Следва

Обувки на платформа

История с продължение - Коко в Париж (II част)

След като ти разказахме за тежкото и мизерно детство на бъдещата икона Коко Шанел продължаваме с...

All fashion преди 14 години

След като ти разказахме за тежкото и мизерно детство на бъдещата икона Коко Шанел продължаваме с историята от момента, в който се среща с Емилиен Балзан в кабарето -кавалерийски офицер от много богата фамилия. Коко имала мечта - да бъде като Емилиен д’Аленсон – една от най-известните куртизанки по това време.

Шанел искала да бъде метреса, кокотка, компаньонка или както и да го наречем, жена, която може да има всичко, благодарение на богати и властни мъже. Малката Габриел, вече по-известна като Коко Шанел, виждала в това шанс за лукс, богатство и живот като в романите.

Коко не искала да бъде обикновена съпруга, тя искала бижута, скъпи подаръци, имения, къщи и пътувания. 

Коко попаднала в среда на богати мъже и изкусителни жени и основното й занимание станало изучаването на   поведението на демимонденките (компаньонките). Имитирала жестовете им, изказа им, изучавала облеклото им, дивяла се на дълбоките им деколтета, на талиите, пристегнати с корсети, на еднометровите шапки, неподвластни на гравитацията.

Не след дълго Шанел се издигнала в йерархията в дома на Емилиен Балзан – тя станала една от любимките му заради умението й да язди по-добре и от мъж и заради различния й вид. Коко знаела, че заради крехката си дребна фигура не може да носи дрехи, подобни на другите куртизанки и затова се обличала много по-семпло, с което пък правела силно впечатление.

Носела мъжки ризи, бричове за езда, прави сака, вратовръзки дори. Най-интересни били малките й шапки, които не след дълго френският елит започнал да иска и за себе си. Така малкото бедно селянче станало дама от обществото, за съжаление все още само провинциалното.

Скоро Коко се запознала с още по-важна фигура в живота си – Артър Кейпъл, 30-годишният милионер, известен повече с прякора си Бой. Шанел и Кейпъл имали странна връзка. Дори се говорело, че тя, Балзан и Кейлъп са живели известно време заедно и дори са делели една спалня. Все пак Коко Шанел била поставена пред избор и тя се отдава на Кейпъл, който я боготворял. За него тя била личност, важна и наистина интересна жена и той я подкрепял във всяко нейно начинание.

Харесвало му това, че тя е целеустремена, силна, интересува се от всичко и двамата дори започват да изучават нумерология, мистицизъм и окултни практики. Увлечение, което Коко имала до края на живота си.

Коко била лудо влюбена в Артър Кейпъл и скоро започнала да мисли за брак, въпреки че като по-млада се кълняла, че не желае да бъде съпруга. За нейно съжаление обаче, Артър не се съгласил. Не е било прието демимондетките да се омъжват за своите благодетели. Въпреки че той не се оженил за нея, решава да й помага в бизнеса.

Всъщност той е човекът, който й оказал и най-голяма помощ. Младата, но вече уверена в себе си Коко, се пренесла в дома на Кейпъл на авеню „Габриел” в Париж. В същото време Балзан предоставил и един от своите апартаменти, за да може там Мадмоазел да прави своите шапки. Малко по-късно Шанел се хвалела пред приятели – „Успях да отворя салон за висша мода в Париж, защото двама мъже започнаха да наддават за мен”. И все пак Коко не е постигнала всичко, за което е мечтала. Тя не намира любовта, а и не тъне чак в онзи незабравим разкош, за който копнее. Но всичко тепърва и предстояло.


Апартаментът на Коко в Париж

Малко след като заживяла в Париж, Шанел осъзнала, че всъщност е нещастна. Липсвали й куртизанките и приятелките й. Там, в Париж, Шанел наблюдавала как хората пият кафе и вода от Виши, а вечер ходят в „Максим” и пият прескъпо шампанско. Разговорите се въртели около балета, постановките на Сергей Дягилев, акордите  на Игор Стравински, обсъждало се изкуството на Пабло Пикасо и Анри Матис. Дори започнали да обсъждат правото на жените да гласуват.

Всичко това било непознато за Шанел, която въпреки че живеела в разкош, билa все още необразована. Тя нямала маниерите, нямала културата на парижките куртизанки. Стигнала до това нива основно заради интересната си външност и характера, упоритостта и егоцентризма си - качества, които се харесвали на мъжете, но не и на френското общество.



Когато Бой (Артър) Кейпъл и Шанел излизали заедно, тя се държала неприлично и странно. Била различна от останалите, а за нея започнали да говорят като за „суха” и „неприветлива” жена. И все пак всяка компаньонка на Кейпъл би трябвало да заслужава някакво внимание, защото той се славел като взискателен мъж от най-високо ниво. Та с какво тази грубовата, хърбава жена го е спечелила?! 

Клюките били добре дошли за работата на Шанел. Моадмазел била алчна и цените на шапките, които правела, били доста високи, но това не спирало хората да ги купуват. Когато заговорили по-сериозно за нея, хората започнали да посещават салона й за шапки само за да видят това странно същество, което е омаяло един от най-желаните мъже от европейската аристокрация. Никой не вярвал, че Шанел всъщност е любовница на Кейпъл, докато един ден не били засечени да вечерят заедно. И дошла най-после най- я и най-добрата реклама за Шанел...

Очаквай продължението другата седмица!

More All fashion