Следва

Големите любовни истории: Love me if you dare – Марион Котияр и Гийом Кане

CINELIBRI, БЕГБЕДЕ, „ИДЕАЛЪТ” И БУТИЛКА ВОДКА. Йо хо хо! Стартира голямото четене пред големия екран!

Започна се! Голямото пътуване на четящата човешка мисъл от безкрайното й въображение до синтезирането на възприятията й в реални образи и ярки картини...

Events преди 7 години

Започна се! Голямото пътуване на четящата човешка мисъл от безкрайното й въображение до синтезирането на възприятията й в реални образи и ярки картини. Започна българският бутиков фестивал, посветен на неизменно вървящите ръка за ръка литература и кино - CineLibri. Фестивал, в чийто рамки от 5-и до 16-и октомври, наистина ще ни е сложно да решим не просто кой филм да гледаме, а колко пъти да го гледаме.

Започна се! И то – как, само! Средата на работната седмица се оказа най-великият понеделник, осмисли студената октомврийска вечер, сгря лицата и душите ни като чаша дъхаво, червено вино. Пардон, в случая по-скоро – водка.

„Идеалът” е идеален, и е идеалният избор за старта на танца на сетивата ни филм. Интригуващ, допустимо скандален, критичен, самокритичен, противоречив, изненадващ, провокиращ, заплетен, пленяващ, сексуален, каращ те да гледаш и слушаш още по-внимателно, характеристики (без да обединяват под общ знаменател!), напълно еквивалентни и на нрава на автора му. И няма как да е другояче, тъй като това е самият Фредерик Бегбеде, „палавото” момче на съвременната френска бохема. Които качества той показа с вродената си артистична непридирчивост и чар още с първите си крачки в зала 1 на НДК снощи.„Благодаря! Наздраве! Аз съм пиян!”, каза той на чист български и с най-искрената си усмивка, когато излезе иззад завесите с леко танцувални стъпки и дойде до микрофона, където Жаклин Вагенщайн, идеаторът на фестивала, му връчи почетната статуетка на кино-литературния форум. Тези три кратки изречения сгромолясаха дистанцията между човека с полупразната чаша водка в ръка и хората, включая и нас, дошли да видят филма му и него самия. И още недовършили първата порция смях, Фредерик ни доразби с думите „Обичам те!”, което всеки от нас със сигурност е приел поне мъничко лично! И как да не го харесваме!?!

След като залата се успокои, Бегдебе заложи на родния си Ньой Сюр Сенски френски, за чийто превод се грижеше водещият на предаванията в БНТ "Денят започва с култура", "История.бг" и "Библиотеката", носител на редица литературни награди, преводач на десетки френски автори, редактор и продуцент Георги Ангелов. 
„Защо на един писател може да му хрумне да прави кино? Несъмнено, най-напред, за да може да съблича актриси! /нова доза усмивки/ Но според мен има и три други причини. Първо, за да смени езика, на който работи. Второ, за да излезе от вкъщи. И накрая – за да не бъде чак толкова сам. От цялото си сърце благодаря на Жаклин за поканата и наградата, както и на фестивала CineLibri за тази огромна чест. За мен е истинско удоволствие, че толкова много хора са дошли, за да гледат филма. Всъщност, много се радвам, че се е намерил някой, който е разбрал, че писателят не е най-подходящият човек, който да адаптира книгите си във филми и да ги представя на зрителите. Този фестивал обединява киното с литературата и именно това е нещото, което исках да направя!Филмът „Идеалът”, който след малко ще гледате, е моят втори опит в киното, след „Любовта трае три години”, и за първи път се показва извън Франция. За мен ще е удоволствие да разбера какво мислите за него! А тази награда, която получих, ми дава желанието да продължавам в тази насока – правенето на филми”, бяха част от думите на французина.Разбира се, мосю Фредерик, не спирайте да пишете и екранизирате произведенията си! Ние ще ги чакаме с нетърпение! И очевидна и неслучайна е причината мадам Вагенщайн да го удостои с почетната статуетка на форума, защото Бегбеде е вдъхновяващ, интелигентен, готин и секси! Просто – страхотен! Все търсени качества…
Той сподели още с публиката снощи, че винаги се вълнува от реакциите на хората, гледащи филмите му, независимо дали са положителни или отрицателни. И че екранизациите му дават този шанс и точно затова прави кино, иначе никога няма да има щастието и късмета да разбере какво мислят читателите му.

„Ще ви кажа няколко думи за филма в резюме. Запитвали ли сте се какъв е нашият идеал днес? Например дали за някой е това, че иска да спи с много манекенки, или манекени, в зависимост от пола. Или иска да избяга далеч от консуматорското общество. Или, може би, да обгрижи децата си. Или да си намери любовница. Капитализмът, комунизмът, социализмът, националсоциализмът, фашизмът – всички тези идеологии са преплетени и представени в него. Всъщност, това е един каталог на мечти, които са опасни и лъжовни. Но днес често бъркаме идеала си и се самоубеждаваме, че можем да бъдем щастливи по един или друг начин. 
Разбира се, става въпрос за окарикатуряване, но сатиричното изкуство в днешно време е все по-трудно, защото не е лесно да критикуваш открито света, на който ти самият принадлежиш. Аз се опитвам да оспорвам собствените си противоречия, като ги показвам. 

Запленен съм от физическата красота, от друга страна намирам, че това е фашистко. Най-много ме възмущава невъзможността, която „забранява” на жените да остаряват или напълняват. И се стига до „модел”, който може да се постигне единствено с фотошоп. Всички ние живеем под диктатурата на красотата и сладко страдаме от нея. Обичаме собствения си затвор. Тази фрустрация е едновременно и ад, и рай, но трябва да й се надсмиваме.
Това, което ме интересува като писател и филмов създател, е да доноснича. Аз свидетелствам, за да мога да преодолея чувството си за вина. В никакъв случай не съм нито светец, нито пример за благочестие, противоречията ми са жалки. Но ги показвам в книга, във филм, защото мисля, че това са противоречията на обществото, може би и на вас самите. Мерси боку! О, аз съм отседнал в хотел „Радисън”, стая 555”.

Последваха още смях и аплодисменти. Жаклин ни пожела приятно четене пред екрана и разясни, че час, преди появата си, Бегбеде е разписвал всяка една от неговите книги и затова е пиян, защото докато е правел това, е изпил почти цяла бутилка водка. Та така. Още аплаузи и след броени секунди лентата се завъртя…


Кадър от филма "Идеалът"

Сред многото зрители на откриването забелязахме и двама от българските участници в CineLibri форума – Георги Тенев, писател, сценарист, режисьор, продуцент и автор и водещ на предаването за книги и литература „Библиотеката“ по БНТ, в компанията на съпругата си и негов колега, журналист и водещ на новини и авторски предавания в телевизията майка Евгения Атанасова. Георги Тенев ще има изключителното удоволствие да бъде в тандем с големия чешки режисьор Иржи Менцел на 15-и октомври, когато двамата ще обучават наши сценаристи в тънкостите на изкусния занаят.

Другият заподозрян в любов към писането, четенето и гледането, журналист (макар и да не слага пред името си подобна титла) и сценарист на БГ-сериали Тео Чепилов, който в нефаталния четвъртък, 13-и, ще помага в изнасянето на литературно-сценарна лекция пред наши кадри на колоритния холандски бунтар, писателят Арнон Грюнберг, също беше в залата. А въодушевен от случващото се, компания му правеше нашумелия от няколко години насам и луда глава Андрей Велков, „кадър” на издателство „Колибри” с книгите си „Български психар”, „Хрониките на Звеното” и „Няма закога”.

Видяхме и Ива Дойчинова, харизматичният глас на радио “FM+” в сутрешния блок “Ива от сутрин до обед“, водеща на предавания в националните телевизии и бивш посланик на UNICEF. Както и актрисата Марта Вачкова, придружена от дъщеря си Рада.

Ако снощи сте пропуснали откриването на официалната церемония, започнала с авторския пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев Humming - оригинален, въздействащ и впечатляващ начин да се пресъздаде основната идея на CineLibri – да събере в едно книгите, киното, авторската музика, съвременния танц и визуалните изкуства, или пък да се срещнете с „Идеалът” и идеалния му автор, то тази вечер, 6.10., Фредерик Бегбеде ще има втора среща с публиката от 19:00 часа в кино „Люмиер“, където ще присъства на прожекцията на емблематичния филм „99 франка” на режисьора Ян Кунен, с участието на Жан Дюжарден. Събитието ще бъде придружено с „егоистична” почерпка по повод преиздаването на книгата „Романтичният егоист”, която ще се продава с намаление и подпис от самия автор преди и след прожекцията.


Евгения Анелова и Георги Тенев


Ива Дойчинова


Андрей Велков и Тео Чепилов

До края на седмицата програмата ще продължи с още 2 национални премиери. На 8 октомври отново в „Люмиер“ ще бъдат представени „Небостъргач”, по интригуващата антиутопия на Дж. Г. Балард, и „Вечност“, с участието на Одре Тоту, по романа на Алис Ферне. В неделя. 9.10., ще можем да се посмеем с премиерната за България прожекция на шведската комедия „Човек на име Уве“. 

Зрителите ще могат да се докоснат и до “четвъртото измерение” на CineLibri - на 7 октомври в Дом на киното ще можем буквално да влезем в сцена от „Любовникът“ по пътя към салона. 
Тази година CineLibri се провежда София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище и Ловеч с общо над 100 прожекции на 19 филма и с 10 национални премиери.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дати, киносалони и градове е достъпна на официалнатауебстраница на фестивала, както и във фейсбук.

More Events