Следва

Зейн Малик + Versace = Zayn X Versus

PFW Пролет 2017: Christian Dior

Вълнението около първата колекция на Мария Грация Кюри за Christian Dior е повече от осезаемо - тя е първата жена, която заема поста на креативен директор към къщата...

All fashion преди 7 години

Вълнението около първата колекция на Мария Грация Кюри за Christian Dior е повече от осезаемо - тя е първата жена, която заема поста на креативен директор към къщата. А Dior е име, познато в цял свят с вечерните си дизайни и женствеността, дълбоко закодирани във френската култура. Кюри обаче налага една нова и напълно непозната за естетиката на бранда визия, която модната публика приема положително.

В колекцията е заложена идеята за модерната женственост и множеството лица, които има тя, защото по думите на дизайнерката: "Съобщението всъщност е, че жената не представлява един единствен типаж". В развитието на line up-а искрено ни очарова липсата на предвидимите дизайн референции от наследството на самия господин Диор, с които новопостъпилите в големи къщи дизайнери винаги се застраховат. Абсолютно наопаки, Кюри чертае серия от семпли, но и смели красиви и практични дизайни, с които привлича нов тип публика.

Дневното облекло никога не е било заложено в колекциите Dior, но в случая на италианката то заема централна роля: "Искам да прокарам в Dior естественост, искам жените да се чувстват удобно и да почувстват красотата си. В миналото модата беше начин да се наложиш като естетика. Днес обаче, ние предлагаме стил и идея, а жените тълкуват всеки елемент по различен начин и го прилагат в своя уникален стил."

Водещ в колекцията е фехтовка мотивът, защото, по думите на Кюри това е спорт, който изисква тяло, ум и страст. Тюлената пола също е силно застъпена, често на етажи и нерядко съчетана с корсети и изумителни бродерии. В палитра от екрю, червено, черно и бежово-пастелни тонове, идеята на дизайнерката определено е разбрана.

Вечерното облекло все пак не липсва от колекцията. Макар и по-слабо застъпено, то е силно въздействащо. Фееричните рокли донякъде напомнят на творчеството на Кюри в Valentino, които днес са запазен знак на италианската къща. Предполагаме, че на Кюри не ѝ е лесно да избяга от този маниер на работа, именно защото тези така обичани рокли са плод на работата ѝ с бившия ѝ партньор Пиерпаоло Пичоли, а не са взето наготово наследство от Валентино Гаравани. Ние обаче вярваме, че италианката ще успее да надгради себе си и ще остави силен отпечатък в историята на Dior, защото както самата тя сподели минути преди старта на дефилето: "Ако не тествам себе си сега, то кога друг път?"

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.