти и спомени"

ПРЕДГОВОР

В тази книга има много смях, топло женско приятелство, ледено узо и невероятно вкусни български домати от Кокаляне, прошепнати женски тайни под звездното лятно небе, аромат на узрели праскови и топъл хляб, смях и шум на море, свистящ под гумите горещ асфалт, звън на чаши с вино и още смях и приятелство... Защото тази книга е женска пакост, която ние трите, Катето Евро, Диди – Диана Шингарова, дизайнер и фотограф, автор на пет малки книжки със здравословни рецепти, и аз, авторката, която също обича да готви, съчинихме и хитроумно започнахме на остров Корфу в най-горещите дни на август 2012. Сърцето и душата на тази книга, разбира се, е Катето Евро, която имам удоволствието да не ви представям, защото едва ли има някой, който да не я познава. Във вилата, която наехме на Корфу, тя неуморно ни готвеше: мяташе палачинки със сладко от кумкуат – специалитет на острова, прави се от миниатюрни портокалчета, – пържеше патладжани за гръцка мусака, бъркаше магически сосчета, печеше риба, подреждаше „албанска“ салата от лично отгледани от нея домати, ръсеше подправки в прясно сготвеното ястие – забъркваше ги като алхимик от безбройните хартиени пликчета, които носеше със себе си, – топеше шоколад, месеше хляб и точеше кори. Всъщност точеше е малко неточно казано, защото вместо липсващата точилка Катето използваше бутилка узо. А от време на време облизваше пръсти, за да пусне във фейсбук някоя и друга снимка от своето свещенодействие за разни приятели. Заедно обикаляхме откритите пазари на Корфу, за да търсим пресни риби, резене, розов пипер, скариди и бели патладжани, и след много „калимера“, „калиспера“, „евхаристо“ и „пара кало“ се връщахме със съвсем различни неща, обсъждахме рецептите и през смях, разказвахме си вицове, а вечер, на една тераса над морето запалвахме свещички и опитвахме „книгата“. Катето ни разказваше някоя от безбройните си смешни истории, животът бе прекрасен. Така се роди „Тетрадка за рецепти и спомени от Катерина Евро“. Книгата е без нито грам претенция, а рецептите са прости, но вкусни, както и включените спомени. Започнахме я в Корфу, но я довършихме в Кокаляне, където растат „най-вкусните домати, чушки и краставици в света“, по думите на Катето, а подправките в градината и ухаят омайно.
Всъщност още в Корфу, записвайки рецептите, установих, че най-важното нещо, което трябва да имаш, за да напишеш книга с рецепти за готвене, е тирбушон. Във вилата нямаше тирбушон, а пазарувайки продукти, ние все забравяхме да купим тирбушон за виното, което изстудявахме за вечерта. Едва когато на третия ден купихме този безценен атрибут и успяхме да отворим първата бутилка вино, книгата потръгна. Защото смисълът и магията на добрата храна е да я споделиш с приятели. На Катето затова и се получава всичко, което готви. „Няма по-голям кеф за мен да ме похвалят с пълна уста на масата“ – обича да казва тя. Дано и на вас да ви е вкусно. И не забравяйте да държите тирбушона подръка.

В книгата са използвани снимки от албума на Катето Евро, между страниците на който са заключени петдесет и шест години от живота на тази изключителна жена. Снимки от 21 филма с нейно участие, в повечето от които – в главна роля. Те са сред най-добрите български филми и до днес.
Лаская се от мисълта, че ни свързва приятелство – скрепено с много текила и цигари в пет сутринта, когато хората са склонни да доверяват живота си. Мога да говоря много за нея, за нейната щура спонтанност, за майсторството, с което танцува ирландски танци, за шантавите диалози, които води с катаджиите, когато се връща посред нощ с колата си в Кокаляне, където живее, за бързината, с която се изстрелва да спасява закъсал приятел, за обожанието, с което я гледат в кварталния магазин, в автосервиза, в телевизионното студио, за смешките на килограм, които пръска около себе си, за откачените идеи, на които винаги е навита...
Тази книга ще ви покаже Катето такава, каквато е. Вие ще прецените дали е сготвена добре.

МИЛЕНА ПОПОВА

More Books