Еволюция на вечността: От най-обикновената до най-екзотичната паста за зъби

Съдържащи непознати съставки от далечни краища на света, включително екстракт от кората на индийско дърво и алено-червена боя, направена от тропически насекоми, екзотичните пасти за зъби варират много...

Съдържащи непознати съставки от далечни краища на света, включително екстракт от кората на индийско дърво и алено-червена боя, направена от тропически насекоми, екзотичните пасти за зъби варират много откъм цветове, вкус и съставки. И въпреки високата си цена, която е от два до пет, че и десет пъти по-висока от популярните марки, които срещаме във всеки супермаркет, бизнесът с тези пасти процъфтява.

Необичайните и понякога твърде екзотични вкусове и аромати при различните брандове превръщат обикновеното, рутинно четкане в непознато за сетивата изживяване. Но не липсата на изкуствени оцветители, овкусители и подсладители в тези пасти за зъби е това, което тревожи най-много специалистите, защото освен ползи, налице са и тревоги, а по-скоро липсата на флуорид в голяма част от тези продукти. Според различни проучвания, флуоридът е съставката, която основно предпазва от кариес.

В отделни случаи съставките в някои от тези пасти остават неразпознати или непризнати от FDA (Food and drug Administration) на САЩ, както и от стоматолозите. Обикновено пастите без консерванти попадат в две категории: тези, които са от международни производители и строго американски „натурални” продукти.

Сред тях са Email Diamant – червена паста за зъби от Франция, която съдържа алено-червена боя със странното наименование кохинил кармин, направена от смачкани тела на насекоми. Тази боя придава на пастата приятно оцветяване в тъмно-розови, дори червени багри. Vicco Vajradanti е индийска билкова паста за зъби, направена от екстракта на 18 билки и кори. Nature de France пък е френска ментова паста, направена от френска зелена глина и морска сол. Tom's Natural Fennel е направена от чисто масло от копър и напълно лишена от изкуствени подсладители.

Пастите през вековете
През колоритната 4-хилядна история на пастите за зъби, за направата на продуктите са използвани чудновати и разнообразни абразивни вещества. Египтяните, например, миели зъбите си с паста, направена от равни части тамян, зелено олово - токсичен метал и платина – зелена утайка, която се образува върху метали, като мед или месинг, когато са изложени на кислород или морска вода. Китайците пък използвали кости от риба в своите пасти за зъби.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.