Следва

Четиво в четвъртък: "Севилското причастие" от Артуро Перес-Реверте

СОНЯ Йончева и ПЛАСИДО Доминго в сезон 2016-2017 на “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк”

“Тристан и Изолда” на Рихард Вагнер, призната за едно от върховите постижения в оперния му репертоар, ще открие сезон 2016-2017 на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк”...

Events преди 7 години

“Тристан и Изолда” на Рихард Вагнер, призната за едно от върховите постижения в оперния му репертоар, ще открие сезон 2016-2017 на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк”. Програмата ще представи за трета поредна година у нас 10 забележителни спектакъла. Те достигат своята българска публика чрез сателитно излъчване директно от Ню Йорк. По традиция, “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще гледаме в салоните на Синема Сити МОЛ София. Програмата се осъществява в България от фондациите “Америка за България” и “Виа Фест”.


“Тристан и Изолда” на Рихард Вагнер


“Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча

На 8 октомври, с любовния романс “Тристан и Изолда”, вдъхновен от личната история на Вагнер и неговото увлечение по съпругата на собствения му финансов благодетел, започва новият сезон на изключително успешната у нас и в цял свят програма “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”. Тя ще продължи до 13 май 2017 г. с общо 10 спектакъла, сред които 6 нови продукции, и с участието на звездите Соня Йончева, Пласидо Доминго, Анна Нетребко. Новите заглавия в сезона включват съвременната опера «Любов отдалече» от финландската композиторка Кая Саариахо и под режисурата на театралния магьосник и носител на Европеската театрална награда – Робер Льопаж, както и класически заглавия в нови сценични версии като “Ромео и Жулиета” от Гуно със звездите Диана Дамрау и Виторио Григоло, “Русалка” от Дворжак с Кристине Ополайс и “Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча. За участието на Соня Йончева като Виолета в “Травиата” Ню Йорк Таймс пише: “това е спектакълът на Виолета” и още “Мис Йончева изпълни Виолета с така неустоима виталност и чувственост”. Предстои ни да видим всичко това!

“Ромео и Жулиета”  от Гуно със звездите Диана Дамрау и Виторио Григоло


"Русалка" от Дворжак с Кристине Ополайс

Създадена в средата на 19 в., операта “Тристан и Изолда” бързо се превръща във вдъхновение за много класически композитори на Запад - Малер, Р. Щраус, Берг, Шьонберг. Сателитното излъчване на 8 октомври ще бъде и 100-то представление излъчено на живо от Метрополитън, след стартирането на проекта през 2006 г. Новата вагнерова продукция разчита на световни оперни знаменитости като прочутото вагнерово сопрано - Нина Стеме, и главния диригент на Берлинската опера Саймън Ратъл. Режисьор е Мариуш Трелински, известен със своите постановки в стила на филмите-ноар, когото българската публика помни от забележителната «Йоланта / Замъкът на херцога Синята брада».


Соня Йончева като Виолета в "Травиата"


Соня Йончева като Виолета в "Травиата"

В сезон 2016-2017 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще видим още великолепната Соня Йончева и Майкъл Фабиано в “Травиата”, Анна Нетребко в “Евгений Онегин”, Пласидо Доминго в ролята на Навуходоносор II в “Набуко”, Саймън Кийнлисайд в “Дон Жуан” и много други. Музикалният директор на МЕТ, легендарният Джеймс Ливайн, ще дирижира две от заглавията в новата програма – “Набуко” и “Идоменей”.


Анна Нетребко

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма от сателитни излъчвания на живо, създадена през 2006 г. с цел съвременното оперно изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Проектът демонстрира неочаквани възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез мултимедийното съчетание между опера и кино. Днес прожекциите на МЕТ се излъчват в над 2000 киносалона и 70 страни в цял свят. Програмата се реализира в България“Тристан и Изолда” на Рихард Вагнер, призната за едно от върховите постижения в оперния му репертоар, ще открие сезон 2016-2017 на програмата “Метрополитън Опера: на живо от Ню Йорк”. Програмата ще представи за трета поредна година у нас 10 забележителни спектакъла. Те достигат своята българска публика чрез сателитно излъчване директно от Ню Йорк. По традиция, “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще гледаме в салоните на Синема Сити МОЛ София. Програмата се осъществява в България от фондациите “Америка за България” и “Виа Фест”.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.