Следва

DIY /Do It Yourself!/: Skin DETOX с активен въглен

Пътят към съвършения маникюр и как да го постигнеш вкъщи

Винаги сме били запленени от съвършените ръце, красивия маникюр и сме искали да постигаме при "експериментите" ни у дома същия резултат...

Nails преди 7 години

Винаги сме били запленени от съвършените ръце, красивия маникюр и сме искали да постигаме при "експериментите" ни у дома същия резултат, какъвто имаме, след като сме посетили маникюрист. С усмивка си казваме, че ще се научим добре, стъпка по стъпка, кое след кое следва. И все пак никога не сме съвсем сигурни и често допускаме грешки, които водят до незадоволителен резултат.

Потърсихме специалисите от SNB Professional и те ни показаха как го правят истиснките професионалисти. Дадоха ни практични съвети как можем да се справим сами у дома, кои грешки да не допускаме, с кои продукти не бива да прекаляваме, с кои да не експериментираме и кои задължително да не пропускаме. И така, ето какъв е резултатът. Един красив маникюр стъпка по стъпка с SNB Professional.



Най-напред започваме с измиването и дезинфекцията на ръцете си, а след това се заемаме с оформянето на нокътната плочка. Първата грешка, която можем да допуснем у дома, е използването на неподходяща пила. Когато сами оформяме ноктите си, професионалистите препоръчват да използваме стъклена пила. Тя е изключително финна и щадяща. Друга грешка, от която не сме застраховани, е неправилното пилене. Това е най-често срещаният проблем, който води до цепене на ноктите. Желателно е да пилим в една посока, без да я сменяме.

Разбира се, има и други причини, които могат да влошат състоянието на ноктите – дехидратация, силни препарати, хормонални проблеми, диети, които са бедни на протеини, прекалено честата смяна на лака, прекалено честата употреба на лакочистител с ацетон и др. Като обща терапия за укрепване на ноктите, професионалистите препоръчват заздравител, но тук идва поредната грешка. Много често употребата на този вид продукти е в рамките на 1-2 седмици, с 3 до 5 нанасяния, което е крайно недостатъчно. Заздравителите трябва да се прилагат дългосрочно от 3 до 6 месеца – ни съветват специалистите.



След като сме оформили ноктите, е време да почистим кутикулата и кожната гънка. За целта професионалистите ни препоръчват да използваме омекотител за кожички и подходящ инструмент. Тук грешките, които можем да допуснем, са няколко – да омекотяваме кожичките само с вода, което далеч не е достатъчно. Ако сме избрали този вариант, трябва да добавим към водата омекотяващ продукт – соли, таблетки, течен препарат. Внимание! Не бива да прекаляваме с продължителността на водната баня, защото нокътят е беден на мазнини, поема влагата много бързо, а след това по-трудно се освобождава от нея, което го прави изключително уязвим. При наличие на омекотяващ продукт във водата абсолютно достатъчно е да държим ръцете си в нея от 3 до 5 минути. Ако не сме омекотили добре кожната гънка, няма да почистим добре кутикулата.

Още една често допускана грешка, която не бива да правим, е дълбокото или неправилно изрязване на кожичките. Това води до поява на цепнатини в зоната на кожната гънка, които организмът ни приема като рана. Започва да произвежда по-голям епителен слой, вследствие на това този участък се подува, зачервява и загрубява. Ако това неправилно почистване на кожната гънка продължи три, пет, десет години, кожичките стават много груби и дебели. Друга грешка, която можем да допуснем, е, когато избутваме кожичките да натискаме прекалено силно с избутвача в областта на луната (по-светлата част на нокътя).



Всеки по-силен натиск там води до израстване на нокътя с неравности и вълни по дължината му. Друга крайност и много сериозна грешка, от която трябва да се пазим, е да избутваме кожичките на сухо. Така натискът е изключително голям и това е предпоставка за наранявания на кожната гънка и увреждане на нокътя. Важно е да си изберем плосък и удобен избутвач за кожички, за предпочитане дървен или със силиконов накрайник – съветват ни професионалистите. За оформянето на кожната гънка не бива да използваме инструменти, които приличат на змийски език, защото с тях можем сериозно да се нараним. Желателно е маникюр да си правим през 7 - 10 дни.  



След като сме оформили ноктите и сме почистили и оформили кожната гънка, трябва да се погрижим за кожата на ръцете. Тенденцията в съвременния маникюр е да се полагат равностойни грижи, както за ноктите, така и за кожата на ръцете и кожната гънка. Не бива да забравяме, че кожата на ръцете ни старее най-бързо от всеки друг участък. Ръцете най-много и най-често са изложени на негативни външни влияния като ниски температури, вятър, влага, слънце, замърсявания и други. За да подговитм кожата за хидратираща, предпазваща или подхранваща грижа, е необходимо да я почистим от мъртвите клетки с помощта на пилинг или скраб. Препоръката е след почистването ръцете да се измият с течаща вода без сапун. В повечето скрабове и пилинги има подхранващи масла, които омекотяват кожата и запазват естествения ѝ хидро-липиден баланс.



След почистването и отмиването с вода, от свободния край на ноктите излизат така наречените „мустачки". Те трябва внимателно да се отстранят с пила или блок пила, която да движим под нокътя в посока отдолу-нагоре. Следващата стъпка е нанасянето на крем или лосион в зависимост от вида на кожата и сезона. SNB Professional има серии зимна грижа и лятна грижа, с няколко аромата, като всяка от тях е разработена да осигури онова, от което се нуждае кожата на ръцете ни през различните сезони – през лятото тя има нужда от повече хидратация, а през зимата – от предпазване и увеличаване на естествените защитни сили. Кремът или лосионът могат да се втрият в нокътната плочка и кожната гънка и да бъдат запечатани с полираща пила. Запечатването на влагата и мазнините в ноктите ги прави по-устойчиви. С това приключва маникюрът. След него започва лакирането. Смята на лак не се препоръчва да се прави по-често от 1 път в седмицата. Ако покритието е леко наранено или изгубило блясък, по-добре е да нанесем още един слой или топ лак, отколкото да сменяме изцяло лака. Подходящ за употреба е 3 в 1 - основа, топ и заздравител на SNB Professional.

Професионалистите ни съветват винаги да започваме лакирането с нанасяне на подходяща основа за лак. Базата изолира нокътя от пигментите, които всеки лак съдържа, създава равномерно покритие за нанасяне на лака и удължава неговата трайност. Пропускането на базата е грешка, която може да ни коства неприятно оцветяване на естествените нокти. Без нея пигментите от лака навлизат в нокътя и го оцветяват най-често в жълто-кафяво. Ако имаме мазна нокътна плочка и лакът ни не издържа повече от един ден, от SNB Professional съветват да използваме ph регулатор. Той отнема мазнината и увеличава дълготрайността на лака. Този продукт се нанася върху естествените нокти преди основата. Поредна грешка при лакирането, която не бива да допускаме, е слагането на прекалено много лак. Знаем, чували сме и все не го спазваме - лакът трябва да се нанася на два или три много тънки слоя. Между отделните слоеве е желателно да си оставим повече време, за да изсъхнат по-добре. При нанасянето на лака четката трябва да е изцедена от едната страна, а от другата да има малка капка, която буквално да се плъзга по дължината на нокътя. Грешка е да отцеждаме четката и от двете страни в гърлото на флакона. За да се радваме на красиво лакирани нокти, освен умението да нанасяме правилно покритието, трябва да спазваме и следната препоръка – никога не разреждайте лака с лакочистител. За целта от SNB Professional ни съветват да използваме специализиран продукт - разредител за лак.

Всичко правим така, както трябва и накрая се появават балончета! Питаме професионалистите на какво се дължи това и се оказва, че повечето причини са допуснати от нас грешки при лакирането. Едната, от които е много бързо и дебело нанесеният слой лак. Другата причина е твърде енергичното и силно раздрусване на лака преди лакирането. Това води до вкарване на въздух и до образуване на малки мехурчета в лака още докато е във флакона. Друга причина за появата на досадните балончета върху току-що лакираните ни нокти е рязката промяна на температурата през лятото. От хладното помещение, където е 23 градуса, излизаме навън, където е 32 градуса. И още една причина - дебелият слой топ лак, който освен до поява на балончета, може да доведе и до по-бързото обелване на лака. Разбира се, причините не свършват дотук. Ако използваме продукти на различни марки, рискуваме отново да се появат балончета, защото не винаги съставките, които една компания влага в лаковете си, са съвместими със съставките, които друга компания влага в топ лака си, например. Професионалистите ни препоръчват продуктите да са от една марка или от една серия за гарантиране на най-добър резултат.



С полирането запечатваме влага, мазнини, така нокътят е по-устойчив. За полирането могат да се чуят много противоречиви мнения. С полирането приключва маникюрът. След това говорим за лакиране. Лак също не се препоръчва по-често от 1 или 2 пъти в седмицата. По-добрият вариант, ако лакът е леко наранен или изгубил блясък, е да нанесете още един слой или топ лак, но не да сменяте. Много хубав продукт, подходящ за домашни условия е 3 в 1 - основа, топ и заздравител.



Продължаваме с основата. Базата изолира нокътя от лака - оцветителите, пигментите и ацетона и дава по-добра повърхност за лакиране. Пигментът влиза в дълбочина и оцветява нокътя най-често в жълто-кафяво, когато не се слага база. Дълбокото полиране може да отстрани оцветяването.

Поредна грешка при лакиране освен пропускането на основа, е слагането на прекалено много лак. Той трябва да се нанася на два много тънки слоя. Между различните слоеве трябва да се оставя повече време, за да изсъхне добре лакът. За хора с мазна нокътна плочка има продукт – ph регулатор, който отнема мазнината, прави лака по-дълготраен, като той се нанася преди основата. При лакиране четката от едната страна трябва да е абсолютно суха и трябва буквално да се пързаля. Лакът не трябва да се разрежда с лакочистител, още по-малко ацетон. Има си специализиран продукт за целта – разредител за лак. SNB е една от малкото фирми, които го предлагат.



След лак винаги нанасяме топ лак за по-голяма трайност и блясък, който пази цвета. Дава един тънък слой. При дебело нанесен топ лак се получават мехурчета и се обелва по-лесно самият лак. Приключваме с изсушител и мазнината за кожната гънка. При изсушителя лакът не изсъхва веднага, а се съкращава времето на половина. Повечето изсушители са мазни като консистенция и не трябва да се слагат между слоевете, тъй като се получава обратният ефект.



И така вече сме с нанесен лак и топ лак и трябва да изчакаме. За да ускорим изсъхването на лака, от SNB Professional ни съветват да използваме изсушител, но с уточненитето, че не бива да го слагаме между отделните слоеве, защото можем да предизвикаме обратния ефект, тъй като повечето изсушители са мазни. На финала съветът към нас е винаги да нанасяме мазнина в зоната на кожната гънка. Маслото за нокти и кожички няма да увреди лака, ако се стече по него, но ще омекоти и подхрани кожичките и ще подобри тяхната еластичност. Този тип продукти са подходящи за ежедневна грижа, като е добре да се слагат два пъти дневно - сутрин и вечер, като нежно се втриват в кожата около ноктите.



Благодарим на Елена Узунова, която е ръководител на Учебен център към Стар Нейлз – България, филиал София и на Станислава Димитрова, маникюрист към Стар Нейлз – България, за съветите и препоръките.

More Nails