Следва

Спечели веднага билет за Armin van Buuren!

Класа отвъд времето: Ашод Шакарян и света на Rolex

Кой и какво стои зад името на колоса Rolex в България? Какво коства да управляваш компания, която прохожда от часовникарско ателие до официален представител на луксозния бранд...

All About Life преди 7 години

Кой и какво стои зад името на колоса Rolex в България? Какво коства да управляваш компания, която прохожда от часовникарско ателие до официален представител на луксозния бранд? Сверяваме си часовниците с Ашод Шакарян, един успял мъж, който ни разкрива какво се крие зад магията и стойността на Rolex отвъд това, което знаем за него и защо това е инвестиция, неподвластна на времето.

V.S.: Здравей! Много се радваме на възможността за тази среща. Rolex е обожаемо петбуквие, сигурни сме, че емоцията, която носи то ще направи този разговор еднакво приятен и за теб, и за нас. От колко време вашата фамилна фирма БЕША е в щастлива и успешна връзка с Rolex Швейцария?
А:
Връзката на моя баща с Rolex датира от 1984 г., когато той за първи път посещава фабриката в Женева, на часовникарска специализация и оттогава не е прекъсвала.

V.S.: Как стана така, че това удоволствие е факт?
А:
Тази “привилегия”, както я наричате, е плод на дългогодишни (32 г.) лоялни взаимоотношения, отдаденост на часовникарската професия, нашето желание за развитие и не на последно място на късмет.

V.S.: Мислеше ли тази привилегия за възможна в съвсем ранната си младост?
А:
Моята т.н. ранна младост е свързана с годините на прехода, когато нямаше стоки в хранителните магазини, камо ли някой да мисли за луксозни часовници (усмихва се). Но, да, след моето първо посещение на Rolex в Женева като часовникар аз бях… буквално отвян, знаех много за компанията, познавах часовниците и механизмите в детайли, но не бях очаквал да видя компания от такъв огромен мащаб, така вманиачена в детайлите с поглед в бъдещето и история за пример.

V.S.: Тогава как изглеждаха мечтите?
А:
Ето така изглеждаха мечтите – да бъдем ние като семейство, част от казаното по- горе, част от магията на Rolex.

V.S.: Те всъщност сбъдват ли се?
А:
Аз вярвам в това, че когато целите (мечти ми е малко илюзорно) са ясни и човек има план за действие, по пътя на тяхното реализиране, вселената се подрежда така, че целите да са достижими.

V.S.: Но това не е безусловно, нали? Кои са най-важните условия, за да стане мечтата ни реалност?
А:
Не може човек да стои и да чака.

V.S.: Имаме лични впечатления, че Rolex е жив организъм. И самата фирма, и всеки отделен часовник. Когато е далеч от човека, от собственика си, той просто спира. Когато усети топлината, движението, живота, стартира живота си и той. Възможно ли е да се нарече една вещ жива? Откъде идва магията в този случай?
А:
Това е много поетичен начин да се обясни нещо толкова сложно като автоматичния часовников механизъм (усмихва се). Магията за мен е в аурата на Rolex, в съвършенството, постигнато в един малък микрокосмос, предназначен да се носи на китката. Една на пръв поглед обикновена вещ, която обаче пренася своя собственик в друго измерение.

V.S.: Аз съм на 18, нося ли Rolex?
А:
Абсолютно, завършваш с отличие гимназия, влизаш с гордо вдигната глава в т.н. зрял живот, каква по-хубава/смислена награда можеш да получиш, която цял живот да те връща към този момент от един Rolex Oyster Perpetual или Rolex Submariner.

V.S.: И после съм на 80, пак ли нося Rolex?
А:
Разбира се, но вече имаш стоманения спортен модел от завършването на гимназия, преди 62 години, странно днес той струва 10 -20 пъти повече оттогава, затова сега с радост носиш този златен Rolex Day-Date, който колегите са ти подарили при излизане в пенсия или съпругата ти е подарила по случай някой предишен любилей.

Истината е, че Rolex имат часовници за всеки без значение на възраст или социално положение. Rolex е, както изборът на младия работещ човек, който е успял да събере/отдели прилична сума, за да купи часовника на детските си мечти, часовника на Бонд, така и часовника, който заможният човек купува, за да подчертае своя статут в обществото, а също и изборът на спортиста или изследователя и авантюриста. Малко, ако има такива, са сферите на живота или ситуациите, където Rolex на ръката да не е на място.

V.S.: Моделът на твоята ръка?
А:
В момента Rolex SeaDweller 4000.

V.S.: Луксът се продава добре навсякъде, а някои видове лукс като този, за който говорим, са такива с душа и сърце. И все пак, има ли и къде са трудностите в това да предлагаш тези часовници?
А:
Кажете ми бизнес, който не среща трудности? Пред всеки има предизвикателства, но те не бива да ни спират.

V.S.: А най-голямата радост и удоволствие от това занятие?
А:
Може да звучи тривиално, но лично за мен доволният клиент е най-голямата награда, клиентът, който е бил скептичен в началото. Rolex е супер преекспонирана марка от филми и медии, до народния фолклор и вицове, това кара хората да подхождат някак скептично, но когато се запознае с марката, с историята, когато часовникът, който е избрал, стане негов неразделен другар, когато срещне одобрението на околните и един ден този клиент се върне, за да зарадва половинката си или своя наследник, тогава за нас като екип е най-голямото задоволство.

V.S.: При вас бизнесът има семеен характер, баща ви е родоначалникът, нали? Как изглежда началото?
А:
Аз без да предвиждам този въпрос, ви разказах за началото - връзката на Шакарян с Rolex.

В началото е бащината предприемчивост, с идването на демокрацията и създаването на първото частно часовникарско ателие в София, занимаващо се изключително с най-престижните швейцарски марки часовници. Сервизът е от своето откриване официален за Rolex, Омега, Картие Лонжин и много други.
Постепенно сервизната дейност се разраства с добавянето на допълнителни услуги и продажба на часовници. 2005 г. получихме доверието на Rolex и за продажба на часовници.

V.S.: А сегашният момент? Какво отличава Днес от Вчера?
А:
Днес повече отвсякога сме вперили поглед в бъдещето (усмихва се).

V.S.: Големите пробойни в това да си еднакво успешен/спокоен/себе си и в бизнеса, и в личния живот?
А:
Трудно е, това, разбира се, ако приеме човек, че е успешен.

V.S.: Ако трябва да избереш още една марка, но само една, която да добавиш в портфолиото на БЕША, коя би била тя?
А:
Хипотетично? Марката, която бих добавил е Патек Филип.

V.S.: Откъде се върна последно?
А:
Имах динамично и изпълнено с хубави изживявания лято.

V.S.: Накъде е следващото пътуване?
А:
Не планирам толкова напред пътувания.

V.S.: Колко далеч стига човек и има ли това връзка с възпитанието или е въпрос на индивидуалност и характер?
А:
Според мен е комплексно, но семейството, средата, в която израстваш, възпитанието, което получаваш, са от съществена важност за това, кой ще бъдеш в обществото.


V.S.: Свери ни часовника - последните тенденции и мода при този фантастичен аксесоар?
А:
Може би Rolex като по-консервативна марка не е точният пример за “модерно”, когато говорим за мода, за дизайн, въпреки че е много модерно да си с Rolex на ръката (усмихва се). При Rolex моделите са с дълга история, те не следват тенденции, тенденциите следват Rolex.

V.S.: Рано пиле, рано пее, в колко започва денят ти? И как?
А:
Не обичам ранното ставане, но ми се налага, ставам около 8 и след късо кафе излизам да спортувам.

V.S.: Най-щастлив си, когато?
А:
Винаги.

V.S.: Има ли типаж, на когото марката Rolex да не отива?
А:
Не мисля, както си говорихме, Rolex има модел за всеки.

V.S.: Кой избира по-бързо часовник - мъжът или жената?
А:
Мъжът идва с ясна концепция, дори повечето пъти с точен модел, който търси. Жената, обаче, е по-склонна да се довери на професионалните съвети.

V.S.: Да носиш този часовник е по принцип несравнимо удоволствие. Какви са рисковете да го развалим? Неподходящи дрехи, комбинации, маниер?
А:
В това е силата на Ролекс, производителят се е погрижил, тествал до вманиаченост часовника, че на собственика остава само да се наслаждава на безупречния часовник на ръката си.

Rolex е с пет години гаранция, часовник, с който може да се спортува, плува, гмурка, работи в индустриална среда, специалната 904L стомана е високо корозионно устойчива. С две думи часовник, който слагаш на ръка и забравяш за него от гледна точка на пазене.

V.S.: Тук битува страхът, че да подаряваш часовник не е на хубаво, защото означава раздяла. Как ти се вижда това поверие?
А:
За мен това твърдение е абсурдно, най-вероятно измислено от някой скъперник, за да си спести скъп подарък. И забележете, че това е само българско поверие, нещо като “много хубаво, не е на хубаво”. Много сме негативни, а не трябва.

V.S.: Довърши изречението: една класна вещ заслужава ...
A:
Да се наследи.

V.S.: Можем ли да наречем любов любовта към бизнеса?
А:
Може би страст е по-подходящо?

V.S.: Има ли добре свършената работа аналог?
А:
Не.

V.S.: За да си успешен в работата обаче, трябва да умееш и да релаксираш? Как го правиш?
А:
Нашата работа не е стресираща като много други професии, имаме удоволствието да работим в красива, луксозна обстановка, с интелигентни, възпитани и заможни клиенти, от които винаги има какво да чуеш и научиш. Удоволствие е!

За мен релаксът е спорт и пътуване.

V.S.: Напоследък слушахме един български писател да разказва, че е категоричен, че времето в последните години тече по-бързо отпреди? Дали да вярваме?
А:
Часовникът му май е за профилактика.

V.S.: Най-ценното в живота ти?
А:
Семейството и синът ми.

V.S.: Трите твои лични стъпки да направим това място тук, България, по-добро място за всички ни?
А:
Да бъда благодарен, да не завиждам, и да съм по-смирен, което е много трудно.

V.S.: Страх ли те е от нещо?
А:
От много неща, и реални, и не толкова.

V.S.: И накрая, колко е часът?
А:
Късно е.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.