Следва

"Дъвка за балончета" - новият български филм за децата на 80-те

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 17 до 23 октомври

Първата стъпка в арт седмицата ни, ще бъде пред вратите на Народен театър, точно в 18:00 часа, когато се открива изложба в памет на големия Стефан Десподов...

Events преди 7 години

Изложбата

Първата стъпка в арт седмицата ни, ще бъде пред вратите на Народен театър, точно в 18:00 часа, когато се открива изложба в памет на големия Стефан Десподов. Изложбата ще даде и началото на Осмото международно триенале на сценичния плакат.

Проектът Hommage á Despo, в рамките на който ще могат да бъдат видени творби на 21 български художници, посветили плакати на яркия талант на Деспо, е първото от серията събития в рамките на триеналето, което е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Откриването на изложбата във фоайето на Народния театър е на 17 октомври, а думи за великия творец, създал много от плакатите на представления и в Народния театър, ще сподели сценографа Вечеслав Парапанов.

Възможност да я посетим ще имаме до 17 ноември.

На снимката горе: плакат от Божидар Йонов


Десислава Десева

Спектакълът

Малко по-късно в понеделник (а също така и в сряда) - 19:30 часа, можем да посетим и Червената къща за вербатим спектакъла „Мир Вам” на режисьора Неда Соколовска, който е дело на студиото за документален театър VOX POPULI и част от програмата на платформата за документално изкуство В/ХОД. 

Мир Вам изследва сложната и болезнена тема за миграционните процеси в утрото на XXI век, праговете на толерантността и човешкия фактор като призма на случващото се. Артистите вербатим (бел.ред. от латински, дословно) предават думите на десетки интервюирани по темата от екипа на постановката бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на бежанския проблем в страната. На сцената техните разкази оживяват в актьорското изпълнение на Мила Банчева и Рикардо Ибрахим, който е бежанец от Сирия и от няколко години живее в България.

„Мир Вам” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Отговорът на този поздрав от другата страна е „Вам Мир”. Но какво са мирът и войната?

Представлението ще се играе на български и английски език, със субтитри на български и арабски в Червената зала на „Червената къща” в рамките на фестивала „Между хората и културите”. Фестивалът продължава до края на декевмри и представя изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности, населяващи София.

С началото на новия театрален сезон зрителите на спектаклите на VOX POPULI определят сами каква цена да платят за билета си след края на представлението:15, 10 или 5 лв.

Другата изложба

Денят отвоно е понеделник, но този път мястото - Галерия-книжарница „София Прес”, където от 18:00 днес ще бъде открита изложбата „Стратиграфия” на Стоил Мирчев. Експозицията включва двадесет и пет живописни платна, специално правени за пространството на галерията.

Идеята възниква, след участието на автора във възстановка на неолитно селище край Варна. Резултат от вдъхновенията може да се видят в цикъла „Скални рисунки”, „Икар” и „Артефакти”.

Изложбата ще продължи до 1 ноември.

Фотографската изложба

На 18 октомври от 18:00 часа в галерия „Средец“ ще бъде открита изложбата Arigato Japan (в превод „Благодаря, Япония!“) на фотографа Иван Пастухов. До 31 октомври софийската публика ще има възможност да види 33 фотографии, направени по време на пътуването на автора до Япония и уловили нейния уникален дух и съкровени истории.

Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

„Във фотографските си пътешествия бях запазил Япония като подарък за по-зряла възраст и мисля, че не сбърках – споделя Иван Пастухов. – Япония изисква специално внимание. В продължение на месец всеки миг се оказа ценен и запълнен с богато преживяване. Това е една поговорка, която пресъздава частично усещането за тази необикновена страна: „Самураят не изразява по никакъв начин своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или когато животът е труден. По лицето му не се четат мисли. Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче.“ Такава е Япония и днес – с горд самурайски дух и рафинираност на гейша.“



И още една изложба

Изложба на един от създателите на изкуството на съвременната българска керамика – Георги Бакърджиев ще бъде открита в галерия Нюанс на 18 октомври. Той е едно от значимите имена в българското изкуство на 20-ти век и неслучайно, в много от българските домове се пазят и ползват негови творби - вази и блюда, купички, пластики.

Експозицията, макар и камерна, представя една много добре подбрана селекция от всички творчески периоди, стилови и жанрови направления на автора. Стилизирани животински фигури, каменини, кани, крондири, купи, рисувани чинии, които творчески прехвърлят мостовете между старото и модерното, между националнитне ни традиции и европейските.

Интересен акцент в изложбата са и серия от акварелни пейзажи и композиции от Созопол, Париж и София. Малко познати на българската публика, те са изпълнени с пластично-експресивен маниер.
Това са архитектурни сгради, улици и кафенета, циркови изпълнения и природни пейзажи, които трептят от светлина, цветове и енергия.

Изкуството на Георги Бакърджиев е високо оценено, не само от колекционери и ценители, но и от професионалисти в сферата на изкуството.

Откриването е от 18:30 часа, а изложбата ще продължи до 1 ноември. 

Арт форумът

Вторник е денят, в който ще се открие третият „Салон на галериите“, организиран от НДК. Една от най-авторитетните платформи за представяне на галерии, автори, тенденции и идеи в съвременното българско и европейско изобразително изкуство, ще започне в 11:00 часа с пердставянето на скулптурата "Конникът" на Емил Попов. Произведението ще е разположено пред вход А3 на НДК. Скулптурата е излята от месинг и е дарение от автора за Двореца. Същият ден, от 18:30 часа Емил Попов ще покаже и изложбата си „Проекти и други”, която може да бъде разгледана в Мраморно фоайе на НДК до 7 ноември. Изложбата представя работи, направени в последните 25 години и реализирани в България, чужбина и ателието на автора.

На 19 октомври от 18:30 часа в Зала 3 на НДК е официалното откриване на „Салон на галериите”. Той дава среща на над 30 галерии от столицата и страната, представяйки най-добрите съвременни автори, както и творчеството на старите майстори. Ще видим произведения на знакови художници като: Магда Абазова, Георги Божилов, Димитър Казаков- Нерон, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Рада Цанкова и много други, както и колекциите с холандска живопис от XVII и XVIII век на галерия Униарт и графичната сбирка на Ателие-колекция на Светлин Русев с шедьоври на Гоя, Рембранд, Дюрер и Кете Колвиц.

За първи път тази година в „Салона” участват и три европейски галерии – от Австрия, Швейцария и Словакия.

20 октомври 2016 г. от 18:30 ч. на полуетаж Изток в НДК ще бъде открита изложба с фотографии на подбрани произведения от „Златната книга” на българските икони, която е проект на издателство „Методиеви книги” и доц. д-р Ралица Русева – автор на текстовете. Целта на това издание е да популяризира образците на българската християнска живопис по технически иновативен начин.

„Салон на галериите” ще продължи до 24 октомври.

Входът е свободен.

Телевизията

Изкусително сладката поредица на TLC, „Кралят на тортите“, се завръща с нови епизоди на 19-и октомври от 21:00 часа, за да направи вечерта ни по-сладка и хубава, ако предпочетем домашната обстановка за вторник вечер.

Бъди Валастро и неговият екип отново се опитват да смогнат с всички поръчки, създавайки все по-изумителни творения в пекарната им "Carlo's Bake Shop" в Хоубоукън, Ню Джързи. Новите епизоди от 8-и сезон на „Кралят на тортите“ потопят зрителите в подготовката за Хелоуин, по време на която Бъди и екипът му смело наемат за консултация къща, обитавана от духове.

Бъди се изправя пред още едно предизвикателство, което се оказва по-трудно, отколкото си е представял - да направи торта-снежен човек в реален размер за група деца в предучилищна възраст. Поредицата представя и как трогателна дискусия с организацията "Feeding America" вдъхновява Бъди да готви за доброволците.

Новите епизоди на „Кралят на тортите“ запознават зрителите със сгряващата сърцето среща между Бъди и бившия му учител, който минава през пекарната. Бъди с нетърпение е готов да покаже на ментора си какво е научил и докъде да се развили уменията му. С наближаването на Коледа семейство Валастро се готви за ежедневната изненада, която поднася на хората в неравностойно положение, подготвяйки торта във формата на коледно дърво. Поредицата „Кралят на тортите“ осигурява достъп до всички тайни кътчета на пекарната и показва емоциите и драмите зад пандишпановите блатове и вкусните кремове.

Концертът

На 20 октомври, от 19:00 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един концерт с шеметна скорост сред звездите - звездите от Слънчевата система и най-вече ярко изгрялата звезда на харизматичния канадския цигулар Блейк Полио, който само на 22 г. вече е заслужил честта да свири на цигулка Гуарнери дел Джезу от 1729 г.

Концертът ще бъде дирижиран от Максим Ешкенази, а в програмата ще чуем най-изпълняваното съвременно американско произведение през последните 25 години - Short Ride in a Fast Machine на световноизвестния американски композитор Джон Адамс.



Етнографскта изложба

Тъй като тази гонина се навършват 110 години от откриването на Народния етнографски музей в София, събитието вече се отбелязва с Дни на културното наследство 2016 в ИЕФЕМ – БАН. Началото бе дадено с изложба, посветена на първия директор на музея Димитър Маринов – „Етнографски етюди. На Димитър Маринов – посвещаваме“, която е отворена за посетители до 30 май 2017 г. 

Честването продължава на 21 отктомври от 16:00 ч., когато в Зала 19 на ИЕФЕМ ще се излъчи документалният филм на етнолога Венета Янкова „Черните кукери“, посветен на маскарадната традиция в Шуменско. В същия ден от 18:00 ч. ще бъде открита и изложбата „Славеят на Родопите“, посветена на 90 години от рождението на световно известната народна певица Радка Кушлева.

22 октомври ще бъде Ден на отворените врати за Националния етнографски музей. Предвидена е серия от вълнуващи събития – ще слушаме Бистришките баби, малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци, да плетат и да тъкат колани „на кори“, да запеят лазарска или коледарска песен в семинар, посветен на традиционните празници и още много изненади.

На 25 и 26 октомври ще се проведе международната научна конференция „110 години Национален етнографски музей – минало, настояще, перспективи”.



Киното

Срядата ще започне обичайно за повечето от нас, но завършекът се очертава да бъде повече от добър, защото „Късо кино в ДНК” се завръща с нова селекция български късометражни филми. От този сезон билетите се предлагат с намаление за студенти и ученици, като цената за тях е 4 лв., а редовната цена – 6 лв. След прожекциите публиката ще има възможност да се срещне и разговаря с авторите и акьорите от филмите.

Ето и какво можем да гледаме на 19 октомври от 19:30 в ДНК:

„Падаща звезда” – 28 мин.
В главната роля Стефка Янорова, участват още Стефан Попов и Калия Каменова, реж. Любо Йончев.
Лили е разведена майка на порасналия вече Мартин и малката Александра.
В една студена зимна вечер Мартин прибира Александра от детската гра-дина. Из тъмните улички на квартала те стават участници в трагичен ин-цидент...

“Сутрин” - 15 мин.
15-годишно момиче е задържано в дискотека след 22 часа.
Незаинтересованите й родители не могат да я приберат и затова отегчен полицай решава да я закара до вкъщи, въпреки че е против правилата.
Филмът разказва за промяната в отношенията на двама самотни непознати по време на краткото пътуване от полицията до дома.
с участието на Калина Станчева, Веселин Анчев и Юрий Рахнев, реж.Неда Морфова;

„Оловно сърце” - 21 мин.
В главната роля Анжела Недялкова, реж. и сценарист Слава Дойчева.
Древен турски ритуал, очукан среднощен български влак, пуст италиански град, океански плаж на британското крайбрежие са обединени около една млада жена и сковаващите я страхове.

И още кино

Хубави са тези петъци, когато по кината гледаме Том Круз. И точно това ще направим този, защото Том се завръща в иконичната роля на Джак Ричър вече и в IMAX.

Без да изневерява на себе си, в новия трейлър на "Джак Ричър: Не се връщай" бившият агент отново наказва корумпирани ченгета и прави задължителната гонка по покривите на жилищни сгради. В екшън видеото се сблъскваме с характерния за главния герой начин за раздаване на правосъдие, този път насред политическа криза и военни престъпления. След като се измъква от белезниците и обръща обвинението към корумпиран шериф, с Джак Ричър се свързва майор Сюзан Търнър (Коби Смолдърс, поредицата за Отмъстителите, „Агентите на ЩИТ“, „Как се запознах с майка ви“). Не след дълго обаче, самата тя е арестувана по подозрения за държавна измяна. В типичния си стил, Джак Ричър се впуска в преследване на истината и справедливостта. След като понасят редица удари и победата изглежда непостижима, Ричър и Търнър стигат до истината кой стои зад заговора срещу Сюзън. Това откритие се превръща в основа на политическия трилър, който Джак ще разнищи собственоръчно.



"Джак Ричър: Не се връщай" е адаптация на осемнадесетата книга на Лий Чайлд от поредицата за супершпионина. След изключително успешната първа екранизация по роман на Лий Чайлд, събрала над 85,000 зрители в България, вторият филм Джак Ричър: Не се връщай идва в кината, IMAX и 4DX на 21 октомври.



Етно концерт

Най-щурото музикално събитие на годината ще бъде на 23 октомври от 19:00 часа в зала "България". На концерта групата SHAKA ZULU ORCHESTRA ще представи всички пиеси от дебютния си албум, чиято премиера ще се състои по време на концерта и ще продължи на афтър парти в ROYAL PIANO CLUB – НДК след 22:00 часа.
Ценителите на качеството ще се насладят на музика, базирана на българския фолклор и различни етноси, умело преплетена с джаз, фънк и класика.

“ЕТНО ДЖАЗ СИМФОНИ” е проект на Софийска Филхармония и SHAKA ZULU ORCHESTRA със специалното участие на Теодосий Спасов, хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева и Гергана Димитрова - вокал. Диригент ще бъде Кирил Ламбов.

Очертава се в неделя да не скучаем, ако, разбира се, се погрижим за билетите от сега, които можем да намерим в мрежата на Eventim  и на касата на зала "България".



Балетът

На 23 октомври 2016 г. Унгария ще отбележи 60 години от едно от най-важните събития в своята история. През 1956 година се случват може би най-значимите 20 дни в историята им. Един малък, но решителен народ надига глава и казва „не“ на чуждото подтисничеството, на диктатурата и се възправя срещу най-голямата тогава империя в света. Така 23 октомври става национален празник на Унгария след смяната на системата, но винаги този ден е асоцииран от всеки унгарец с жаждата за свобода, отхвърлянето на подтисничеството и героичната борба за демокрация. На този ден през 1956 г. нацията се обединява, а революцията е пример за унгарското национално самоуважение и преоткриване, тъй като се надига целият унгарски народ.

Унгарският културен институт в България „Балаши“ ще отбележи годишнината с редица събития, но най-значимото са двата балетни спектакъла в София на 23 октомври и в Пловдив на 25 октомври. Постановката е на Сегедсия модерен балет, съвместна продукция с Националния балетен театър на Унгария. И в Софийската опера и балет, и в Дом на културата „Борис Христов“ началният час е 19.00.



Инсталацията

През 2016 Heineken стартира своята глобална кампания „There’s more behind the star“. За разлика от други послания на марката, този път фокусът е върху качествата, които правят Heineken толкова разпознаваема и харесвана бира.
Сега Heineken кани своите български фенове да надникнат отвъд имиджа на марката и да открият какво стои зад нейната звезда. Защото нещата, които на пръв поглед ни изглеждат познати, често крият много повече, когато ги погледнем от нов ъгъл.

Чрез специална инсталация в центъра на София, хората могат да разберат повече за историите на Heineken, които стоят зад познатия символ. До 19 октомври те ще могат да научат нещо различно за бирата и да се насладят на освежаващ вкус в една нова, по-зелена опаковка. Инсталацията #MoreBehindTheStar се намира на кръстовището на бул В. Левски и бул. Цар Освободител. Тя ще бъде отворена за посетители всеки ден от 16:00 до 22:00 часа до 20.10.16.





 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.