Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 31 октомври до 6 ноември

Истории от живота: Вечният Форест Гъмп Том Ханкс

„Ще си остана Форест Гъмп с кутия шоколадови бонбони до гроб”, казва актьорът, известен като „най-добрият човек в Холивуд“...

People of art преди 7 години

„Ще си остана Форест Гъмп с кутия шоколадови бонбони до гроб”, казва актьорът, известен като „най-добрият човек в Холивуд“.

Когато мъж и жена случайно срещат Том Ханкс на бензиностанция, решават да бъдат откровени. Казват му, че филмът „Лари Краун „ – в който той участва заедно с Джулия Робъртс, а освен това е и режисьор – не е особено добър. Откровенността им обаче не ядосва двукратния носител на Оскар. Напротив. Ханкс искрено им се извинява, че са останали разочаровани. Предлага да им върне парите за билета и без колебание им подава 25 долара. Двойката разбира се, не отказва и ги взима.

Тази случка напомня на сцена от „Форест Гъмп“, но всъщност е реална история от живота на Том Ханкс. А такива той има много. Ще поздрави двойка младоженци и ще се снима с тях, докато тича из Сентръл Парк в Ню Йорк. Ще намери изгубена лична карта и ще я публикува в Twitter профила си, за да намери своя собственик. Ще се качи в такси и дотолкова ще се сприятели с шофьора, че ще го покани на свое представление. Ще открива изгубени ръкавици и ще публикува техни снимки онлайн, защото малките неща са част от пъзела на живота. Откровен, забавен, човечен, истински, той е от онези хора, за които определението „звезда“ звучи като кръпка, просто защото преди всичко е човек. И то „най-добрият човек в Холивуд“, както са свикнали да го наричат.
“Аз не съм класически красавец“, казва самият Ханкс за себе си. „Не съм едър и силен, нямам хладнокръвни очи. Не смятам, че съм един от дванадесетте апостоли. Разполагам само с къдрава коса и пухкаво лице. Но много хора разпознават в мен по нещо от себе си. Казват си: “След като този приятел може да бъде филмова звезда, да се срещне с Никсън, да полети до Луната на космически кораб, значи мога и аз”.
Когато приема ролята на Форест Гъмп, Ханкс отказва да вземе заплата. Вместо това настоява за процент от печалбата. В очите на гилдията това граничи с абсолютна лудост и безразсъдство. Преди да види бял свят, никой нищо не разбира от този проект. Някой си, който се научил да танцува като Елвис, забогатял от улов на скариди и станал герой от войната във Виетнам?! „В Холивуд всички ни взеха за луди“, спомня си актьорът. Той обаче до последно вярва, че хората имат нужда от този филм, за да им даде надежда за живота и жребия, който им е отреден. Какво се случва, след като „Форест Гъмп“ излиза на екран, всички знаем.

Невероятните истории на Том Ханкс

Когато получава награда Еми за участието си в минисериала „Промяна на играта“, Том Ханкс не я слага гордо до останалите си награди, както най-вероятно би направил всеки друг актьор. Вместо това я залепя с тиксо върху капака на своята лимузина, за да я превърне в Ролс Ройс. Така, със залепено Еми върху капака на колата си, Ханкс и съпругата му Рита Уилсън отиват на церемонията по връчването на 64-годишните Еми награди. “Ето как се разкарвам наоколо тези дни“, ще се похвали след това в Twitter той.

По време на обиколката си в Белия дом, открива, че в пресофиса има единствено вендинг кафе машина, но не и истинска. На следващия ден служителите там откриват истинска еспресо машина с бележка: „Надявам се, че това ще направи 24-часовия новинарски поток малко по-приятен. Всичко най-добро. Том Ханкс“.

Подобен тип истории не свършват дотук. Двукратният носител на Оскар се среща с един от най-верните си фенове – болната от аутизъм Сара Морети, която в продължение на години събира в албум снимки и статии за актьора. „Това е страхотно, Сара! Дори майка ми няма подобно нещо!“, признава той, когато се вижда с нея на живо и сбъдва голямата й мечта. Друг път, среща на улицата група скаути, продаващи сладки благотворително. Ханкс взима четири кутии и дава допълнително пари за каузата им, след което остава и се снима с всички хора, които купуват от лакомствата на децата.

Обещава да помогне и на 68-годишния якутски маратонец с увредено зрение Пьотър Наумов да направи обиколка около света. Актьорът не само се съгласява да запише клип с призива „Бягай, Пьотър, бягай“, като по този начин помогне в набирането на средствата, но се ангажира, ако Наумов измине половината от маршрута, да го посрещне в Америка и да му помогне да се върне у дома.

Колекционерът на пишещи машини

Ако трябва да напише списък със задачи за деня или просто бележка за хладилника, Том Ханкс няма да вземе химилка и лист хартия. Вместо това ще седне пред една от своите антични пишещи машини и ще започне да чука силно по клавишите. Той обожава този тракащ звук. Това е и една от причините, заради която през 1978 започва да ги колекционира, като днес има над 50 броя. За да сподели своята страст със света, Ханкс помага при разработването на iPad приложение, носещо неговото име – Hanx Writer. То пресъздава усещането да пишеш на машина и съдържа специални звукови ефекти като любимото на актьора тракане и удряне по клавишите.

Дете номер 9

Макар да е далечен потомък на президента Ейбрахам Линкълн, Том Ханкс е от съвсем обикновено семейство – с баща пътуващ готвач и майка чиновник в болница. Той е само на 5 години, когато родителите му се развеждат – събитие, което ще остави своя сериозен отпечатък върху формирането на характера му. Заедно с по-големите си брат и сестра, отива да живее при баща си, а най-малкото дете остава при майката. Следва истински номадски живот с постоянни местения и огромно количество доведени родители. „Бях объркано дете. Нямах 10 години, а вече имах три майки, пет училища и десет къщи“, спомня си по-късно Ханкс. В семейство с 16 полубратя и полусестри, той често бил просто дете номер 9. „Бяхме толкова много, че когато в училище ни караха да рисуваме семействата си, не ми стигаше листа да нарисувам всички“, разказва той. Когато години по-късно участва в „Играта на играчките“, си спомня, че никога не е имал играчка за дълго време. „Те просто изчезваха в килера на къщата, която напускахме в 2 часа сутринта, след поредния скандал на баща ми с поредната му съпруга“.

Макар често да е сам, актьорът успява да намери щастие в самотата си. Той чете много. Гледа много и постепенно развива онази особена чувствителност, която по-късно ще предаде на своите образи. Пред списание Rolling Stone разкрива, че никога не е бил от популярните деца. „Бях ужасно, дори болезнено срамежлив. Винаги послушно и добро момче. В същото време обаче аз бях човекът, който подхвърляше забавни реплики, докато гледахме филми в клас“.

Български зет

Форест Гъмп казва: „Не съм умник, но знам какво е любов“. Сигурни сме, че в частта за любовта, Том Ханкс напълно би се разпознал. Вече 28 години той е женен за актрисата Рита Уилсън, като двамата са категоричното доказателство, че любовта все пак вирее в Холивуд. По-интересното обаче е, че Рита е наполовина българка, което автоматично прави двукратния носител на Оскар наше момче. С майка гъркиня и баща – българин мюсюлманин, Рита е родена като Маргарита Ибрахимова. Семейството на баща й – Хасан Ибрахимов, живее известно време в България, а след Втората световна война емигрира в САЩ, където сменя името си на Алън Уилсън – по името на улицата, на която живее семейството му. Смята се, че дори именно Рита учи Том Ханкс на основни български думи, които той ползва във филма „Терминалът“.

Първата среща между тях двамата се случва през малкия екран. Тогава Рита е само на 16 години и има епизодична роля в сериала The Brady Bunch. Той пък е на гости у приятел и все още не подозира, че с момичето от телевизора ще сподели следващите над 20 години. Когато я вижда на екран, просто казва: „Това момиче е толкова сладко!“. След това киното ще продължи да ги събира инцидентно до онзи момент на осъзнаване, който актьорът ще определи като съдбовен: „Рита и аз просто се погледнахме и... това беше!“.

Преди двамата да продължат заедно обаче, Том трябва да се разведе. В продължение на 9 години той е женен за актрисата Саманта Люис, от която има син и дъщеря. Бащинството го заварва ужасно млад и неподготвен. Може би именно то обаче го спасява от порочното влияние на Холивуд. „Да имаш дете на 21 години е най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи. Не пиех, не ходих по купони, не взимах наркотици. Лягах си точно 10 минути след 10 ч. вечерта“.

Година след развода си, Том и Рита вече са семейство. „Никога няма да забравя – спомня си Рита – стояхме на ъгъла на 57-мо и 5-то Авеню в Ню Йорк. Държахме се за ръце и чакахме светофара да светне зелено. Тогава той ме погледна и каза: „Просто искам да знаеш, че никога не трябва да променяш нещо в себе си заради мен“.

Днес, почти 3 десетилетия по-късно, двамата продължават да се държат за ръце, а понякога, докато са на червения килим и фотографите ги снимат, той също снима с телефона си... снима нея.

Битката с рака и наркотиците

От кутията шоколадови бонбони, наречена живот, Ханкс успява да опита и от горчивите. Преди година Рита е диагностицирана с агресивен рак на гърдата. Актрисата се подлага на двойна мастектомия и реконструктивна операция. Днес вярва, че е победила болестта благодарение на това, че я е открила в ранен стадий и е поискала второ мнение. „Единственото, което мога да направя, е да се преклоня пред куража на съпругата си“, коментира Ханкс. Двамата не крият, че битката с рака ги е сближила още повече. Пред The New York Times Уилсън разкрива, че преди и след операцията, двамата са гледали филми у дома, плакали са и са се смели. „Бях изумена от грижите, с които Том ме обсипваше. Това беше наистина интимен момент за нас“, разказва тя.

Том и съпругата му се изправят пред още един кошмар – дрогата. В края на 2014 г. 25-годишният им син Честър обявява публично, че взима наркотици от 16-годишен. Това признание той прави, докато се намира в клиника за наркозависими. В поредица от видеа, които публикува онлайн, Честър казва, че не само е бил наркозависим, но и че е продавал кокаин. Като причина да посегне към дрогата той посочва именно тежестта от славата на баща му.

„Като родител обичаш децата си безусловно. Подкрепяш ги във всяка стъпка, която правят“, коментира тогава Ханкс, заставайки изцяло зад решението на сина си да говори открито за този проблем и желанието му да се пребори с наркоманията. Защото както казва самият актьор, „човешките същества вършат някакви неща с причини, дори и понякога тези причини да са грешни“. А да обичаме хората въпреки грешките им е един от най-важните житейски уроци, на които „най-добрият човек в Холивуд“ безспорно ни учи.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра