Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 10 до 16 октомври

Къде ми е петнистото мишле?... Новата детска книжка от Феридун Орал

Феридун Орал е роден в Къръккале през 1961 г. През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“...

Books преди 7 години

Феридун Орал е роден в Къръккале през 1961 г. През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“. През целия си живот е илюстрирал детски книги – било собствени, било написани от други автори. Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература за деца, но и в световната, носител е на множество международни отличия. Той е канен да участва с творбите си в изложби в най-различни краища на света – от Панаира на детската книга в Болоня до конкурс на ЮНЕСКО в Япония. Книгата „Червената ябълка“ (издадена през 2015 г. от издателство „Емас“) бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г. През 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света – медала "Х. Кр. Андерсен". Днес Феридун Орал живее и твори в Истанбул, като освен с илюстрации на детски книги се занимава и с живопис, скулптура и керамика.

В книжката "Къде ми е петнистото мишле" той разказва за пухкавото коте Зейтин, което е на гости при любимите си баба и дядо. Дните при баба и дядо се очакват с нетърпение – уютни, доволно сити и изпълнени с приказки... Вечерта котето се унася в сладък сън, но сънува, че любимата му играчка – петнистото мишле, е изчезнала! Зейтин тръгва да търси мишлето из приказната гора, но къде ли всъщност е то? Дали е при Вещицата, надвесена над черния си казан със спаначена супа? Или пък е попаднало при Лисицата и Враната. Може би Седемте джуджета ще помогнат на котето да открие своето петнисто мишле, както са тръгнали за гъби?



Очарователната книжка носи топлия дъх на бабините лакомства и спокойствието на дядовия глас, докато чете приказки. А заедно с котенцето, малките читатели ще си припомнят някои класически герои и техните истории.

More Books