Следва

33 оборота с готиното Renault CLIO - 33 любими точки в града. # 3 Casa de Cuba

Искаш спортно бижу, което мърка на уше? Новият Nissan GT-R тук!

След като направи световен дебют по време на Международния автомобилен салон в Ню Йорк миналия март, 2017 Nissan GT-R бе актуализиран с вълнуващ нов външен и вътрешен дизайн...

All About Life преди 7 години

За тези момичета и момчета, все пак с уговорката, че е повече за момчета, които обичат луксозните играчки, които пък имат таланта да правят притежателя си простичко и човешки МЕГА щастлив, е този наш материал.

След като направи световен дебют по време на Международния автомобилен салон в Ню Йорк през март, днес, 9 ноември, новият Nissan GT-R прави и търговската си премиера в цял свят. Т.е., за тези ценители на ВЪЛШЕБНИ коли, които чакат този красавец, за да го направят свой, от днес вече е възможно да си го поръчат в представителството на Renault Nissan у нас.

Убийственото купе, родено в прецизните заводи на японския производител в далечната 1969 година, се развива в продължение на цели три поколения, за да стигне до днешния си убийствен вид е характер -  безумно вълнуващ външен и вътрешен дизайн, съществени динамични подобрения, удивителен комфорт плюс ново усещане за елегантност и цивилизованост, която трудно може да се открие в такъв супер спортен автомобил. Именно тези, немалко всъщност, модификации представляват най-съществените промени, направени по модела след дебюта му под това трибуквие през 2007 година.

Следват подробностите:

ДИЗАЙН



Екстериор

Новият GT-R е с фантастичен екстериорен изглед, все едно дали ще го предпочетем в горещо оранжево или в свръхелегантно черно. Той е един от най-откроимите спортни модели на пазара, благодарение на акцентите в предната част на капака на двигателя, променените брони, дневните светлини (DRL) и радиаторната решетка “V-motion” в матов хром, която е един от дизайнерски подписи на Nissan.

Всъщност, почти всички визуални промени, направени по екстериора на GT-R целят подобряване на аеродинамичните параметри; по-специално повишаване на аеродинамичната ефективност в три ключови области: генериране на притискаща сила, намаляване на въздушното съпротивление и оптимизиране на охлаждането на жизненоважните системи на автомобила. Целта е да се оптимизира въздушният поток, като в същото време се запази аеродинамичното съпротивление (т.н. да не се увеличи въздушното съпротивление в една зона на автомобила, което да е резултат от подобряване на охлаждането/въздушния поток в друга).

В допълнение към новата радиаторна решетка и капак, извитият профил на предния долен спойлер е леко увеличен и снижен с няколко милиметра, за да се подобри въздушното обтичане на долния му ръб. Също така, чрез промяна на формата на лайстните по продължение на долните части на профилите на автомобила, количеството на въздуха, влизащо под него, е намалено. По този начин се противодейства на повдигането на автомобила, оттам се оптимизира стабилността. С-колоните също са видоизменени, като горната част сега е оформена така, че да осигурява по-добро насочване на въздушния поток чрез предотвратяване на оформянето на малки завихряния.

Задната част на новия GT-R продължава да се определя от емблематичните кръгли стопове, но, ако се загледате внимателно ще забележите сребрист дифузьор и нови странични вентилационни отвори, които са вградени до двете двойки титаниеви ауспуси, като тяхната цел също е подобряване на аеродинамиката. Също така, линията, разделяща долната черна част от панела на купето, е повдигната, за да увеличи визуалната широчина на автомобила и да придаде повече агресия.

Задната броня вече е със същия дизайн, който видяхме при GT-R NISMO, като се цели подобряване на въздушната обтегаемост в долната част на задницата на автомобила. Това е довело също до по-малко смесване на изгорелите газове, излизащи през ауспусите, и въздушния поток около задните странични части на бронята, за да се подобри топлинното изтегляне.

Стилните нови ковани лети джанти RAYS с Y-образни спици са с променен дизайн за 2017 г. и осигуряват по-добър баланс, по-ниско тегло, повече здравина и устойчивост на усукване.

Интериор



Разчитайки на топ материали, новото чудо на Nissan GT-R предлага несравним комфорт, лукс и пригодност за ежедневно използване, каквито не сме виждали в никой от предшествениците. Очевидно е от пръв поглед, че новото купе е по-луксозно и престижно, облицовано с нежна като ръкавица Nappa, и с ново арматурно табло, което възприема „хоризонтален поток“, осигурявайки чувство на непоколебима стабилност за пътниците отпред,  докато линията от приборното табло към централната конзола осигурява откроима, ориентирана към водача среда за този, който седи зад волана. В съответствие с всички динамични параметри на GT-R, слоят омекотяващ материал, разположен под кожата, е изработен от нов, по-тънък материал, който спомага за запазване на по-ниско общо тегло на автомобила, като едновременно с това продължава да предлага най-високо усещане за качество.

Оформлението на централната част на арматурното табло е подобрено и опростено, като броят на бутоните за интегрираните навигационна и аудио системи е сведен от 27 на само 11 във версия 2017. Подобрена е също и конфигурацията на новата навигационна система, като регулаторите сега са изработени от истински алуминий, подобряващ усещането при работа с тях. Увеличен 8-инчов сензорен дисплей предлага големи икони върху екрана, които позволяват лесно управление на аудио- и навигационната системи, телефона и другите инфотейнмънт функции. За пазарите в САЩ, Канада и Китай се предлагат също и телематични услуги. Конфигурацията на иконите може да се персонализира според предпочитанията на потребителя, а новият Display command control върху карбоновата централна конзола позволява лесна работа, без да се налага да докосвате монитора - супер полезно нещо, когато се движите с висока скорост.

Към другите функции-за-завижане спада популярният мултифункционален компютър, с който водачът персонализира конфигурацията на важните динамични параметри/информация (включително температура на охлаждащата течност, температура на моторното масло, налягане на моторното масло, температура на трансмисионното масло, налягане на трансмисионното масло, налягане в турбото и т.н.).

Перата на волана вече са монтирани директно към новия като дизайн волан (вместо към кормилната колона), което позволява да превключваме 6-степенната трансмисия с двоен съединител, без да се налага да сваляме ръцете си от волана в средата на завоя.

ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Битурбо двигател
В сравнение с миналогодишния модел, мощността на всепризнатия битурбо 3,8-литров, 24-клапанов V6 двигател на GT-R е увеличена с 20 к.с. Сега тя възлиза на 570 к.с. при 6800 об./мин., благодарение отчасти на увеличеното налягане в турбините и запалителната система, която се контролира при всеки отделен цилиндър – технология, запазена досега за GT-R NISMO.

Обозначен “VR38DETT,” двигателят разполага с намалено триене, по-ниско тегло, подобрено охлаждане, върховна мощност и икономичност. Всеки двигател се сглобява ръчно от началото до края в специална чиста зала от отлично обучени специалисти /само 5 на брой!/. В предната част на всеки двигател се поставя алуминиева пластина, обозначаваща името на TAKUMI механика, който е сглобил конкретния двигател.

Трансмисия с двоен съединител
Контролът за управление на смяната на предавките на секвенциалната 6-степенна кутия с двоен съединител е актуализиран, за да предложи на водачите по-голям финес и производителност в различните пътни ситуации. Например, когато автомобилът потегли от място с ниско ускорение, смяната от 1-ва на 2-ра предавка сега е много по-плавна от преди.

При предходния GT-R, след като автомобилът потегли от място с ниска скорост, въртящият момент се намаляваше, което от своя страна можеше да се усети като по-мудна реакция при смяна на предавката. За GT-R 2017, в подобни условия, въртящият момент на двигателя не се намалява, като това спомага да се оптимизира плавното ускорение, дори и при леко натискане на педала на газта. Нещо повече, звукът от ауспусите е значително по-тих за по-приятно ежедневно шофиране. Когато шофирате при по-ниски обороти – като по улиците в града или на паркинг – повишената прецизност на актуатора за смяна на предавките позволява на трансмисията да работи по-тихо.

Задвижване на четирите колела ATTESA E-TS
Мощността на двигателя се прехвърля към четирите колела на GT-R посредством независимо задвижване, монтирано отзад. То се нарича ATTESA E-TS система за задвижване на четирите колела. По време на нормално движение, GT-R се държи като автомобил със задно предаване, като въртящият момент е разпределен в съотношение 0:100, но той може да се разпредели в съотношение 50:50 в зависимост от скоростта, страничното ускорение, ъгъла на завиване, превъртането на колелата, пътната настилка и страничното ускорение.

Развитие на купе и шаси

Благодарение на системата DampTronic, която се характеризира с три настройки: Normal, Comfort, за максимално съответствие на окачването; или R, водачът може да избира как да се чувства в колата според условията на пътя. Настройките “R” и “Comfort”, например, предлагат подобрено спортно усещане и по-плавно пътно поведение.

На тестовата писта, новият GT-R демонстрира невероятно мъжество по време на завиване, преминавайки 4% по-бързо в сравнение с предходния модел. Подобрена е и стабилността му в права линия при висока скорост (250 км/ч), изисквайки по-малко корекции с волана.

Спирането се осигурява от моноблокови Brembo® 6-бутални предни и 4-бутални задни спирачни апарати, с 15,35-инчови предни и 15,0-инчови задни Brembo® плаващи, перфорирани, двучастни дискове и закалени накладки, които минимизират износването и осигуряват интензивно спирачно усилие.

С подобрената си структурна здравина на купето/шасито, по-ефективно окачване и монтиране на гуми с подобрена напречна здравина, 2017 Nissan GT-R възнаграждава водача с по-добро управление, повишена стабилност и по-комфортно пътно поведение от когато и да е било.

Подобрено качество на звука с намалени звук/вибрации/грубост (NVH) Чрез премахване на нежеланите шумове, усилвайки едновременно с това желаните звуци, които радват ухото – ускоряващите пулса звуци, идващи от четирите ауспуха на GT-R – новият GT-R усилва чувствата, както никога преди, като същевременно купето остава много по-тихо при нормална скорост на движение.

Системата Active Noise Cancellation (ANC) идентифицира и намалява нискочестотните звуци чрез разположени в купето микрофони. Подобрен е звукоизолационния материал, разположен зад арматурното табло, акустично челно стъкло, изолатор в таблото и звукови изолатори, разположени в задните калници, като целта на всички тях е да елиминират нежелания звук от двигателния отсек и от задните гуми. Електронен контролен клапан, разположен в новата титаниева ауспухова система, спомага за контролиране на резонанса в гърнето, който в противен случай би могъл да генерира нежелан „бумтящ“ звук от ауспусите.

Водачът може да променя управлението на звука чрез различните режими за настройване на автомобила - Normal, Comfort и R. Отделен бутон за контрол на звука от ауспусите позволява по-тихо стартиране на двигателя. Натискането на въпросния бутон преди старт затваря електронния контролен клапан в изпускателната система и оттук - категорично по-тихо е, докато автомобилът се движи с работещ на ниски обороти двигател. Има разлика от 10 dB между отворен и затворен електронен контролен клапан в изпускателната система — съществена разлика в обемното качество на звука за човешкото ухо.

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
Успоредно с повишената структурна здравина на платформата, която спомага за защита на пътниците, стандартното оборудване за безопасност на всеки нов 2017 Nissan GT-R се състои от Nissan Advanced Air Bag System (AABS) - двустепенно разгъващите се предни въздушни възглавници със сензори в предпазните колани и сензори за класификация на седящите пътници, които определят степенна на надуване. Плюс чифт странични  възглавници, вградени в предните седалки, за да се движат с водача/пътника отпред при регулиране на позицията на седалката; монтирани в покрива странични въздушни завеси; и LATCH System (Lower Anchors and Tethers for CHildren) за правилно обезопасяване на LATCH-съвместимите детски столчета, без да се налага използването на предпазните колани.

Други стандартни технологии за безопасност включват Advanced Vehicle Dynamic Control (VDC) система за контрол на стабилността с три режима (Normal, R-Mode, Off), Electronic Traction Control System (TCS), Anti-Lock Braking System (ABS) и Electronic Brake force Distribution (EBD), RearView Monitor, Tire Pressure Monitoring System (TPMS) и автоматично включване/изключване на фаровете.

Не остана място за убеждаване, че това не е просто кола, а бижу, нали! View Sofia тества ЗВЯРА на медиен трип в Сърбия и твърди, че наистина новият 2017 Nissan GT-R was BORN BAD, MADE GOOD! При това съвършено добър!    

More All About Life