Следва

МУЗЕЙКО празнува първия си рожден ден с коктейли “ДЪГА” в Европейската нощ на учените

Новите АРТ лица: Ели Цонова

Намерихме Ели Цонова по време на откриването на изложбата ѝ „Между Берлин и София“ в новото пространство на Малките 5...

People of art преди 7 години

Намерихме Ели Цонова по време на откриването на изложбата ѝ „Между Берлин и София“ в новото пространство на Малките 5. Впечатлени от прецизната симетрия на снимките ѝ, решихме, че е време да ѝ зададем няколко въпроса. Защото Елица е от онези Instagram хора, които задължително трябва да следваш. Тя умее да ти омагьоса вниманието, играейки с урбанистичната геометрия и светлина – сянка. Минимализмът ѝ отива, а на нас все не ни стигат кадрите ѝ. По този повод я помолихме да разкаже за новата си изложба в betahaus Sofia и дори ни разреши първи да публикуваме най-новите ѝ находки от немската столица.

Запознайте се с Ели и последвайте нейния профил на @_e_l_l_y

А също и във Facebook:

www.facebook.com/betweenberlinandsofia

www.facebook.com/missiondjango

V.S:  Какъв човек си ти, разкажи ни за себе си.

E: Приятелите ми ме знаят като Ели, на 29 съм, завършила съм двоен бакалавър по Медии и Комуникации и Английски език и литература. Живяла съм 6 години в Германия, но истинският ми дом винаги е бил София. Сега преподавам немски и английски, а в свободното си време не спирам да търся симетрии и прави форми из града. Като човек съм много спонтанна, енергична и емоционална. Голям съм инат като си наумя нещо и обикновено преследвам целите си със зъби и нокти.

V.S: Скоро тръгваш на лов за моменти в Берлин. Кои са любимите ти места за снимки?

E: Любимите ми места за снимки са тези, които посещавам след месеци на чакане. Обикновено събирам локациите си много старателно от чужди акаунти или интересни статии и започва едно чакане до следващото пътуване. А моментът, в който видя мечтаната локация пред себе си, е наистина неописуем с думи.



V.S:  А къде ще можем да ги видим, планираш ли нова изложба?

E: Да! Следващата изложба, която пак осъществявам благодарение на Клуб Мате, ще бъде в Бетахауз на 6.10. За пореден път отивам в Берлин, за да наснимам за една седмица предстояща изложба, но се оказва, че обичам да работя с дедлайн.

V.S:  Знаем, че снимаш и с двете, но с телефон или фотоапарат предпочиташ повече? Как ти се отразява разликата, как ги усещаш?

E: Ако ми бяхте задали този въпрос преди месец, категорично щях да кажа, че най-добрият начин за снимане е с телефон. Това обаче рязко се промени в деня, в който спонтанно си купих безогледален апарат и заминах за Прага. Откакто снимам с него имам много повече свобода – щракам изцяло на ръчни настройки и в raw формат, което хем се превърна в огромно предизвикателство, хем прави снимките много по-детайлни.

V.S:  Кои са твоите допирни точки между Берлин и София?

E: Много са! Още с кацането в Берлин се чувствам у дома си. Не знам дали е заради езика, или заради гостоприемството на хората там, но обожавам този град. Забавното е, че с последното ходене съм била общо само 4 пъти там. Допирните точки са хората, вдъхновението и безкрайните възможности, които предлагат и двата града.

V.S:  Как започва един твой ден?

E: Напоследък много рано. Започвам работа в 7, за да мога да гоня светлината, когато свърша. Мога без много неща сутрин, но не и без бърз преглед на Инстаграм и добра закуска.

V.S:  Какво те вдъхновява и мотивира? Какво те тласка напред?

E: Вдъхновява ме съчетанието от прави форми и светлина в точния момент. Колкото повече снимам, толкова повече ми се снима. Всяка малка промяна в ежедневието ми води до нова перспектива и мотивация, затова обичам да избягвам рутината.

V.S:  Как възприемаш арт-сцената у нас? Кое е силно и какво ѝ липсва?

E: Арт-сцена безспорно има, и то доста силна. Не съм от тези хора, които постоянно говорят лошо за българското, защото смятам, че имаме достатъчно кадърни хора в страната, които правят чудеса. Всяка седмица се открива нова изложба или има фестивал. Не мисля, че много други градове могат да се похвалят с подобна културна динамика. А какво ѝ липсва? Кураж. Хората трябва да са по-смели и просто да си показват изкуството вместо да го държат под ключ.

V.S:  Темата за големия град и малкия човек в него е водеща при теб. Как намираш баланса между двете?

E: Не е трудно. Когато искам да се скрия, просто си оставам вкъщи. Живея в центъра, но жилището ми е мъничко и предлага много уют. За мен е немислимо да живея в някой
малък град, задушавам се, имам нужда от пространство. Затова София е идеална за мен – имам и пространство, и места за усамотение.

V.S:  Имаш още един проект – Мисия Джанго. Разкажи ни и за него.

E: Мисия Джанго е общ проект, който движа с мой много добър приятел. Миналата година започнахме да обикаляме изоставени сгради в България и да ги снимаме, а името дойде от любовта ни към Клуб Мате, което е нашето гориво по време на мисиите. Напоследък се опитваме да разработим нова концепция за фотосите, играейки с привидно абсурдни акценти, които намираме на битака или на тавана вкъщи.

V.S:  А къде мечтаеш да снимаш? Имаш ли друг град под прицел за в бъдеще?

E: Набелязала съм си Сингапур и поне от няколко месеца мечтая за идеалните му панелки. Урбанистичният пейзаж там е от съвсем друг мащаб и предоставя възможност за игра на съпоставки. Друг град би бил Хон Конг.

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра