Повече секс, по-малко сън и много чесън: Новите правила за здраво сърце!

Заболяванията на сърцето все още са един от най-сериозните причини за смъртност на стария континент, но добрата новина е, че тази тенденция намалява...

Заболяванията на сърцето все още са един от най-сериозните причини за смъртност на стария континент, но добрата новина е, че тази тенденция намалява, благодарение на навременното диагностициране и методите за превенция на кардиологичните заболявания. Както във всяка една друга област, човечеството напредва и по отношение на здравеопазването и ако до преди по-малко от един век милиони хора са губили живота си от болести и вируси, то днес тези болести се лекуват с обикновени антибиотици. Сърдечните удари са намалели с цели 40% след въвеждането на забрана за пушене през 2007г. според голямо проучване, публикувано по-рано тази година.

Отвсякъде ни засипват с информация за това как начинът на живот до голяма степен оказва влияние върху здравето на най-важния орган в човешкото тяло, както и ни информират за здравословните практики за превенция на заболяванията на сърцето. Но казано накратко, “никога не е твърде рано да започнем да се грижим за здравето на сърцето”, както казва д-р Йоханес Хайнрих Борстел, кардилог и автор на книгата Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ. “Все пак атеросклерозата - натрупване на мастни отлагания в артериите, което води до сърдечни заболявания и инсулт, започва да се наблюдава при хора над 25-годишна възраст. Атеросклерозата е единствената болест, която застига всеки човек на земята след 50-годишна възраст. 100% от хората го имат. Това е нещо, което не може да бъде спряно напълно, но можем да повлияем на скоростта на развитие”, споделя още д-р Борстел.

Въз основа на последните проучвания, както и чрез опита си със своите собствени пациенти, д-р Борстел разкрива някои от най-изненадващите начини, чрез които сърцето ни да тупти в здравословен ритъм, независимо от възрастта.

Повече секс (с човекът, когото обичате)
Според д-р Борстел, “мачкането на чаршафите” е едно от най-ефикасните упражнения за сърце. “Преди и по време на “сърдечната тренировка” се освобождава голямо количество хормони, които оказват защитно въздействие върху сърдечносъдовата система.”, обяснява той. Един оргазъм може да освободи до 50 различни химически вещества. Хормонът на прегръдките - окситоцин, се освобождава при нежен физически контакт, доказано намалява кръвното налягане и редуцира стреса.

Да имате интимни отношения с човека, когото обичате е в пъти по-здравословно за сърцето, заради искрената привързаност, която повишава освобождаването на по-големи количества окситоцин.

Ендорфинът е друг хормон, който се освобождава по време на любовни ласки - той спомага за намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Междувременно естрогенът (който е противовъзпалителен) и тестостверонът, който понижава нивата на холестерол в кръвта, също се произвеждат в големи количества по време на секс. А всички знаем, че високият холестерол причинява мастни натрупвания по кръвоносните съдове и стените на артериите, което причинява тяхното запушване и неминуемо води до атеросклероза. Затова кардиологът препоръчва да се прави колкото се може повече любов.

Суров чесън всеки ден!
Плодовете и зеленчуците съдържат фитохимикали, които имат същия ефект като някои медикаменти за укрепване на сърцето, но в по-умерени количества. Д-р Йоханес Борстел определя лука, чесъна и джинджифила като храни, които разреждат кръвта, което улеснява преминаването ѝ през вените и артериите и спомага за снабдяване на органите и тъканите с кръв. Той препоръчва консумацията на 1 чаена лъжичка рендосан джинджифил или две-три чаени лъжички наситнен чесън, разтворени в чаша с вода всеки ден. Смята се, че алицинът (ключово вещество в лука и чесъна), въздейства на бъбреците, като променя нивата на хормоните и разширява кръвоносните съдове. Според изследване на Института по храни, редовната консумация на 100 до 200 грама лук има най-голямо въдействие срещу възпаленията в организма.

Здрав сън - здраво сърце!

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.