Следва

Червената точка празнува – „Моите ТРИ“ – Юбилейна изложба 11-31 Октомври 2016

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 10 до 16 октомври

Както вече знаем, миналата неделя стартира деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK в Пловдив...

Events преди 7 години

Фотографската изложба

Над 100 платна от фотографските серии EXPOSED и WOUNDED на легендарния рок музикант Брайън Адамс пристигнаха в София с три камиона и тегло над 3 тона и половина. Това е най-мащабният проект от цикъла “Майстори на фотографията”, създаден и реализиран съвместно от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” с подкрепата на VIVACOM и Samsung.

Изложбата EXPOSED (На фокус) / WOUNDED (Ранени) ще бъде представена на 11 октомври, вторник, във VIVACOM Art Hall, и ще продължи един месец с вход свободен. Екипът на Брайън Адамс вече обяви, че тя ще бъде открита лично от своя автор часове преди концерта му в Арена Армеец същия ден.

Ден по-късно - на 12 октомври, сряда - от 11.00 ч. в галерията на VIVACOM Art Hall ще се състои и лекцията на куратора на изложбата, Мат Хъмфри, от галерия Crossover Хамбург.

Фотографската изложба на Брайън Адамс пристига в София след представянето си в музея на фотографията в Стокхолм – събитие, открито лично от Нейно кралско височество, Виктория Ингрид Алиса Дезире, принцеса на Швеция.

Кадрите от EXPOSED (На фокус) улавят по забележителен начин знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Моника Белучи, Кейт Мос, Шон Пен и Мики Рурк, а 30-те портрета от серията WOUNDED (Ранени) представят млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги.



Фестивалът

Както вече знаем, миналата неделя стартира деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK в Пловдив. 

Градът под тепетата очевидно ни привлича със всичка сила, затова припомняме, че събитията продължават, и ако все още не сме намерили време да отскочим до там, 13 октомви може би е идеалният момент. 

Тогава хореографът Ювал Пик ще поведе зрителите на пътешествие в музикалния свят на емблематичната електронна група Kraftwerk и ще представи танцувалните традиции на романтизма, разгледани през призмата на съвременния танц, в спектакъла ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ?.

Няма нищо лошо, ако започнем уикенда малко по-рано, след като причината е толкова приятна! 
Let's Dance...

 

Телевизията

Дисни ченъл ни зове с новия, втори сезон на "Групата на Алекс". За тези, които все още не са запознати поредицата разказва за няколко приятели, които започват гимназия и откриват, че ученическият живот е пълен с предизвикателства, пред които трябва да се изправят, преследвайки мечтите си.

В новия сезон родителите на Алекс обявяват, че той ще трябва да се премести в САЩ. Алекс не е щастлив от това и заедно с Джо и неговите приятели, се опитва да остане.

Премиерата е на 10 септември от 20:30 часа, чудесно за една лежрна понеделник вечер пред екрана.

Концертът

Понеделник вечер може да бъде и малко по-различна, ако сме ценители на операта, защото точно в 20:00 часа зала 1 на НДК ще оживее от музиката на една истинска жива легенда - най-популярната и обичана оперна певица в света - Монсерат Кабайе.

"Гласът на Испания", както я наричат сънародниците й ще зарадва за пореден път феновете на оперното изкуство, точно както на първия й концерт в България преди 16 години. Този път участие ще вземе и дъщеря й Монсерат Марти сопрано, тенор Джорди Галан и със Симфоничния оркестър на БНР под диригентската палка на Рикардо Естрада.

Билетите вече са в продажба в мрежата на EVENTIM.BG, в ценови диапазон от 60 лв.- 180 лв.

Танцът

Концептуалният проект на Марко Беретини iFeel2 ще бъде представлението, което ще даде началото на новия сезон в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и на неговата програма „Мигриращото тяло“.
На 11 октомври от 19:30 ч. българската публика ще може за първи път да се запознае с работата на прочутия германски и италиански танцьор и хореограф.

iFeel2 е втората част от неговата трилогия, създадена заедно с Мари-Каролин Хоминал и Самуел Паянд. Спектакълът показва мутациите, развитията, метаморфозите на индивидуалния и социалния „балон“.
„Има нужда да се попита още веднъж: Защо сме тук на земята?“, казва Беретини.

Мари-Каролин Хоминал и Марко Беретини се движат в тяхната необикновена танцова битка, сякаш участват в някаква екзистенциална загрявка. Танцът се простира от определено желание за акробатична виртуозност до духовните потоци, флиртуващи с психоанализата, религията, търсенето на вътрешно съзнание, юнгианската сянка.

Билети на касите на НДК и час преди представлението на място в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформас на цени от 10 и 12 лв.

Изложбата

През октомври и ноември Националната художествена академия и катедра „Книга и печатна графика“ честват 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев – учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа. 

Честването е част от събитията, свързани със 120-годишнината на НХА, а в началото на миналата седмица бе открита изложбата на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“, реализирани по време на учебния процес в НХА, с което бе отбелязано събитието. 

Изложбата се намира в галерия галерия "Шипка 6" и може да бъде разглеждана до 27 октомври.



Другата изложба

"Преодолявайки гравитацията" е изложбата, заради която няма да има сила (още по-малко гравитационна) да ни попречи да посетим галерия "Нюанс" в периода 14-16 октомври. 

Нейн автор е Петър Георгиев - Рей, обявен от известния американски критик Кенуърт Мофет за един от най-оригиналните художници, които творят днес, Петър Георгиев - Рей излага свои произведения пред българската публика за първи път. В рамките на изложбата ще бъде представена и една от неговите книги - романът “Мислителят или Насаме с един живял”, издадена за първи път през 1996 г. в България.

И още една

Италианският културен институт в София, съвместно с Камарата на Архитектите в България и Съюза на Архитектите, представя изложба, озаглавена „Какво е италианският дизайн?“.

Откриването е тази вечер от 18:00 часа в Централен дом на Архитектите, а възможност да отскочим до там, ще имаме чак до 21 октомври.

Замисълът на изложбата е да предостави елементите за по-цялостното разбиране на едно „експортирано“ навсякъде по света от Италия явление, което е оказало въздействие върху редица поколения и е навлязло в живота на всеки от нас.

Понти, Мунари, Албини, Ницоли, Терани, Кастильони, Палавичино, Торе, Джакоза, Скарпа, Доминиони, Ауленти, Сотсас… Невъзможно е да изброим всички значими дизайнери! А също така не бива да забравяме, че те са и сценографи, архитекти, педагози, както и това, че редом с тях има и също толкова агенти, инвестирали в техните идеи и представи за красивото.

Представените в експозицията предмети са от различни години и на различни дизайнери. Тяхната функционалност като предмети от ежедневна употреба се преплита с историята, която стои зад креативността и работата на истински професионалисти от световно ниво.



И още една

Юбилейна изложба събира над 20 автора с темата „МОИТЕ ТРИ…“
Тази есен ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА събира в една зала над 20 автора и техните контрастни интерпретации на числото „три“. Събитието е посветено на тригодишнината от създаването на галерията. Изложбата се нарича „МОИТЕ ТРИ…“ и обобщава изминалите години през призмата на авторите, с които е избрала да работи. Художниците, поканени за тази изложба на споделеното време са автори на галерията, представяни от нея в самостоятелни проекти, и нови за галерията млади художници, за които ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА дава заявка за представяне.




И още още една

Неувяхващият цвят на гейшата ще разцъфне в приемната на царица Йоанна.

Тази година за първи път в България ще бъдат представени реплики на цумами канзаши – красивите цветя от плат, които носят японските гейши. На 11 октомври от 18:00 часа, в рамките на двайсет и седмите Дни на японската култура в България, в Националния етнографски музей ще разцъфне изложбата „Неувяхващият цвят на гейшата“.

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Цветята канзаши ще бъдат подредени в Огледалната зала на музея, където е била приеманата на царица Йоанна Българска.

Още от древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония и те са подчинени на идеята за сезонността и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват. Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обици, брошки и други.

В рамките на тази изложба ще бъдат представени реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Ще можете да научите повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите – мит и реалност“. Репликите и лекцията ще бъдат представени от Марта Илиева и Анета Димитрова.



Urban изложбата

От Японските гейши бързо скачаме на другата градска реалност, където Nasimo и Urban Creatures представят “There is Light”.

На 15 октомври от 20 часа подземния паркинг на метростанция Интер Експо Център (ИЕЦ) – Цариградско шосе в София ще посрещне посетителите на поредния съвместен проект на Nasimo и Urban Creatures.

There is Light ще накара хората да преживеят нещо специално, това няма да бъде обикновеното наблюдение. Ще откъсне посетителите от ритъма на ежедневието им и ще ги потопи в друга реалност. Пътувайки през тунелите на метрото към изложбата , те вече ще бъдат част от нея. Тунелите на метрото са кръвоносните съдове на града, а огромния около 400 на 100 метра бетонен паркинг ще бъде неговият най-нов храм.

Изложбата ще продължи само една седмица и ще бъде отворена всеки ден от 15 до 23 октомври от 12:00 на обяд до 12:00 вечерта, входът е свободен.



Лекцията

И ето, че всички пътища водят към Пловдив. Малко преди зрелщните танци, които ни окчакват на 13 октомври, можем да отскочим в Австрийския културен павилион FLUCA в 18:00 часа за лекцията на арт критика Оливър Башано от едно от най-големите списания за съвременно изкуство в света – ArtReview.

В рамките на посещението си той ще представи работата си като арт критик и ще говори за арт критиката като политическа практика. Ще проследи ролята на критика в света на изкуството и в обществото през призмата на списанието ArtReview, което със своята 67-годишна история е едно от най-старите и престижни в света.

Посещението на Оливър Башано е част от проекта „Работни визити на международни куратори и критици“ на галерия SARIEV Contemporary.

Другият фестивал

Фестивал за Фотография, Хора и Идеи ще се проведе в периода 10 Октомври - 29 Ноември 2016г във ФотоСинтезис Арт Център. Всяка седмица ни очакват десетки фотографски събития - лекции, уъркшопи, изложби и кинопрожекции.

На 13 септември от 19:00 часа е откриването на изложбата "Всекидневие: Литва във фотографии" . “Тази изложба ни показва нещо трудно уловимо с камера – всекидневие, в което нищо особено не се случва: няма сватби, политически събития, едно обикновено всекидневие в снимки.” Ще можем да й се насладим до 22 ноември.

Един ден по-късно ще се срещнем с горящия човек, фотографа Ромуалдас Пожерскис, който ще ни разкаже какво е да снимаш фестивала Burning man. Ромуалдас Пожерскис или както приятелите му го наричат Ромас е един от най-активните и талантливи литовски фотографи. Обектите и събитията, които занимават вниманието му, намира по цялата територия на Литва, в Европа, дори в далечна Америка. Откриването е от 19:00 часа. 

Останалите събития и дати можете да видите в програмата на фестивала тук>>



Ателието

Ателие за творческо писане на сценарий по книга очаква всички, решили да изпият по чаша вино в "Перото" тази събота, 15 октомври от 21:00 часа. Ателието ще се осъществи заедно с живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, като събитието е част от Кино-литературния фестивал Cinelibri.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?