Следва

Lancel! Чантата на твоя живот

Коко Шанел. История с продължение (I част)

Ниски обувки с дебел ток, костюм от туид, перлени колиета, масивни бижута много камъни, изчистени малки чанти...

All fashion преди 14 години

Ниски обувки с дебел ток, костюм от туид, перлени колиета, масивни бижута много камъни, изчистени малки чанти на дълги верижки и числото номер 5 са само малка част от нещата, които Коко направи емблематични. С тези неща света ще я помни.

Малко са хората, и особено дизайнерите, които са създали толкова много неща - прости, но вечни, и са направили толкова много промени в световната мода и дамския гардероб.

Габриел Шанел е родена в един от най-топлите месеци през годината – Август, и това може би обяснява темпераментния й характер. Друго, което може да даде светлина върху странното й поведение и труден характер най-вероятно е зодията й – Лъв.

Малката Габриел е родена в Самюр (Южна Франция) през далечната 1883 година. Тогава Шанел, още неподозираща за бъдещата си слава, е буйно невъзпитано селянче, точно като хората в Самюр тогава – необразовани, невъзпитани, диви. Коко Шанел е дете на бедността, на крайната мизерия и нищета. Нещо, от което тя се срамува до края на живота си.

Гарбиел Шанел е дете на селянка, която малката Коко помни само и единствено с болестите си и на баща – амбулантен търговец, който рядко се задържал вкъщи. Скоро след това тя била изоставена от баща си и всичките си роднини в сиропиталището в Обазин.

Когато станала на 17 години, Коко била поставена пред избора дали да остане в манастира и да стане монахиня, или да стане ученичка. Е, изборът не бил никак труден и малката Шанел бързо отишла в Нотр Дам – пансион към манастира в Мулен, където учила. Това всъщност са и едни от най-трудните години в живота й, защото точно в този пансион тя разбира какво всъщност означава да си беден и богат, и каква е разликата.

В пансиона бедните селски момичета не били добре дошли – те чистели, спали в мазетата и в неотоплените стаи, нямали право да доближават момичетата, чиито родители плащали, носели груби дрехи и яли различна храна.

Най-вероятно този период оказва и толкова силно влияние върху личността на Мадмоазел, той оформя характера й, обяснява непоносимостта й към мизерията и желанието и стремежът й към лукс. Коко се възхищавала на стъклописите и разпятията в манастира, от облеклото на момчетата от съседния пансион, от черните поли и белите якички на богатите момичета. Въпреки тежките години прекарани в пансиона, Коко придобива едно жизнено важно умение, за което монахините я увещават, че ще я храни. А именно, умението да шие и крои.

След като завърша училище Коко започва първата си работа като шивачка в „Сент Мери”, фирма за дамско и булчинско бельо. Тъй като работата и била близо до дома на сестрите на баща й, тя често ги посещавала, но по време на вечерите била сдържана и враждебно настроена. Крехката Габриел никога не вечеряла с роднините си, но винаги ги гледала. Въпреки, че била гладна и болна, тя не си позволила да покаже слабостта си и копнежа си за храна и любов. Всяка нощ, мечтаеща и тъжна Коко чете романи на тавана и мечтае за дълги английски следобеди с чай, сладки, бонбони, и сандвичи, за красиви дълги рокли и любов. За бала си Коко решава да си направи красива рокля по подобие на една от героините от романите. Габриел измисля дълга рокля от бледоморав крепдешин с волани от лилаво кадифе, с която решава да бъде на бала си, но потреса и срама в очите на леля й са били важен урок занапред. Малко по-късно в колекциите си Коко Шанел залага на изчистената линия и семпла визия.

Коко била вманиачена в темата за парите и богатството. Луксът бил фикс идея за нея. Вечер след работа, като шивачка, Коко пеела на войниците в едно кабаре в Мулен. Младото и крехко създание пеело само две песни, защото не знаело повече, но това не попречило войниците да проявяват интерес към нея. Тя имала нещо уникално. Нещо, което никоя друга в това задимено кабаре нямала, никоя друга в цял Мулен.

Коко била ниска, хилава, много слаба, с тъмна коса и влажни очи, с гаменски вид, което доста я отличавало от другите високи пълни дами с много грим и тежки рокли, пристегнати с корсети. Коко се отличавала не само с вида си, но и със специфичния си дрезгав глас, гледала високомерно, не проявявала интерес. А това подлудявало мъжете около нея. И все пак Коко била посредствена като певица. Надали щеше да постигне нещо повече от това да бъде продавачка или шивачка в ателие, да я канят на празненства и от време на време да получава подаръци. Но съдбата я среща с Етиен Балзан.

Мосю Балзан бил кавалерийски офицер от много богата фамилия, наскоро останал сирак и обичащ живота. Той поканил Коко в имението си край Компиен (близо до Париж) където отглеждал породисти коне и красиви жени. Това бил шанс за малката селянка Коко, шанс, който не би пропуснала за нищо на света.

Откъде започва всичко и как малкото бедно и кльощаво момиче създава истинска модна империя, ще ти разкажем подробно следващата седмица.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.