Следва

DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината

Какво не знаем за хиропрактиката, масажа и акупресурата

В днешния технологичен свят е логично ... 

Health преди 7 години

В днешния технологичен свят е логично да прекарваме по-голяма част от времето си седнали пред компютъра. Дали в офиса или у дома, дългото време в една поза може да ни докара проблеми с гръбначния стълб. Когато той е в идеално състояние и стойката ни е правилна, тогава и енергията в тялото протича правилно. Изглеждаме добре, двигателната ни активност е добра и се предполага, че няма какво да ни пречи да спортуваме активно.

Изкривяването на гръбначния стълб се среща по-често при по-възрастните хора, но в последните години специалистите наблюдават все увеличаване на заболяванията при деца и младежи. Вътрешните органи се притискат и изместват, което им пречи да функционират правилно. Хората с гръбначни заболявания се оплакват от болки в ставите и мускулите, които отслабват и не са достътъчно силни да издържат тежестта на гръбнака, а това води до дисбаланс.

Има различни начини да се помогне на хората с гръбначни проблеми. Един от най-популярните е масажът на гърба. Необходимо е да разберем разликите между тази мануална терапия и методите на хиропрактиката, които набират все по-голяма популярност в България.

Популярно мислене е, че хиропрактиката и масажът са двете страни на една монета. Това обаче не е така. Хиропрактиците използват натиск, наместване и усукване, а масажистите правят всичко възможно човек да се отпусне и да релаксира. И двата вида физикални техники помагат на хората, когато имат проблеми, но хиропрактиката, приложена от специалист, избавя трайно от болките. И това не е единственото – тя прави хората по-гъвкави и им позволява дори да извършват движения, които доскоро не са и мислели, че могат да направят. Благодарение на хиропрактиката гръбнакът се възстановява функционално. Освен това в този вид терапия има мускулнофасциални облекчаващи техники, нервномускулни и ставни и мекотъканни мобилизации.



На пръв поглед хиропрактиката много прилича на акупресурата, но разликата между тях е голяма. Акупресурата е древен метод, възникнал преди повече от 5000 години в Далечния Изток. Той се основава на масажирането на специфични биологично активни точки, известни още със съкращението БАТ. Древните китайски лекари са смятали, че те са центрове, в които потокът на биологичната енергия се блокира при различни заболявания. Именно „недостигът на енергия“ е в основата на болките, които човек изпитва при натиск на точките. Прилагайки акупресура, точката се разблокира и се повишава притока на жизнената енергия „Чи“. Получава се оздравителен ефект.

Както по-горе вече споменахме, за разлика от акупресурата хиропрактиката е съсредоточена само в гръбначния стълб и използва едновременно три техники: натиск, усукване и разтягане. Основната техника, с която работи хиропрактикът, се състои в умерения натиск върху определена точка на тялото, но има две задължителни условия - слаба амплитуда на движение и голяма скорост. Движенията на мануалния терапевт трябва да са прецизни. Специалната маса и специфичните инструменти за този вид техника са задължителни.

Годината, в която хиропрактиката е призната официално като съпътстващо лечение на медицинските практики, е 1895 г. Хиропрактиците са екперти в лечението на гръбначния стълб. Мануалният терапевт е ориентиран към болките в кръста, гърба и врата. Хората, които имат проблеми с прешлените на гръбначтия стълб изпитват смущения в нервно-вегетативните функции на своя организъм и често тяхната храносмилателна система не фунционира, както трябва. Специалисти дори съветват да се прилага тази терапия при предменструален синдром, при смущения в дишането и на вътрешните органи. Хиропрактиката подобрява и отделителната способност на организма. Може да се прилага дори по време на бременност, защото облекчава и намалява болките в кръста, гърба и краката. Лечението на мигрена с този метод също е успешно.



В София вече успешно работи първата за Европа клиника за неоперативно лечение на гръбначни заболявания с методите на хиропрактиката. Използваният интегриран подход обхваща всички проблеми, които пациентът има от холистична гледна точка – т.е. всичките болки и страдания се разглеждат не само от хиропрактик, но също така и от екип от български лекари. „Хиропрактиката е нехирургично лечение, което се концентрира върху нервната система и върху гръбначния стълб – разказва д-р Марк Бери, Доктор по хиропрактика, специализирал в нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните заболявания и заболявания на дисковете. Ако структурата на гръбначния стълб се наруши, той вече не може да предпазва гръбначния мозък. Това води до редица здравословни проблеми, свързани с функцията на гръбначния мозък и гръбначния стълб, причинява симптоми като главоболие, болки в кръста, болки в гърба или шията, изтръпване на крайниците, проблеми с карпалния тунел. Може да доведе и до по-сериозни проблеми като дископатии и хернии. Когато прилагаме традиционната хиропрактика с нейната уникална система, можем да помогнем на пациентите да не стигат до оперативна намеса и да подобрим значително качеството на техния живот.“ Стандартното лечение в Американска клиника за гръбначни заболявания има за цел да облекчи болката, да стабилизира и да намали изкривяването. Да възстанови здравословното състояние без хирургическа намеса и без носене на корсет.


Американска Клиника за гръбначни заболявания се намира на адрес:

бул. Джеймс Баучер № 76-А
София, България 1407


Тел.: +359 2 492 5958

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.