Следва

"ЖАЖДА" с номинация на EFA за Наградата на FIPRESCI - ЕВРОПЕЙСКО ОТКРИТИЕ

Точно тази програма чакахме! CineLibri = Фестивалът!

Любовта към литературата е форма на живот, пребиваване в безброй паралелни реалности. А любовта към киното е знак, че обичаме живота повече от неговия смисъл...

Movies & TV преди 7 години

Любовта към литературата е форма на живот, пребиваване в безброй паралелни реалности. А любовта към киното е знак, че обичаме живота повече от неговия смисъл. От срещата на тези две магични любови се ражда фестивалът CineLibri, залагащ на взаимодействието между две от най-обичаните изкуства. Неговото име идва от комбинацията на думите Cine, което означава „кино”, и Libri – „книги”. Вдъхновението за този фестивал се сътворява в издателство „Колибри”, едно от първите частни и безспорно най-добри и с висок престиж като марка, чийто слоган за двадесетия им юбилей гласи: „Да намериш време да четеш, е като да намериш време да обичаш“. И нищо чудно, че точно това в издателство, в чието име също има смигване с думите „Ко”, като „обединение”, и „либри”, е основният „виновник” и родител на двугодишната рожба, на име „CineLibri”, Жаклин Вагенщайн, директор „Издателски стратегии и авторски права“.



Успяхме да откраднем няколко минутки от разчетеното до секунда време на Жаклин, мигове, преди старта на кинофорума. Ето какво сподели тя специално за ViewSofia:

Много сме горди с факта, че в света няма друг такъв фестивал, посветен на филми, екранизирани по книги. Забелязаха ни, имаме отразяване в платформата IMDb и се нареждаме сред мащабни кинофоруми, като Кан, Венеция и Торонто. Другото любопитно за CineLibri е, че каним големи писатели и творци, сред които режисьори, сценаристи и продуценти, които по своеобразен начин осъществяват връзката между книгите и киното. Техните творби преди прожекциите на филмите ще се продават с 30% намаление, а когато самите автори присъстват, почитателите им ще могат да вземат автографи от тях и да обменят по няколко думи. И още нещо, с което поне на този етап се отличаваме от разновидните кинофестивали е, че нашият не е с конкурсна цел. Засега нямаме необходимия мащаб и чисто финансови възможности за подобни амбиции, но пък след време – защо не?! Също така преди всяка прожекция ще предлагаме на зрителите интересни инсталации и разнообразни изненади.


Кадър от "Идеалът"

Идеята ни е да говорим, покажем и докажем тясното взаимодействие между книгите и киното и такава е и селекцията ни на филми. В световен мащаб над 70% от тях са базирани на книги. И точно, защото най-голямото кино има нужда от истории, затова в основата на най-успешните екранизации стоят хубави разкази и големи произведения от световната литература. В България, обаче, този тип кино традиция не е много застъпена, а и бюджетите са доста по-ограничени, но все пак има немалко екранизирани книги. Тази година българското участие във феста, съвместно с френските им колеги, е с документалния филм „Книжарят”, посветен на френския писател с руско-еврейски произход Ромен Гари и престоят му у нас, като догодина смятам, че ще се впишем и в пълнометражните ленти.

Миналата година, макар и за първо издание, фестивалът имаше изключителен успех. Симбиозата между киното и литературата наистина доведе много зрители и читатели, а тазгодишната програма е още по-амбициозна. Ще представим на публиката 18 пълнометражни филми и "Книжарят”. Зрителите ще могат да видят 10 национални премиери, сред които и една световна, от 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен. Откриването ще е в зала 1 на НДК с екстравагантния, циничен, забележителен и неподражаем Фредерик Бегбеде (публицист, писател, критик, бохем,…), който ще представи новия си филм „Идеалът”, екранизиран по „Помощ, простете!” с продължение на „99 франка”, и ще получи почетната статуетка на фестивала. Тя се връчва като принос на авторите за създадената от тях симбиоза между литературата и киното. Сред звездните ни гости тази година ще са и Иржи Менцел (с „Оскар” за „Строго охранявани влакове”), Катрин Бернщайн (съсценарист и режисьор на „Книжарят”) и Арнон Грюнберг (колоритен холандски автор с 12 романа, преведени на повече от 30 езика) . Разбира се на откриването ще има и мултимедиен пърформънс. Нарекли сме го Humming, което идва от английската дума humming bird и в превод означава „колибри”.

В момента най-големият ни приоритет е публиката да е доволна! Правим го за хората, любители и ценители на доброто кино, а не за да имаме баджове за фестивала във Венеция, да речем. Като изхождам от професионален план и аспекта на „CineLibri”, лично за мен най-добрата симбиоза е между хората, между народите. Всичко, което обединява с добра цел и кауза, води до подобрение на първоначалната позиция, независимо дали е заради лична, обществена или международна концепция. Казали са го хората – обединението прави силата!

Старали сме се да направим подборът на филми така, че да не разочароваме зрителите и техните разнородни вкусове. Програмата ни е по-скоро бутикова – няма много ленти, но са селектирани така, че да си заслужава да се видят всичките. Бих апелирала към читателите ви да не пропускат нито една прожекция и да им е трудно да си изберат!
Прожекциите в рамките на CineLibri, 2016 г., ще се състоят в елитните артсалони на столицата и страната – зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Дом на киното, Евро Синема, Културен център Г8, Френски културен институт, Фестивален и конгресен център – Варна, Cinemagic – Търговище, кино „Космос” – Ловеч, Cinelux – Видин, кино „Метропол” - Враца и др. Билетите за всички филми и прожекции от програмата вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дати, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала www.cinelibri.com

CineLibri ще предложи и силна паралелна програма от специални събития. Основен акцент в нея са двете творчески ателиета по сценарно писане – част от конкурса Jameson First Shot - глобално партньорство между партньорите ни Jameson Irish Whiskey и продуцентската компания Trigger Street Productions на режисьора, продуцент и актьор Кевин Спейси. В два поредни дни българските сценаристи ще бъдат обучавани от два международни тандема - Арнон Грюнберг и Тео Чепилов на 13 октомври и Иржи Менцел и Георги Тенев на 15 октомври.

На 12 и 13 октомври известният холандски писател Арнон Грюнберг ще представи филма „Тирза”, екранизация на собствения му роман, удостоен с цял букет престижни литературни отличия. На свой ред, на 14 и 15 октомври, живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма „Обслужвал съм английския крал” по едноименния роман на Бохумил Храбал – едно от най-величавите имена в европейската проза на XX век. Сред гостите на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн като представител на амбициозния френско-български екип, който стои зад документалния филм „Книжарят”, посветен на Ромен Гари.


Кадър от I Once Served the English King

Зрителите на фестивала ще имат изключителната възможност да оценят режисьорския дебют на Юън Макрегър - „Американска идилия”, адаптация на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал” дни преди официалната му световна премиера!
Втората ключова прожекция в Зала 1 на НДК пък е на блестящата биографична драма „Гений” с Джъд Лоу, Никол Кидман и Колин Фърт.


Кадър от Genius

Сред селектираните кинопродукции, екранизации на съвременни и класически литературни произведения, се нареждат „Небостъргач” по смразяващата антиутопия на Дж. Г. Балард, „Вечност” на режисьора Тран Ан Хунг с Одри Тоту в главната роля и слисващата кинолента на Пол Верховен „Тя” с грандамата на френското кино Изабел Юпер. Почитателите на вечните филмови класики ще могат да видят екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалния филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература.

More Movies & TV