Следва

PFW Пролет/Лято 2017: Haider Ackermann

Fashion starter: The new kid on the block Гоша Рубчинский

Съветскатa Италия на Гоша, в която се срещат руската младежка мода и Haute Couture...

All fashion преди 7 години

Съветскатa Италия на Гоша, в която се срещат руската младежка мода и Haute Couture.

Руският дизайнер, фотограф и режисьор Gosha Rubchinskiy връхлетя в модния свят и го превзе като буря в последните няколко години. Работата му си спечели международен култ въз основа на стила си, занимаващ се с пост-съветските младежки култури. Гоша вече има свой собствен лейбъл и не спира да жъне успех след успех на модните седмици в Париж и Милано. Съвсем наскоро стана ясно, че Рубчинский смята да покори и козметичната сфера, пускайки на пазара нов мъжки аромат с неговото име.

Почти всичко, което руският дизайнер на мъжки облекла създава е украсено с името му, независимо дали говорим за суичър, чорапи, спортни панталони или контрабандни тениски в стил Tommy Hilfiger.

„Логото Gosha надхвърля пределите на езика. Видиш ли го, това незабавно означава, че човекът, който го носи принадлежи или поне се индетифицира с племето на младежите, които не понасят комерсиализма на съвременната култура“, казва руснака за интересното си решение, което му носи милиони почитатели по целия свят.

Рубчинский е на 32 години, типично за руснаците е блед и светлоок, носи се постоянно в спортни дрехи и винаги залага на суичъри и тениски, които самият той е превърнал в култови предмети. Живее в Москва, далеч от луксозния свят на модата. Роден там през 1984 г. -важна година. "Видях последните съветски моменти; Видях началото на 90-те години, това лудо време време; Видях ранната ера на Путин", казва той.

Гоша, въпреки успеха си на световната котешка пътечка, е категоричен: "Харесва ми да остана в Русия, защото тя винаги е изненадващ. Тя никога не е скучна. Интересно ми е да съм тук, да виждам какво става и да се вдъхновявам. Харесва ми да гледам, как младежите създават свой собствен стил street style. Те си купуват същите суичъри на Supreme или Palace, но ги носят по различни начини от децата в САЩ или някъде другаде. Ето защо това е много вдъхновяващо за мен да живея в Русия."


Рубчинский си признава, че все още не може да свикне с факта, че го наричат дизайнер, но въпреки това твори с удоволствие и не изневерява на пост-съветския си стил, който вплита във всичките си колекции. Креативният руснак сам избира момчетата, които да го рекламират и да носят дрехите му – Gosha boys. „Момчетата са от целия свят…Финландия, Австралия, Русия. За мен е много важно те да носят дизайните ми не само на котешката пътечка, а и в нормалното си ежедневие. Да усетят духа на дрехите и да се слеят с тяхната идентичност“, разказва Гоша, като обяснява още, че моделите приличат на музата му – Писолини!

Неговият приятел Demna Gvasalia, дизайнер за Vetements и Balenciaga, вижда окултяването на спортни облекла и стила от ранните 90 години в Русия, когато западните влияния се смесват със съветската картинка, като "патриотизъм".











Именно и заради това Гоша, често бивша сравняван с друг дизайнер от Източния блок Gvasalia. „Разбира се, все пак сме едно и също поколение и имаме еднакъв произход и един и същ съветски фон. Но сме различни. Аз не обичам клишетата. Чувствам се себе си, дори като международен артист.  Не съм просто местен руски wanna be дизайнер. Не ми харесва, когато хората казват: О, Гоша прави пост-съветски руски неща."

И това е факт, защото откакто се продава в елитни бутици във Великобритания, Франция и Италия, Гоша и стилът му придобиват по-различна идея, която въпреки това носи онзи интересен съветски заряд.


 

More All fashion