Следва

Как да се спасим от силната болка във врата

Хранене при депресия - какво ДА включим в менюто си!

При липсата на основни хранителни вещества може да се развие депресия...

Health преди 7 години

При липсата на основни хранителни вещества може да се развие депресия. Например, преобладаването или недостига на определен вид аминокиселини води до нарушаване на биохимичните процеси в мозъка, което спомага за развитието на тежки психични нарушения и депресивни състояния.

Един красиво поднесен обяд, приятна атмосфера по време на вечеря и любимите ястия са способни да повишат настроението на всеки. Въпреки това, човек, намиращ се в депресия, често страда от загуба на апетит или неговите вкусови усещания значително намаляват. Любимата храна не носи тази приятна ситост, а вкусът към някои продукти съвсем може да се изкриви. Много болни се оплакват, че храната придобива (според техните усещания) "хартиен" вкус или изобщо няма никакъв вкус.



Правилно хранене при депресия
Когато човек се чувства депресиран е необходимо да промени хранителните си навици и да въведе в менюто си храни, богати на аминокиселини, витамини, магнезий и други полезни вещества. Също така се препоръчва да се разнообразява менюто с продукти, при употребата на които, в организма се произвежда хормона на щастието - серотонин.

Изхабяването на нервните клетки възпрепятства синтеза на глутаминова киселина, незаменима за мозъчните функции. Тя има психостимулиращо, енергизиращо, възбуждащо и отчасти подобряващо функцията на мозъка действие. Източници на глутаминова киселина са храните, които съдържат белтъчини: месо, риба, яйца и млечни продукти.
Също така в диетата трябва да присъства храна, богата на селен - орехи, тиквички, целина, аспержи, пшеничен зародиш.


Списъкът с препоръчителни продукти включва:
месо и риба (херинга, морски дарове, пилешко) с ниско съдържание на мазнини
домати;
лимонов сок;
пълнозърнест хляб;
булгур, елда, ечемик, овес;
сурови зеленчуци;
извара;
плодове;


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.