Следва

Love to quote: 14 зареждащи цитата от Мевляна

Еволюция на вечността: От най-обикновената до най-екзотичната паста за зъби

Съдържащи непознати съставки от далечни краища на света, включително екстракт от кората на индийско дърво и алено-червена боя, направена от тропически насекоми, екзотичните пасти за зъби варират много...

Health преди 7 години

Съдържащи непознати съставки от далечни краища на света, включително екстракт от кората на индийско дърво и алено-червена боя, направена от тропически насекоми, екзотичните пасти за зъби варират много откъм цветове, вкус и съставки. И въпреки високата си цена, която е от два до пет, че и десет пъти по-висока от популярните марки, които срещаме във всеки супермаркет, бизнесът с тези пасти процъфтява.

Необичайните и понякога твърде екзотични вкусове и аромати при различните брандове превръщат обикновеното, рутинно четкане в непознато за сетивата изживяване. Но не липсата на изкуствени оцветители, овкусители и подсладители в тези пасти за зъби е това, което тревожи най-много специалистите, защото освен ползи, налице са и тревоги, а по-скоро липсата на флуорид в голяма част от тези продукти. Според различни проучвания, флуоридът е съставката, която основно предпазва от кариес.

В отделни случаи съставките в някои от тези пасти остават неразпознати или непризнати от FDA (Food and drug Administration) на САЩ, както и от стоматолозите. Обикновено пастите без консерванти попадат в две категории: тези, които са от международни производители и строго американски „натурални” продукти.

Сред тях са Email Diamant – червена паста за зъби от Франция, която съдържа алено-червена боя със странното наименование кохинил кармин, направена от смачкани тела на насекоми. Тази боя придава на пастата приятно оцветяване в тъмно-розови, дори червени багри. Vicco Vajradanti е индийска билкова паста за зъби, направена от екстракта на 18 билки и кори. Nature de France пък е френска ментова паста, направена от френска зелена глина и морска сол. Tom's Natural Fennel е направена от чисто масло от копър и напълно лишена от изкуствени подсладители.

Пастите през вековете
През колоритната 4-хилядна история на пастите за зъби, за направата на продуктите са използвани чудновати и разнообразни абразивни вещества. Египтяните, например, миели зъбите си с паста, направена от равни части тамян, зелено олово - токсичен метал и платина – зелена утайка, която се образува върху метали, като мед или месинг, когато са изложени на кислород или морска вода. Китайците пък използвали кости от риба в своите пасти за зъби.

В средните векове опасността от използването на силно абразивни вещества в пастите е осъзната първо в арабския свят, които показали своята загриженост при откриването на фин пясък и пемза в пастите. Междувременно в Европа за избелване на петна по зъбите използвали силни киселини, а подобни корозивни агенти продължили да се използват в осъвременена форма дори в ранните години на века.

Активен въглен


Monkey Brand Black Toothpowder
се отличава с една доста нетипична съставка - активен въглен, който, както всички знаем, е черен на цвят... И въпреки че е смятан за безопасен, влагането му в козметични продукти като оцветител е забранено, защото според FDA не съществуват доказателства за неговата безопасност. Според скорошно проучване активният въглен трябва да остане в списъка с позволени и безопасни съставки. Според Касуел Маси – дистрибутор на продукта в Съединените американски щати, активният въглен е вложен в продукта единствено с цел ефикасност. Според каталога на компанията, черното прахообразно вещество е „чудесен природен пречистващ продукт”.

Пушачи


В друга категория попадат пастите за зъби за пушачи. В състава им често се забелязват по-високи нива на абразивни вещества за успешно премахване както на никотинови петна, така и на оцветяването от различни храни и напитки. Но тъй като абразивността на отделните продукти варира, зъболекарите препоръчват да се заложи на стандартна, съвсем малко по-абразивна паста, отколкото да се разчита изцяло на подобни специални продукти. Според тях тайната на красивата усмивка е в това зъбите да се мият често с неабразивна паста. Ежедневното премахване на плаката предотвратява появата на петна.

И за здравословния вариант
Пастите, предлагани в здравословните магазини, обикновено се открояват с това, че в техния състав липсват основните съставки на стандартните пасти за зъби – флуорид, изкуствени оцветители, ароматизатори и подсладители. Все повече хора започват да търсят подобни продукти в желанието си да направят по-здравословния избор за себе си и семейството си.

Що се отнася до флуорида, някои компании предпочитат да предлагат по-голяма гама продукти и затова произвеждат както флуоридирани, така и нефлуоридирани пасти за зъби. Такава е практиката на Tom’s of Maine. Според поддръжниците на тезата за предлагане на по-голям избор за потребителите, и двата вида пасти се продават еднакво добре. Защото не всеки има еднаква потребност от допълнителен прием на флуор. Във всеки един случай, най добре е решението да се вземе след съгласуване със стоматолог.


Съвсем очаквано е, разбира се, в здравословните варианти на продуктите за устна хигиена да присъстват нетипични за класическите пасти съставки. Пример за това е пастата Nature's Gate herbal cinnamon toothpaste, която може да се похвали със съдържание на Витамин C и калций в състава си. И именно заради съдържанието на калций, който е натуралният заздравяващ компонент за зъбите, тази паста може да бъде класифицирана като „натуралният отговор на пастите с флуорид”.

Някои експерти поставят под съмнение необходимостта от употребата на подобни вещества в продуктите за устна хигиена. Според тях до днес не съществува достатъчно основателно доказателство за ефективността на пасти с добавени витамини и минерали. Според д-р Едгар Мичъл, калцият под формата на органични калциеви соли може да играе ролята на абразив, но не е ефикасен при предотвратяването на кариеси. „Флуоридът, от друга страна, доказано притежава противокариесни свойства и прави зъбите по-устойчиви на киселините в устната кухина”, споделя още той.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.