Следва

33 оборота с готиното Renault CLIO - 33 любими точки в града. # 2 Park Bar

Повече секс, по-малко сън и много чесън: Новите правила за здраво сърце!

Заболяванията на сърцето все още са един от най-сериозните причини за смъртност на стария континент, но добрата новина е, че тази тенденция намалява...

Health преди 7 години

Заболяванията на сърцето все още са един от най-сериозните причини за смъртност на стария континент, но добрата новина е, че тази тенденция намалява, благодарение на навременното диагностициране и методите за превенция на кардиологичните заболявания. Както във всяка една друга област, човечеството напредва и по отношение на здравеопазването и ако до преди по-малко от един век милиони хора са губили живота си от болести и вируси, то днес тези болести се лекуват с обикновени антибиотици. Сърдечните удари са намалели с цели 40% след въвеждането на забрана за пушене през 2007г. според голямо проучване, публикувано по-рано тази година.

Отвсякъде ни засипват с информация за това как начинът на живот до голяма степен оказва влияние върху здравето на най-важния орган в човешкото тяло, както и ни информират за здравословните практики за превенция на заболяванията на сърцето. Но казано накратко, “никога не е твърде рано да започнем да се грижим за здравето на сърцето”, както казва д-р Йоханес Хайнрих Борстел, кардилог и автор на книгата Heart: The Inside Story of Our Body’s Most Important Organ. “Все пак атеросклерозата - натрупване на мастни отлагания в артериите, което води до сърдечни заболявания и инсулт, започва да се наблюдава при хора над 25-годишна възраст. Атеросклерозата е единствената болест, която застига всеки човек на земята след 50-годишна възраст. 100% от хората го имат. Това е нещо, което не може да бъде спряно напълно, но можем да повлияем на скоростта на развитие”, споделя още д-р Борстел.

Въз основа на последните проучвания, както и чрез опита си със своите собствени пациенти, д-р Борстел разкрива някои от най-изненадващите начини, чрез които сърцето ни да тупти в здравословен ритъм, независимо от възрастта.

Повече секс (с човекът, когото обичате)
Според д-р Борстел, “мачкането на чаршафите” е едно от най-ефикасните упражнения за сърце. “Преди и по време на “сърдечната тренировка” се освобождава голямо количество хормони, които оказват защитно въздействие върху сърдечносъдовата система.”, обяснява той. Един оргазъм може да освободи до 50 различни химически вещества. Хормонът на прегръдките - окситоцин, се освобождава при нежен физически контакт, доказано намалява кръвното налягане и редуцира стреса.

Да имате интимни отношения с човека, когото обичате е в пъти по-здравословно за сърцето, заради искрената привързаност, която повишава освобождаването на по-големи количества окситоцин.

Ендорфинът е друг хормон, който се освобождава по време на любовни ласки - той спомага за намаляване на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Междувременно естрогенът (който е противовъзпалителен) и тестостверонът, който понижава нивата на холестерол в кръвта, също се произвеждат в големи количества по време на секс. А всички знаем, че високият холестерол причинява мастни натрупвания по кръвоносните съдове и стените на артериите, което причинява тяхното запушване и неминуемо води до атеросклероза. Затова кардиологът препоръчва да се прави колкото се може повече любов.

Суров чесън всеки ден!
Плодовете и зеленчуците съдържат фитохимикали, които имат същия ефект като някои медикаменти за укрепване на сърцето, но в по-умерени количества. Д-р Йоханес Борстел определя лука, чесъна и джинджифила като храни, които разреждат кръвта, което улеснява преминаването ѝ през вените и артериите и спомага за снабдяване на органите и тъканите с кръв. Той препоръчва консумацията на 1 чаена лъжичка рендосан джинджифил или две-три чаени лъжички наситнен чесън, разтворени в чаша с вода всеки ден. Смята се, че алицинът (ключово вещество в лука и чесъна), въздейства на бъбреците, като променя нивата на хормоните и разширява кръвоносните съдове. Според изследване на Института по храни, редовната консумация на 100 до 200 грама лук има най-голямо въдействие срещу възпаленията в организма.

Здрав сън - здраво сърце!

Безсънните нощи се свързват с повишен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане и пик на химикали, които повишават вероятността от възпаления - всяка от които може да засегне сърцето. Изследователи от Университета Уоруик наскоро установиха, че хората, които спят по-малко от 6 часа и имат неспокоен сън, са с 48% по-предразположени към сърдечни проблеми и имат 15% по-висок шанс за сърдечен удар.

Безсънието също е причинител на стрес и предизвиква повишаване на адреналина, с което се засилва сърдечният ритъм и при по-продължителни периоди на безсъние може да доведе до гръдна ангина или сърдечна недостатъчност. Съвсем скоро споделихме с вас и кои са храните, с които да се борим с неприятната инсомния. А тук може да си припомните как най-лесно да се справите със стреса!

Но прекаляването със съня също може да се окаже опасно. През 2010г. изследователи от Университета в Западна Вирджиния са открили, че хората, които спят повече от 9 часа имат почти 50% по-висок риск от сърдечен удар или друго сърдечно заболяване. Освен това липсата на график на съня и честите промени, като излежаване през уикенда и ранно ставане през седмицата, разстройва деликатния баланс на циркадния ритъм на организма, което изменя важни процеси в тялото като метаболизма на захарите. По този начин се увеличава значително рискът от състояния като диабет тип 2.

И въпреки че проучванията по темата продължават, заключението на д-р Борстел е ясно: “Прекалено дългият сън, както и прекалено краткият сън, вредят на здравето. Седем е перфектното число за голяма част от възрастните хора.”

Промени в начина на живот, които действат аналогично на статините
Статините са медицински изделия, които понижават холестерола и само в Обединеното кралство подобни медикаменти приемат приблизително 7 милиона души. Противници на масовото преписване на статини дори смятат, че те не бива да бъдат изписвани на здрави хора, защото причиняват нежелани странични ефекти.

Този месец, учени от Атлантическия Университет във Флорида направиха едно потресаващо откритие - старателното четкане на зъбите със специализирана паста за зъби, която премахва плаката, може да предотврати сърдечен удар и инсулт, защото намалява възпаленията в организма до нива, близки до тези след прием на статини.

Според д-р Борстел, статините могат да окажат благоприятен ефект на пациенти с опасно високи нива на холестерола или които имат фамилна предразположеност за сърдечни проблеми. Според него при тези хора рискът от странични ефекти е балансиран с положителните ефекти от лечението. Следването на здравословна средиземноморска диета, богата на полезни мазнини от източници като маслиново олио /зехтин/, ядки и мазни риби, спомага за намаляване нивата на холестерола по естествен начин.

А защо и древните египтяни са страдали от сърдечни заболявания?
След изследване на древноегипетски мумии, живели преди повече от 3 хиляди години, се стига до извода, че древните египтяни, въпреки че имали активен начин на живот, не пушели и консумирали изключително бедна на мазнини храна, страдали от атеросклероза. Чудите се каква е причината за това? Една от теориите на ексоертите е, че редовно са консумирали хляб, направен от бяло пшенично брашно.

Бялото брашно е рафиниран, прост въглехидрат, който води до бързо покачване на кръвната захар и води до повишаване на теглото, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Всичко това е сериозна предпоставка за развитие на коронарна болест на сърцето.

Ето и една съвсем актуална и съвременна тема - Глутенът. Какви рискове крие този неприятел от семейство Житни и кои храни съдържат най-голямо количество глутен, вижте ТУК!

More from View Sofia

Уроци по здраве: Първа среща с нашата аура

Health преди 9 години

Времето се разваля и отново ни заливат с предупреждения за безброй грипове и вируси, които върлуват около нас. Май само от споменаването им започват да ни побиват тръпки, а носът ни потича почти веднага след това...

Джейн Фонда стана лице на H&M на 85: "Движи се! Само така ще останеш млад"

Celebrities преди 1 година

Преди точно четиридесет и една години Тренировката на Джейн Фонда излезе на VHS касети. Видеото бързо направи революция в домашния фитнес и създаде културен феномен. Става дума за ежедневната аеробна тренировка на Фонда, крилатата фраза „Почувствайте как мазнините се топят!" и, разбира се, забележителното трико Rainbow Brite и плетени топли гети на краката. „Тренировъчният екип помага, защото превръща ежедневните спортни занимания в специално изживяване!" пише Фонда в едноименния си сборник за фитнес от 1981 г.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.