Следва

Сочно пилешко изкушение, обвито в хрупкав бекон

SUCCESS & THE CITY: Екатерина Михайлова и тайната на програмирането

Екатерина е красива и умна млада дама, която се занимава с програмиране, увлича се по математиката и изкуствения интелект, в интересите й влиза компютърната лингвистика...

All About Life преди 7 години

Екатерина е красива и умна млада дама, която се занимава с програмиране, увлича се по математиката и изкуствения интелект, в интересите й влиза компютърната лингвистика. Ако всичко дотук звучи като казано на непознат език, то ще допълним, че беше лектор на тазгодишното издание на TEDWomen, което се състоя в събота, на 29-ти и разказа интересни неща за професията си. Темата на тазгодишното издание беше Време, мястото на жените в него и как преминава то изобщо. И като част от една глобална инициатива TEDWomen е насочил погледа си към жените, а посланието остава ясно, творците и двигателите на промяната са сред нас, трябва им просто малко смелост за да излезнат на светло.  Представяме ви Екатерина, един двигател на промяна, който вярва в бъдещето:

V.S. Здравей, Екатерина, представи ни се?

Е: От училище се занимавам с програмиране, а в момента съм CTO (технически директор) на стартъп, който се занимава с изкуствен интелект. В момента преподавам в CoderDojo - инициатива за преподаване на програмиране на деца.

Бъдещето принадлежи на технологично подготвените хора.

V.S, Да опитаме да развенчаем мита: мъжете или жените ги бива повече в програмирането?

Е: Хората, на които им е интересно да програмират и полагат усилие в областта ги бива повече в програмирането. Полът няма отношение.

V.S. А ти как се насочи натам?

Е: От дете обичам математиката, а програмирането ми е звучало като нещо много магическо. В гимназията започнах да се занимавам по-сериозно и да ходя на състезания по информатика. Във втори курс вкусих от Изкуственият Интелект и беше вече ясно - с това ще се занимавам. От тогава насам все това работя - програмист, който се занимава с изкуствен интелект.

V.S. Как минава денят ти обикновено?

Е: По план би трябвало да минава по следния начин: сутрин оперативка с екипа - всеки да си каже какво е свършил вчера и какво ще прави днес. След това би трябвало да се захвана с някакъв проблем и да го реша до края на деня, като от време на време някой ме прекъсва да се срещнем, да пита нещо или да иска помощ. Прилично често се случва, че отивам на работа и е станало нещо драматично - някой сървър е паднал, колега който се занимава с нещо критично се е разболял или се е появила бизнес възможност, заради която трябва да се остави всичко и да се действа. Тогава зарязвам всичко и започвам да работя по текущия най-належащ проблем.

V.S. По колко часа на ден работиш?

Е: Очаквано е като работиш в стартъп да работиш поне двойно на останалите в бранша. И първата година наистина беше така - събота и неделя не бяха точно почивни дни, а причината да изляза от офиса беше основно, за да спя или ям. Но моята работа изисква доста креативност. Когато някой няма идея как да подходи към проблем идва при мен, за да го решим заедно. Аз съм човекът, който има идея и от бизнес страната и от техническата страна съответно трябва да мога да решавам проблемите, които засягат и двете страни. Оказа се, че ако работиш по 80 часа на седмица без да си помислил преди това какво точно правиш, работиш 80 часа нахалост. Умът не работи добре, когато тялото е системно преуморено, недоспало, хранило се с бооклуци и не спортувало. Така че сега работя по 40 часа седмично, спортувам, отделям си време за почивка и работя много по-ефективно от преди. Много повече правилна работа бива свършена. Разбира се, когато има напечени моменти се работи повече, но те са изключението, а не правилото.

V.S. Вярно ли е, че точните умове нямат отношение към изкуството?

Е: Създаването на софтуер е да създадеш нещо от нулата използвайки въображението си. И проблемите, които се появяват в процеса, могат да имат много прости и красиви решение. В този смисъл създаването на софтуер може да бъде изкуство. Както готвенето може да бъде изкуство или ежедневие така и програмирането може да бъде изкуство или просто ежедневие. Не е вярно, че точните умове нямат отношение към изкуството. Има един цитат на известен математик по отношение на негов студент, който се превежда до “За математик той нямаше достатаъчно въображение. Но стана добър поет.”

V.S. А ти имаш ли?

Е: Освен, че намирам работата си за изкуство обичам и някои по-стандартни видове изкуство. Например обожавам мюзикъли. Преди няколко седмици бях в Лондон със специалната мисия - мюзикъли.

V.S.Кои се справят по-лесно с програмирането, децата или възрастните?

Е: Децата. Програмирането изисква да имаш мотивация и време. Възрастните обикновено имат по-малко мотивация и по-малко време от децата. Мотивацията на децата освен това е от по-добрият вид. Те го правят, защото им е интересно и забавно. Мотивацията на някои възрастни е, че в IT се изкарват повече пари. Което макар и вярно, не е достатъчно мотивиращо, за да се интересуваш постоянно какво се случва в сферата. Като добавим към това, че възрастните имат работа и семейство, на които трябва да обръщат внимание, децата са очевидният победител.

V.S.Ти на кои възлагаш повече надежда?

Е: Всяко следващо поколение е израстнало с повече възможности от предишното. Както моите родители са имали повече възможности за развитие от техните родители така и нашите деца ще имат повече възможности за развитие от нас. Нормално е децата, които от първите си съзнателни движения се докосват до компютри да са по-добри с тях.

V.S. Участваш в TEDWomen като лектор, кажи ни повече за инициативата?

Е: TEDWomen е глобална инициатива създадена да събира на едно място мъже и жени, за да вдъхновява. Самата аз не харесвам по принцип събития, в чието име е заложено, че ще са само за един от половете. Но трябва да призная, че по някаква причина жените сме по-малко инициативни глобално погледнато. А и TEDWomen събира не само жени на сцената и темите, които се разискват не са само ограничени до жените. Темите, които се представят вдъхновяват, разчувстват, карат те да се замислиш. И може би когато видиш, че този път сцената е пълна с успешни жени ще се престрашиш да направиш нова първа крачка...

V.S. Защо е нужно да се делим още на жени и мъже?

Е: За да знаем в коя тоалетна да влезем. Шегата настрана, има някои отношения в които мъжете и жените трябва да са отделно. Здравето и по-специално фармацията е такъв пример. Преди 90-те години на 20-ти век се е считало, че жените не трябва да участват вклинични изследвания. Очаквало се е, че освен по полови белези мъжете и жените не се различават. А и жените могат да получат репродуктивни проблеми от клинични изследвания (сякаш мъжете нямат пръст във възпроизвеждането). Впоследствие се оказва, че има лекарства, които действат добре на мъжете, но са противопоказни на жените. И мъжете и жените имат кардиологични проблеми. Но те се проявяват по различни начини и причината за тях е различна. И лечението за мъжете не е оптимално за жените. Но когато става дума за програмиране няма такива различия. Има и добри и лоши мъже програмисти, има и добри и лоши жени програмистки. Но капацитетът на двата пола е сходен.

V. S.Ти смяташ ли, че си по-добра, по-способна в областта си от един мъж в аналогична сфера?

Е: Не смятам, че полът има каквото и да било отношение в моя случай.

V.S. Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и какво сле случи тогава?

Е: Когато реших да говоря на TEDWomen. Всяко говорене пред публика ми е излизане от зоната на комфорт. Говорила съм преди на технически конференции, но това не значи, че не минавам отново през стандартните ми състояния преди излизане пред публика: “Какво пък разбирам аз”, “Кой ще ме слуша мене”, “Те това всички си го знаят вече”, “Има хора, които разбират повече от мен по тази тема”. Но знам, че ако преодолея всичко това и се изправя пред публиката ще си е струвало стократно.

V.S. Коя е най-голямата стъпка, която си правила досега в професионален план?

Е:Изборът ми да започна работа в стартъп. Да оставя това, което знам как да правя и да се захвана с нещо невъобразимо по-сложно. В началото правех доста по-технически неща и съответно доста по-познати. Но с течение на времето се наложи на нахлупя още много шапки на главата си и да почна да се занимавам с доста повече неща, от които не разбирах особено много. Настоящото ми разбиране на света, бизнеса и технологиите е несравнимо с това, което беше преди.

V.S. За да постигаш успех, на кои знания и умения разчиташ?

Е: Преди не съм и помисляла, че човек без солиден бизнес опит или опит като мениджър или продавачески опит би се справил с нещата, които правя в момента. Оказа се че в ИТ-сферата с тези неща се справя по-добре човек с технически опит и малко бизнес разбиране отколкото от човек с много бизнес разбиране и никакъв технически опит. Технологичният опит в технологична компания е много важен. А технологичният подход към живота помага в немалко случаи.

V.S. Хората, които вярват, че могат да станат предприемачи без конкретно образование,какво би ги посъветвала?

Е: Почти невъзможно е е да има успешна технологична компания без човек с технологичен опит. Не може да има финансова компания без човек с финансов опит. Когато правиш компания, трябва да се замислиш от какви хора има нужда тази компания. Или когато се съберете хора с обща цел, първият въпрос да бъде “как бихме могли точно ние да я изпълним?” Ако искате да направите образователна платформа, но нямате технически човек в екипа, или трябва да намерите такъв човек или да измислите какво може да направите за образованието без то да включва технологията като централен компонент. И “изкарах един курс в coursera” не се счита за технически опит.

V.S. Има ли някаква универсална формула на успеха?

Е: Не. Но добро начало е това, което правиш, да ти доставя удовлетворение.

V.S. Колко пъти трябва да сбъркаш преди да успееш?

Е: Не знам. Знам, че докато това, което правя ми доставя удовлетворение ще се занимавам с него. А дали ще се брои за успех или не това вече не е от толкова голямо значение за мен.

V.S. Какво те “вдига” когато си паднала духом?

Е: Приятелят ми. Когато се прибера обезверена от човешката глупост, му казвам да ми говори умно. Той ми разказва нещо - без значение какво, може дори да е преглед на печата - и така успявам да заспя спокойна.

V.S. Как гледаш ти на образованието?

Е: Образованието е нещо много важно и определено има неща, които не са наред в него в момента. Но това е много сложен проблем, който няма просто решение. В момента предподавам в CoderDojo на деца, които уча на основи в програмирането. Надявам се този опит да ми даде по-ясна идея какво трябва да бъде образованието в бъдеще.

V.S. И какво би променила в него?

Е: Трябва всички ученици да имат представа какво е програмиране, как да избират сигурни пароли, как работят криптографските алгоритми, какво е изкуствен интелект. Ако си гледаме на кафе ще видим, че технологиите са ни в бъдещето. Няма как да избягаме от това. Няма как да не влизаме в интернет. Няма как да не се сблъскваме със софтуер и няма как изкуственият интелект да не ни засяга. Освен това учителите трябва да се аргументират защо нещо се преподава на децата. Защото ако децата не искат да научат нещо няма да го научат. Или трябва да им е интересно или да го намират за полезно. Все повече деца задават въпроса “Това защо го уча”. И са напълно прави да го задават. Но трябва да им се отговаря.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.