Следва

Hair Trend: La Biosthetique Paris и Vogue Vision - Mitko Damov в бомбастично комбо

Вкусотиите, които ще преборят ужасното безсъние

 Представяме ти храните, които се грижат за съня ти, а единственото, което трябва да направиш, е просто да си похапнеш...

Health преди 7 години

Да, всички сме забелязали, че след консумацията на определени храни (например на тежко месо) веднага ни обзема желанието да си полегнем и да се изтегнем мързеливо в леглото. Но такъв тип ястия, макар да те успиват, го правят само за момента, а ако прекалиш с тях, със сигурност ще се сдобиеш с тъмни кръгове под очите.

Ако наистина страдаш от проблеми със съня, определено се бориш неистово да разрешиш този ужасен, изтощителен проблем. Освен по-горните вредни храни, има сънотворни такива, с чийто прием съвсем скоро ще се наслаждаваш на пълноценна почивка. Дали ще добавиш към менюто си среднощна закуска, или пък ще ги приемаш като хранителна добавка – решаваш ти. Представяме ти вкусотиите, които се грижат за съня ти, а единственото, което трябва да направиш, е просто да си похапнеш. Действай!

Корнфлейкс



В много от тези хрупкави закуски или каши има сортове пшеница, съдържащи много витамин B6, който помага за спокойния сън. Казват, че закуската е най-важното меню за деня. Наистина е така, не го пропускай! 

Хумус



Нахутът в хумусът също е прекрасен източник на вълшебния витамин B6, който произвежда хормона на съня – мелатонин. Ако искаш да си направиш здравословно среднощно похапване, намажи върху пълнозърнеста филийка малко хумус – хем вкусно, хем полезно!

Банани



Бананът съдържа успокояващите триптофан, магнезий и калий, които отпускат мускулите и експертите са категорични, че това допринася за добрия сън. И тъй като често ще споменаваме името на тази аминокиселина -триптофан, която е една от 20-те основни аминокиселини и човешкия организъм не я произвежда. Така че, остава да си я набавяме чрез добавки и храни, в които се съдържа. Тя е изключително важна за синтеза на едни от най-ключовите хормони в организма ни, които отговарят за щастието, спокойствиетои съня ни. 

Зърнени култури



Булгурът и ечемикът например са богат източник на магнезий, който помага на съня, стимулирайки инсулина в тялото, което подобрява активността на триптофана, който те отпуска.

Семена



Тук отново на везните натежава високото ниво на триптофан: от слънчогледови семки до сусам и лен – похапвай си от тези култури и ще спиш от сладко пресладко.

Кейл



Тази суперхрана, позната още като „къдраво зеле”, е изключително подходяща за „проблемните поспаливци”: В кейла има висока концентрация на калций, който е полезен за задвижването на хормона на съня в тялото.

Кисело мляко с мед



Комбинацията от тези две невероятно вкусни храни наистина лекува безсънието. Вероятно още от детството майка ти ти е давала топло мляко преди лягане. Това се отразява добре на съня ти заради калция, спомагащ процеса на усвояване на триптофан и мелатонин в организма. Макар всеки млечен продукт да съдържа калций, киселото мляко се препоръчва от Американската асоциация по съня, защото то може да бъде съчетано с мед. А медът съдържа успокояваща глюкоза, която ще се справи и с най-тежката инсомния.

Ядки



Бадеми, орехи, фъстъци – за което и от тях да жадува организма ти, ще се окаже в твоя полза. В ядките има умерено ниво на полезната за съня аминокиселина триптофан, а и те са подходящи за междинно похапване, което ще те засити.

Сирене и сухари



Ако много се въртиш нощем, то това е закуската, която ще те спаси. Сиренето ще ти подари нужната доза калций и триптофан, а въглехидратите в сухарите ще помогнат тези съставки да стигнат до мозъка.

Риба



Може би рибата не влиза в ежедневното ти меню, но това може да се промени, когато разбереш какво благоприятно влияние оказва тя върху съня ти. Сьомгата и рибата тон например ти дават изобилие от витамин B6, който произвежда хормона на съня и го поддържат в кръвта ти. Така че, направи мъничка промяна в менюто си, за да не се лишаваш от безценния дар на съня.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.