Следва

National Geographic с ГЛОБАЛНА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРЕМИЕРА на „МАРС“ на 13 ноември

Art Act: Гим Тио – да хванеш портрета за душата

Каталунецът нашумя изключително много на световно ниво през последните няколко години с шантавите си портети, които прави на колажен принцип...

People of art преди 7 години

Каталунецът нашумя изключително много на световно ниво през последните няколко години с шантавите си портети, които прави на колажен принцип. Страници от модни списания биваха покрити с масло и акрил, преродени за ново, по-артистично начало. Гим трансформира фотографиите до неузнаваемост, оставяйки по едно ухо, нос или устни от това, което някога е било.



Хумористични, трагични и понякога доста зловещи образи следят зорко всеки наш поглед. Заливат ни търсения в човешките състояния на портрета, които задълбават иронията, провокирайки с дръзки форми и цветове. Авторът се заиграва с реализма и абстракцията, обединява щрихи от тези иначе взаимоизключващи се стилове, предизвиквайки възприятията и фокусирайки ги до краен предел. Полека, с времето, маниерът му се променя, но обсесията по портретите остава – минава през доста по-реалистичен период, но деформацията в изображенията му е все така свръхотличителна. Гим скрива характерните черти на лицето с цветни петна, геометрични форми и по един изключителен начин ни поднася усещането за съвременност.


Художникът, гримиран като един от персонажите си

Гим Тио Заралуки е роден през 1987 година в Барселона, където живее и днес. Завършил е Факултета за изящни изкуства в града. Работи основно с портретна живопис, изкусно надниквайки в човешката душевност. Излага в многобройни галерии в Испания, Франция, Италия, Англия, Канада, САЩ, Йордания, Тайван и е сред най-продаваните млади художници в света.

В свое интервю споделя, че все още е твърде млад и приема работния процес като експериментаторски. Откривайки нови и нови неща, все повече се мотивира и смята, че опитването е най-важната част от художествената дейност. По този начин се научава да изведе резултата от работата си до задоволителен за самия него край.

„Експериментирайте на максимум!“ – съветва той най-младите артисти – „Когато попаднете в улица без изход, опитайте от другия край – нещо ново и различно“.

И понеже си говорим за ловците на души, припомняме Питър Линдберг, чието име всички добре познаваме.



















 



More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра