Следва

Love to quote: 10 "нарисувани" цитата от Пабло Пикасо

Дилемите: Кога помощта е разрушителна?

Как хората си помагат един на друг?...

Health преди 7 години

Как хората си помагат един на друг? Нека си припомним всички тези ситуации, когато са ви молили за помощ и вие, разбира се, сте помогнали. Как се е случило това? Можем да разграничим два основни вида помощ:

1.Когато вършите цялата работа на друг човек.
2.Когато наистина помагате, работите заедно с този, на който помагате.

Към първия случай се отнасят всички ситуации, в които ви молят за съвет, подтиквайки ви да решите чужд проблем; когато ви се оплакват, с молба да разрешите всички проблеми; когато ви помолят за нещо, а вие послушно изпълнявате задачата. С други думи, този вид помощ се състои в това, че вие вършите работа, която би могъл да свърши самият човек, който ви моли за помощ.

Във втория случай, търсещият помощ човек не е толкова мързелив и егоистичен, че да ви стовари цялата работа. Той или се нуждае от вас, като от "допълнителни ръце" и сила, или просто му е скучно да върши цялата работа сам. И защо да не помоли своите приятели за помощ?!

Ако в първия случай може просто да ви експлоатират, то във втория, вие наистина помагате на човека. И тези два вида помощ са най-често срещаните в живота на хората. Смятате ли, че някой от тези видове помощ е деструктивен? Всъщност, те и двата са разрушителни, с изключение на втория случай, когато наистина не ви молят за помощ, за да бъдете "допълнителни ръце" и сила. Например, човек иска да закове рафт, и този рафт е нужно да се придържа - тук помощта е уместна. Но когато ви помолят за помощ и вие свършите цялата работа, при положение, че самият човек може и сам да се справи, без "допълнителни ръце", тогава тази помощ е разрушителна.

Разрушителната помощ се състои в това, че вие ​​помагате на човек, който може да направи всичко сам. Ако не знае как или не умее да се справи сам, как трябва да се постъпи? Тогава не трябва да му помагате, а да го научите да прави тази работа сам. Както се казва: "Не давайте на човека риба, а го научете как да лови риба - и тогава той ще бъде в състояние да осигури себе си за цял живот". Помагайте само тогава, когато на човек просто не са му достатъчни собствените ръце. А когато човек може сам да си свърши работата, но ви моли за помощ, научете го да си върши работата сам, а не да я прехвърля на други хора.

Съответно, можем да заключим, че на хората не винаги трябва да се помага. Или бъдете "допълнителни ръце", или дайте нови знания и умения, но не изпълнявайте работата, вместо хората. В противен случай, те отново ще се обърнат към вас за помощ, а вие ще хабите своето време, за да работите за тяхното щастие, вместо за своето.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.