Следва

Изтънчени уреди за любителите на модерния интериор

10 лесни правила за комфорт на децата с ученическа чанта

Свърши и това лято и детският смях ... 

Health преди 7 години

Свърши и това лято и детският смях се изля в училищния двор. Всички родители си поставяме амбициозната задача да подготвим детето си за училище по най-добрия възможен начин – преобзавежда се детската стая, гардеробът се актуализира и разбира се тръгваме по всички възможни профилактични прегледи. Необходими са и то много. Не са рутинни срещи с личния лекар, само за презаверяване на картона. Профилактичните прегледи на децата ни са основна част от подготовката за предстоящия учебен процес. Това е техният активен период, в който растат и се променят буквално с всеки изминал ден. Здравето на целия им живот гради основите си сега и със сигурност е наша отговорност да сме максимално бдителни и полезни.

Днес ние знаем много за необходимостта от здравословно хранене, за умереното ниво на физическа активност, за безопасната и благоприятна среда, в която да растат нашите деца. Но трябва да обръщаме внимание и да разбираме колко важна е и стойката на децата. Необходимо е да следим детето да е с изправен гръб, изправени рамене и с повдигната брадичка. Лесен начин за проверка е да помолим детето да застане с гръб към стената, така че вратът, раменете, тазът и петите да докосват стената. Важно е да знаем, че правилната стойка осигурява добрата функция на всички органи.

„Нормалната форма на гръбначния стълб има три извивки - във врата, средната част на гърба и в долната част – разказва д-р Майкъл Фарел от Американската клиника за гръбначни заболявания в София.



Именно те дават силата на гръбначния стълб. Те го правят тринайсет пъти по-силен. При раждането си човек има само една извивка. Когато вземем малко бебе и се опитваме да го изправим - то клюмва. Защо? Защото все още не е укрепнал гръбначният му стълб и няма сила. Нормалната извивка създава естественото движение на гръбначния стълб. То е необходимо, за да може дисковете да са здрави. Нашият организъм е устроен, така че след 13-годишна възраст дисковете вече не се кръвоснабдяват. Поради тази причина клетките имат нужда от движение, за да могат да се хранят с белтъци, с вода, за да могат да съществуват. Повечето от пациентите, които наблюдаваме са с проблеми, свързани с дисковете - загубили са извивката в шийната област или извивката в долната част на гърба. В резултат на това се получава хронично отслабване на гръбначния стълб, което води до много драматична промяна на биомеханичната функция на тази част на гърба. Лошото е, че тези промени се случват още в ранна детска възраст от неправилна стойка или от странични влияния, на които никой не е обърнал внимание. Едно от уникалните предимства при нашите прегледи е, че правим обстоен оглед чрез седем различни позиции на гръбначния стълб (седем ретнгенови снимки), за да огледаме от всички страни и да сме сигурни, че няма да пропуснем нещо.“

Мислейки за профилактика и правилна грижа за децата ни е добре да ги научим да носят в раницата си само необходимите им учебници и вещи. Според Асоциацията на хиропрактиците в САЩ, теглото на раницата на детето е добре да е в съотнощение от 5 до 10% спрямо общото му тегло. Ако детето се оплаче и сподели за дискомфорт от носения товар – необходимо е да намалим теглото на раницата. Сигнал, че раницата му тежи е, ако забележим, че се привежда напред, докато носи ученическата чанта.

Можем да научим нашите деца как правилно да си приготвят чантата за училище, така че да се чувстват комфортно, без това да води до болки в гърба. Ето 10 прости трика:
- В отделението на ученическата чанта, което е най-близо до гърба слагайте най-тежките учебници. Напълнете отделенията, така че товарът да е разпределен равномерно и предметите вътре да не се местят по време на движение.

- Опаковайте острите предмети, те не трябва да имат досег с гърба.

- Важно е детето да носи раницата на двете си рамена, а не само на едното, като ремъците да бъдат така регулирани, че чантата да е възможно най-плътно до тялото на детето.

- Чантата, която не е подходяща за детето, може да доведе до болки в гърба, промяна в стойката, лоша позиция на тялото, гръбначно изкривяване, нарушено кръвообращение.

- Изберете раница, която да е направена от лек материал (плат) и гърбът й да е подплатен.

- Обърнете внимание тя да има две подплатени и широки около 5 см регулируеми презрамки.

- Ученическата раница е необходимо да разполага с индивидуални отделения, за да може да се разпредели по-добре багажът.

- Да има колан на кръста, за по-добро преразпределяне на теглото от раменете до таза.

- По възможност чантата да има и колела, за да може да бъде дърпана, вместо носена.

- Чантите, които имат една дръжка и се носят през рамо не са подходящи, защото така, натоварването пада само върху едното рамо и това може да доведе до изкривяване.

Необходимо е само да бъдем по-наблюдателни и да вземем мерки веднага, когато забележим нарушение на баланса. Всичко е поправимо, разбира се и най-добре е да направим профилактичен преглед при специалист. Защото, както казва италианският лекар Бердардино Рамацини „Много по-добре е да предотвратиш болестите, отколкото да ги лекуваш, както е по-добре да предвидиш бурята и да се спасиш от нея, отколкото да се оставиш да те връхлети.“
 


Американска Клиника за гръбначни заболявания се намира на адрес:

бул. Джеймс Баучер № 76-А
София, България 1407

Тел.: +359 2 492 5958

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.