Следва

Идва ли най-сетне продължението? "Сексът и градът 3"?!?

SUCCESS&THE CITY: Мария Методиева

Тя е жена, която говори тихо, но казва важното, и жена, която има маниера и излъчването на добър човек. Освен успешен, което е причината да ни гостува. Останалото открихме после...

Други преди 7 години

Мария Методиева е жена, на която й отиват и сериозността, и усмивката. И жълтото на дрехата, и червеното на червилото. Тя е жена, която говори тихо, но казва важното, и жена, която има маниера и излъчването на добър човек. Освен успешен, което е причината да ни гостува. Останалото открихме после, ще го усетите и вие в следващите редове. 

Мария Методиева е шеф на Маркетинга в Whirlpool България и отговаря изцяло за комуникацията на трите бранда Whirlpool, Indesit и Hotpoint. Идва от голям козметичен бранд, чисто френски, където оглавява същия ресор, преди това години наред се занимава с Маркетинга на друг голям производител на техника. 

Удоволствието да си говорим с Мария Методева е като вкусна бисквита в топло мляко, ароматно, фино и зареждащо. 

Вижте!  

V.S.: Разкажи ни как се прегърнахте с Маркетинга като професия?​
М.М.:
 Независимо, че висшето ми образование е частично свързано с маркетинга, сякаш винаги съм знаела, че там е силата ми. Пътят в тази посока тръгна от PR агенцията М3 Communications Group, където имах възможността да се докосна до съществените моменти от работата с клиенти по въпросите на Връзките с общностите, с които те комуникират.

V.S.: А с Hotpoint специално?
М.М.: 
С Hotpoint се срещнахме през лятото на миналата година, когато се случи обединението на Whirlpool Corporation с Indesit Company на българския пазар и поех ролята на Маркетинг мениджър на обединената компания, отговаряйки и за трите бранда: Whirlpool, Indesit и Hotpoint. Преди това, като част от екипа на Уърлпул България, ръководех само бранда Whirlpool.

V.S.: Той /Маркетингът/ е сложна материя, как се прави така, че да го насочиш в руслото, което ще ти свърши работа?
М.М.: 
За да си успешен в маркетинга, според мен, трябва да владееш добре изкуството на комуникацията - на всички нива на интеракция: с партньори, с клиенти, с екипа. Но най-вече да познаваш добре своите клиенти и да съумееш да отговориш на техните нужди с продукта, който маркетираш, като им говориш на техния език, със способите и каналите, които ще стигнат най-лесно и бързо до тях. Разбира се, има и изкусни моменти в добрия маркетинг, когато успяваш да създадеш необходимост от продукта си, като в такива случаи се работи на психологическо/емоционално ниво. В маркетинга, както и в много други бизнес сфери има много психология, смятам.

V.S.: Можем ли да делим занятията си в днешно време на дамски и мъжки?
М.М.: 
Мисля, че вече, дори в по-консервативно общество като нашето, няма това очакване за дамски и мъжки задания, роли или задължения. Разбира се, аз вярвам в баланса и смятам, че трябва да има определени граници, в които да върви това "еманципиране". Още повече, във всеки един от нас има мъжко и женско начало и там е особено важно да има уравновесяване, за да можем да сме успешни във всички сфери на живота си - както в професията, така и в семейството. Да можем от една страна да не изоставяме женската чувствителност, а от друга да бъдем решителни и да отстояваме принципите си.

V.S.: Ти беше ангажирана и с рекламата на Vichy преди време, битовата електротехника или козметиката са по-хлъзгави за справяне в днешно време?
М.М.: 
Не съм сигурна какво визираш под "хлъзгави", но бих казала, че и в двете занимания има различни по род предизвикателства. Козметиката е по-деликатна сфера, защото там работим с начина на себеусещане, самоопределение и самоизява на хората, особено когато говорим за дамите. Това, което вярвам, че Vichy прави добре и се разграничава от другите марки в тази сфера е, че дава свободата на жената да покаже своята индивидуалност по уникален начин, уверена в красотата си. При битовата техника има също надпревара с времето, но не това, което оставя видими следи по лицето ни, а това, което води до непрекъснат стремеж към технологичен прогрес и иновации. Вярвам, че, макар и битовата техника да е малко "по-бавна", в това отношение от IT индустрията например, там също има признаци за преход към друго, по-високо ниво на развитие на технологиите, които не само ще улесняват домакинските ни задължения, но и в един момент ще бъдат напълно автоматизирани.

V.S.: Ако можеше да избираш с дата днес, същия път ли щеше да си заплюеш?
М.М.: 
Да! Пътят е този, който ни доразвива и ни учи. Това, което съм днес е резултат от моя път дотук.

V.S.: И все пак, в миг на признание, би ни споделила, че най-солидните подводни камъни в работата ти са...
М.М.: 
Най-солидните подводни камъни са тези, които ние градим един върху друг - те не са външен фактор. Затова мисля, че тези за мен са моментите на неувереност.

V.S.: Някои казват, че формулата Проба-Грешка е работеща? Ти фен ли си на този подход, не само в работата, а и в живота?
М.М.: 
Не бих казала, че съм голям привърженик на тази теза. Смятам, че има по интелигентни начини да се справим с ново предизвикателство или пък дори с начина, по който реагираме и с който третираме грешката, ако тя все пак е допусната. Защото не можем да крием, че всеки греши, особено този, който работи или "опитва" повече /широка усмивка/.

V.S.: Мария идва от... и кой друг в семейството е спец по маркетинг?
М.М.: 
Мария идва от семейство на майка - лекар и баща - инженер, маркетингът е моят личен път.

V.S.: А поиска ли от някого съвет, когато избираше твоята посока?
М.М.: 
Не, това беше мое желание и следвах вътрешния си стремеж.

V.S.: Аз съм просто един модерен потребител, не знам какво е най-важното когато си избирам уред за вкъщи. Кажи ми тайната от "кухнята" - как е невъзможно да сбъркам - етикета ли гледам, дизайна ли, гаранцията или нещо друго?
М.М.:
 Когато избирате уред за вкъщи на първо място е да знаете как ще бъде ползван той, кои функции в него са важни за вас, за да можете да изберете най-подходящия уред от гледна точка на функционалност. Много често искаме да имаме всички "екстри", а след това ползваме само някои от тях. След това се насочвате към конкретен производител, в зависимост от традициите и опита, които има в тази област и които са гаранция за съответното качество на уреда. Не на последно място по значимост е и дизайна. В днешно време уредите стават неизменна част от интериора ни и е важно техният дизайн да съответства на нашите предпочитания.

V.S.: Кое прави къщата дом?
М.М.: 
Къщата е дом, когато има уют, а уютът се създава от хората в него и грижата им един за друг и за дома. В тази грижа наши верни помощници трябва да бъдат домакинските уреди.

V.S.: Колко често сменяш уредите си?
М.М.: 
Не много често.

V.S.: Малък или голям хладилник? И в тази връзка - страх ли те е от обема на консуматорството напоследък?
М.М.:
 Нито малък, нито голям. Такъв, какъвто ще отговаря най-добре на потребностите на моето домакинство. Да, наблюдавам процеса на формиране на консуматорско общество и го намирам за притеснителен. Аз самата се опитвам да не поставям на първо място притежанието на вещи, но в същото време, признавам, че има такива вещи, които ми доставят по-специално удовлетворение.

V.S.: Какво прави Hotpoint, за да е пощадено хубавото около нас? За да ни даде, сигурно и взима по нещо?
М.М.: 
Hotpoint стъпва на ноу-хау, натрупано с годините опит и разработва технологии, които ни дават възможност да положим най-добрата грижа за дома и семейството и то като ни дава свободата да следваме нашия личен почерк, да се изразяваме там, където можем да бъдем докрай себе си - у дома. Не виждам какво толкова може да ни вземе в замяна - най-много добра поддръжка и резонно ползване, за да ни служи дълго. :)

V.S.: Има ли предпочитания в уредите за кухня при мъжете и жените?
М.М.:
 Не бих казала, че има толкова силно изразени тенденции за жени и мъже. Може би, мъжете са по-привързани към високите технологии и биха били по-отворени към уреди като например хладилник с мобилно управление от техния смартфон или друго смарт устройство... При жените по-определящ е дизайнът.

V.S.: А ясно изразени тенденции?
М.М.:
 Има, да - както споменах, разработват се непрекъснато технологии, които малко по малко изместват по-активната човешка намеса и оставят на автоматизираните процеси да улеснят още повече ежедневието ни.

V.S.: На гости сме у вас, какво ще ни сготвиш?
М.М.:
 Риба или зеленчуци. Ако сте любител на месото, няма да мога да ви удовлетворя - от няколко години не ям месо и ще ми е трудно да го приготвя.

V.S.: Спираме да работим за мъничко, обтягаме раменете и си говорим за релакс. Каква е твоята формула?
М.М.: 
Формулата за мен не е една. Зависи много от настроението ми, но може да е разходка в парка или в природата, среща с приятели, кафе на терасата сутрин, хубава книга, йога практика...

V.S.: 5-те те любими неща?
М.М.: 
Музиката, приятелите, семейството, природата, пътуването.

V.S.: И три, без които определено можеш?
М.М.: 
И без петте не мога! :)

V.S.: Съветът на едно работещо момиче към останалите работещи момичета, само един, но важен?
М.М.:
 Да приложат възможното най-доброто от себе си на работното място, но и да пазят баланса професионален/ личен живот!

V.S.: Довърши изречението: Увереността е...
М.М.:
... ключ към успеха!

V.S.: И попълни многоточието: Без... животът е безмислен.
М.М.: 
Без вяра животът е безсмислен.

V.S.: Авторът на нощното ти шкафче?
М.М:
 В момента са няколко - Робин Шарма е един от тях.

V.S.: Мястото за пазаруване?
М.М.:
 Малките магазинчета, специализирани в това, което правят.

V.S.: Дестинацията?
М.М.:
Южна Америка

V.S.: И една споделена тайна - какво още не знаем за Мария Методиева?
М.М.:
 Нека да остане нещо и за следваща среща...! :)))

More Други