Българският чех Иван Мърквичка омагьосва Прага в изложба посветена на 160 години от рождението на художника

През настоящата 2016 г. се навършват 160 години от рождението на художника Иван (Ян) Мърквичка. Тази годишнина е поводът в Българския културен институт в Прага да се организира изложба, посветена на големия чешки художник...

Куратори на изложбата: Аделина Филева (директор на Софийска градска художествена галерия) и Милена Балчева-Божкова (уредник „Музейна сбирка“ на Национална художествена академия)

През настоящата 2016 г. се навършват 160 години от рождението на художника Иван (Ян) Мърквичка. Тази годишнина е поводът в Българския културен институт в Прага да се организира изложба, посветена на големия чешки художник, свързал живота и творчеството си с България. Едва ли можем да си представим изграждането на следосвобожденската ни култура без неговата личност. В края на първото десетилетие на ХХ в. влиянието на чешкия художник върху развитието на организирания художествен живот в България вече е определящо. Лидерската му позиция в Рисувалното училище, в Дружеството на художниците в България и списание „Изкуство“ го превръщат в една от най-авторитетните фигури в следосвобожденската ни култура.

Портрет на княгиня Мария Луиза, около края на 90те години на XIX в. Музейна сбирка на Национална художествена академия

Изложбата „Иван Мърквичка – българския чех (1856 – 1938)“ е организирана от Посолството на Република България в Чехия, Българският културен институт, Софийска градска художествена галерия и Националната художествена академия в партньорство с Народната галерия в Прага, Западночешката галерия в Пилзен, Регионалния исторически музей – София, и Държавна агенция „Архиви“. В нея са включени творби от фонда на Софийска градска художествена галерия, Народната галерия в Прага, Западночешката галерия в Пилзен.


Проф. Иван Мърквичка със свои студенти от Държавното художествено-индустриално училище, 1915 г. Регионален исторически музей София

ИВАН (ЯН ВАЦЛАВ) МЪРКВИЧКА (1856, Видим,Чехословакия – 1938, Прага)

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.