Следва

Роклята за събота вечер

Защо обичаме 80-те

За някои хора 80-те години са все още най-великото време, свързано със зараждането на музикалната телевизия...

All fashion преди 14 години

За някои хора 80-те години са все още най-великото време, свързано със зараждането на музикалната телевизия Mtv, музикалната индустрия и съответно вече избистрените и много по-разработени видеоклипове, в които изкуството изиграва своята важна роля. Те са не само вид пресъздаване на интересни сюжети, но и висококачествена надпревара на цветовия и неоновия бум сред младото поколение.

Много шарки, много блясък и доста интересни хореографии и танци, присъстват срез визуализирането на мелодиите. Така телевизията пък се превръща в основен източник на информация, от която тогавашната младеж черпи своето вдъхновение за street облекло си. За някои други обаче, 80-те не са нищо повече от зле облечени хора, грозни коси, леко нелепи танцьори и много машини, намесени в музикалното пространство.

Ние обаче заставаме твърдо зад първите, а именно привържениците на този неповторим стил, отворил обятията си за красивите, кичозни, ламени и убийствено странни комбинации на материи и цветове, разхвърляйки клишетата за класическата мода из всичките сфери на живота.

Казват, че дрехите, носени тогава, всъщност съвсем точно обрисуват онзи тип личности, които са в търсене на самите себе си, защото наистина изглеждат по начин, който изразява тяхната собствена креативност и индивидуализъм.

Мъжете носят тежък грим и дълги коси, а жените къси коси и многопластови дрехи. Така ролите не само се сменят, но понякога се застопоряват някъде между тези си промени, за да се получат и онези хибриди, чийто пол трудно би могъл да отгатнеш, което пък превръща иначе така скучноватото ежедневие в една забавна игра на силуети от далечното бъдеще, двуполови, еднополови и винаги сияещи. Така или иначе и двата пола са в търсене на своята идентичност.

Жените от тази ера започват да съзнават пребогатия избор от гами и контрастни визии, защото това е “времето на кройките”. Трикотажни квадратни блузи, раменни подплънки за страхотно голям обем в горната част на дрехата и много, ужасно много сака, като задължителен елемент, присъстващ във всяко едно дамско облекло.


Вдясно анцугът на Парис Хилтън много напомня на модерните през 80-те

Появяват се и едни от новите модели анцузи, ушити от специален парашутен плат с огромни щампи, геометрични фигури и неонови оттенъци.



Тогава започва развитието си и гангстерският шик суичър с качулка, дългите разкъсани фланелки, панталони с ластик на талията, панталони от ликра - клиновете и ажурните чорапогащи отново в разнообразни флорални мотиви и цветове. Навън е трудно да излезеш дори без яке, а силно влияние върху модния вкус оказват популярните тв-драми-“Династия” и “Далас”, както и попсимволите - Мадона, Дюран-Дюран и т.н. Така драматичните костюми въвеждат модата от екрана в реалния осемдесетарски живот.

Към аксесоарите, типични за тези години, спадат шаловете, обиците, златото, позлатените бижута и силно лъщящите и искрящи накити. Диамантите и перлите се превръщат от задължителен аксесоар за вечерта, в част от дневния сет на всяка жена, а имитациите на огромните чанти “Шанел” със златна верига и найлоновите чанти “Прада” заливат пазара от тази индустрия.



Докато шапките придобиват нов статут на неизбежна черта от градския ансамбъл, като масовата им употреба се дължи на факта, че принцесата на Уелс е засичана често именно с тези не толкова популярни аксесоари, в ърбан модата, малко по-далеч от мейнстрийма популярни стават Doc Martens, кубинките, добре познати ни и до ден днешен. Косите са перманенто къдрени, боядисвани екстравагантно, кичозно оцветени, тупирани и поливани с литри химични вещества.

Сред водещите дизайнери на 80-те се нареждат имена като: Donna Karan, със своя типичен силно женствен стил, Thierry Mugler, Christian Lacroix, Azzedine Alaia, Adidas, Perry Ellis и Giorgio Armani, който създава своята спортна линия, носеща името Emporio Armani.



Днес 80-те присъстват в модата не само чрез цветовете, кройките и аксесоарите, но и чрез цялостния стайлинг - прически, грим, напластяване на дрехи и цветовете.... Най-яркият им облик бе възстановен при ревюто на Ashish Gupta по време на Лондонската седмица на модата през февруари, но масово присъстват в ревютата на американски, френски и италиански дизайнери. Дори и при Roberto Cavalli.

Диско трендът от 80-те ни върна с носталгия към атмосферата на онези благодатни години, когато всичко (поне в цивилизования свят) бе в излишък. И се радваме, че модата успя да вземе най-доброто от тях и да го усъвършенства така, че обемните рамене, панталоните с висока талия, скъсените дължини, неонът, претрупаните аксесоари, лъскавите клинове и още любими неща да станат супер хит в новия напълно преобразен век.

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.