Следва

BIG FASHION ISSUE и дебелкото телце на Ашли Греъм

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 26 септември до 2 октомври

Началото на седмицата обещава да е забавно с нова анимирана комедия по Дисни Ченъл...

Events преди 7 години

Както всеки понеделник, и днес обобщаваме в СТЪПКИТЕ адски приятния и динамичен кипеж на града, в който живеем:

Телевизията

Началото на седмицата обещава да е забавно с нова анимирана комедия по Дисни Ченъл.

"Псевдо котка", както е името на сериала, проследява приключенията на Макс и Гарк. Гарк не е истинска котка, той е Псевдо котка. Той е малко синьо извънземно в лилав костюм на котка. Макс е истинска котка: дебел, пухкав, жълт и постоянно обгрижван от неговата възрастна стопанка – любител на котки, Бети. Въоръжени с арсенал от супер сили, шепа странни и щури идеи и налудничавия космически кораб на Гарк, наречен Трокмортън, който корабокрушира в пералното помещение на Бети, между галактическите възможности са безкрайни за развълнуваното извънземно и неохотното дуо.

Началото е тази вечер от 17:10 часа.

Филмите

Седмицата започва добре и за всчики учащи с Дискусионен клуб за българско и европейско кино „София филм фест за учащи”, който продължава със своя есенен семестър за 2016 година. Прожекциите са само за ученици и студенти с вход свободен и ще продължат до 19 декември в Дом на киното. 

Избраните филми са сред най-добрите български и световни заглавия от последната година, а лектори са кинокритикът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател Георги Дюлгеров.

Най-вълнуващата част е възможността за среща и обмяна на опит между младежи от различни възрасти, учебни заведения и специалности. Програмата традиционно събира както изучаващите кино и визуални изкуства, така и киномани, почитатели на седмото изкуство. Всички те имат привилегията да се срещнат с екипите на българските филми и да разберат как се прави кино „отвътре”. 

Изложбата

Ако ни се ходи на изложба, денят е 27 септември, където галерия "Астри" ще има удоволствието да ни педстави прекрасните живописни картини на Тони Тодоров. 

Официалното откриване ще бъде от 18 до 20 часа, а изложбата ще можем да разглеждаме до 11 септември. 

Още една изложба

Датата отново е 27 септември, а мястото УниКредит Студио, където чак до 27 откомври ще можем да разгледаме фотоизложбата на Дориян Тодоров - "Догодина по същото време".

Културният живот на един град е нещото, чрез което се измерва пулса му. Точно това е направил младият фотограф с настоящата си изложба. Той ни разхожда из три фестивала от културния афиш на столицата за 2016 и ни показва пъстротата на София. 

Експозицията е част от фестивала "Фотофабрика" и е е положителният завършек на тазгодишното му издание.

Разглеждайки „Догодина по същото време“ ще усетим ритъма на джаз музиката във фестивала - A to Z jazz. Събитието е една от емблемите на музикална София, превърналo я в част от световните столици на джаза.
От него се пренасяме към техно вълната по време на фестивала DAY 001. Това е музикалното събитие, което завзема сетовете в Ню Йорк и Лондон и се пренася в Киноцентър Бояна през юни.

След музикалното оформление, изпускаме парата и поглеждаме изкуството под друг ъгъл –откриването на тазгодишния фестивал „Фотофабрика“ с четирите серии „Мъка“, „Черни“, „Здрач“, „Изгрев“ на Ървин Олаф в Националната галерия. 

„Избрах тези събития, защото на тях съм виждал само цветни и пъстри хора. Исках да покажа как София оживява за културата и колко й пасва тя“,
 разказва Дориян Тодоров за изложбата. 

Той ни кани да се включим в културния живот, да го изживеем и да го споделим. 
„Догодина по същото време“ ще направим същото. 


 

Киното

След броени дни “Лента” ще изненада почитателите на киното с най-новата българска кино продукция – „Маймуна”. Дългоочакваният втори филм на Димитър Коцев – Шошо „Маймуна“ печели Наградата на публиката на последното издание на „София Филм Фест“. Това е втори филм на режисьора след „Лора от сутрин до вечер“ (2011). Сценарият е на Шошо и Иван Марков, камерата е поверена на Александър Станишев, а музиката - на Виктор Стоянов. „Маймуна” е и първият български филм в репертоара на „Лента“, с който компанията прави заявка, че ще подкрепя качествени български ленти и представянето им пред широката публика.

За какво става дума накратко: Мая (Александра Костова) и Ива (Радина Боршош) са сестри, които ги свързват един баща (Юлиан Вергов) и една маймуна. Както и обща страст – да се ровят в дълбоко пазените тайни на своя странен учител Пенев (Леонид Йовчев). Неочаквано събитие променя живота на всички. На децата им се налага бързо да пораснат, a на възрастните – да останат усмихнати въпреки всичко. “Маймуна” – история за избора да живееш от светлата страна и да продължиш да вярваш, дори когато Дядо Коледа си тръгне завинаги. История за слон, доктор, маймуна, хористи, майки, учители и извънземни, но най-вече за един баща, който трябва да си тръгне... с усмивка . “Маймуна” – история за любов като никоя друга.

Гледаме от 30 септември по кината.

Изложението

В края на месеца идва седмото издание на „Зелени дни“, което ще се проведе от 30.09 до 02.10 в Градската градина. Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Централен фокус в тазгодишното издание са възможностите за рестарт на „българското село“. На него са посветени две изнесени събития, разкриващи различни перспективи към тази актуална тема:

На 26 септември в Дом на киното прожекция на документалния филм „Глобалната ферма“ ще бъде първият щрих в дискусията за малките производители, която ще продължи с открита дискусия след филма с участието на гост-лектори и публиката. На 27 септември на дискусионния форум „Посока българското село“ в Клуб на пътешественика ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата през последните десетилетия след 1989 г.

Основна цел на форума е да запознае столичани и гостите на града с нови форми на приключения и активност сред природата и да способства за изграждане на щадящо отношение към природните ресурси и трайна промяна в обществените нагласи в полза на уважение към културното и природно наследство и живите традиции на България.

Откриването на фестивала е от 11:00 часа, а пълната програма може да видите на официалния сайт на събитието.

Концертът

Петъкът ни ще е звучен и музикален, защото Софийската филхармония открива своя 88-ми творчески сезон от 19:00 часа в зала „България“. Концертът ще се състои под палката на харизматичния диригент Константин Тринкс, в изпълнение на пленителното сопрано Александра Любчански и с участието на НФХ „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров. В рамките на вечерта ще оживеят митове и образи от легендите, претворени в бляскави романтични произведения.

Този концерт слага началото на един динамичен творчески сезон, обединен около световни имена и музикални шедьоври, с което Софийска филхармония дава заявка за един изключителен, вълнуващ творчески сезон. 
Изпълнители и диригенти от световна класа, най-актуалните имена в световните афиши и млади, но ярко изгряващи звезди, ще застанат пред Националния оркестър и Националния филхармоничен хор.

Билети може да намерите на касата в зала „България“ и в мрежата на Еventim.bg.

Фестивалът

Един от най-уникалните по рода си фестивали наближава с пълна сила. На 1 октомври, в зали 7 и 9 на НДК, UNDERGROUND MOVEMENT FESTIVAL ще обедини техно и дръм енд бейс в едно събитие, изпълнено с качествена музика, разнообразие и впечатлителни хедлайнери, благодарение на кооперацията между HMSU и Renesanz. Масивният фестивал ще посрещне 10+ международни гости и 10+ български артисти, които ще разтърсят двете зали със специфичния за стила си саунд.

Вече нямаме търпение да дойде съботния ден, а преди това може да се снабдим с билети на цена от 40 лв., както и VIP билети от 50 лв. в мрежата на EVENTIM, Билетен Център НДК, Български Пощи, OMV, Orange Center и The MALL-София.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.