Следва

Зейн Малик + Versace = Zayn X Versus

PFW Пролет 2017: Christian Dior

Вълнението около първата колекция на Мария Грация Кюри за Christian Dior е повече от осезаемо - тя е първата жена, която заема поста на креативен директор към къщата...

All fashion преди 7 години

Вълнението около първата колекция на Мария Грация Кюри за Christian Dior е повече от осезаемо - тя е първата жена, която заема поста на креативен директор към къщата. А Dior е име, познато в цял свят с вечерните си дизайни и женствеността, дълбоко закодирани във френската култура. Кюри обаче налага една нова и напълно непозната за естетиката на бранда визия, която модната публика приема положително.

В колекцията е заложена идеята за модерната женственост и множеството лица, които има тя, защото по думите на дизайнерката: "Съобщението всъщност е, че жената не представлява един единствен типаж". В развитието на line up-а искрено ни очарова липсата на предвидимите дизайн референции от наследството на самия господин Диор, с които новопостъпилите в големи къщи дизайнери винаги се застраховат. Абсолютно наопаки, Кюри чертае серия от семпли, но и смели красиви и практични дизайни, с които привлича нов тип публика.

Дневното облекло никога не е било заложено в колекциите Dior, но в случая на италианката то заема централна роля: "Искам да прокарам в Dior естественост, искам жените да се чувстват удобно и да почувстват красотата си. В миналото модата беше начин да се наложиш като естетика. Днес обаче, ние предлагаме стил и идея, а жените тълкуват всеки елемент по различен начин и го прилагат в своя уникален стил."

Водещ в колекцията е фехтовка мотивът, защото, по думите на Кюри това е спорт, който изисква тяло, ум и страст. Тюлената пола също е силно застъпена, често на етажи и нерядко съчетана с корсети и изумителни бродерии. В палитра от екрю, червено, черно и бежово-пастелни тонове, идеята на дизайнерката определено е разбрана.

Вечерното облекло все пак не липсва от колекцията. Макар и по-слабо застъпено, то е силно въздействащо. Фееричните рокли донякъде напомнят на творчеството на Кюри в Valentino, които днес са запазен знак на италианската къща. Предполагаме, че на Кюри не ѝ е лесно да избяга от този маниер на работа, именно защото тези така обичани рокли са плод на работата ѝ с бившия ѝ партньор Пиерпаоло Пичоли, а не са взето наготово наследство от Валентино Гаравани. Ние обаче вярваме, че италианката ще успее да надгради себе си и ще остави силен отпечатък в историята на Dior, защото както самата тя сподели минути преди старта на дефилето: "Ако не тествам себе си сега, то кога друг път?"

More All fashion