Следва

Истории от живота: Вечният Форест Гъмп Том Ханкс

Какво да четем: "Африкански бележник" от Валери Петров

Валери Петров е класик на съвременната българска литература. През 1944 г. завършва медицина в СУ „Св. Климент Охридски“ и за кратко практикува във Военна болница...

Books преди 7 години

Авторът: 

Валери Петров е класик на съвременната българска литература. През 1944 г. завършва медицина в СУ „Св. Климент Охридски“ и за кратко практикува във Военна болница и в Рилския манастир. През есента на същата година започва работа в Радио София и впоследствие се включва във втората фаза на войната срещу нацистка Германия като военен кореспондент за в. „Фронтовак“. След края на войната участва в основаването на в. „Стършел“, където е заместник главен редактор. През годините е бил редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, редактор на издателство „Български писател“, аташе по печата и културата в българската легация в Рим и народен представител в Седмото Велико народно събрание. Превежда произведения на световно значими писатели като Шекспир, Гьоте, Джани Родари и Ръдиард Киплинг. Носител е на множество отличия за постижения в областта на литературата, театъра и киното, включително литературната награда на Министерството на просветата за 1987 г., наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос (2006 г.) и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за цялостен принос към духовността на българското общество (2007 г.). През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент.

Книгата: 

Вече е факт новото издание на книгата „Африкански бележник“, с която преди 51 години Валери Петров обогатява съкровищницата на българската пътеписна традиция. Творбата на един от най-продуктивните и обичани писатели у нас излиза с марката на издателство „Вакон“ и проследява шестмесечното му пътешествие из тайнствените земи на Черния континент. От пеещата египетска пустиня, през изумрудената зеленина на Танганийка, до кафеените плантации на Уганда – пейзажите, които Валери Петров обрисува с думи, се отпечатват директно върху сърцето. Един разказ за малко познати места, култури и нрави, и не на последно място, за един малко познат Валери Петров.
Книгата излиза без редакторска намеса, за да бъде съхранена нейната автентичност.

More Books