Следва

Сьомга с аспержи

Искаш да го задържиш до себе си: Никога НЕ прави това!

Привидно незначителните ежедневни навици, като сърфиране в социалните мрежи вечер в леглото, е възможно да разрушат една връзка или брак...

Love преди 7 години

Привидно незначителните ежедневни навици, като сърфиране в социалните мрежи вечер в леглото, е възможно да разрушат една връзка или брак.

Колкото и несериозно да звучи... “Изследванията показват, че много от дребните неща, които правим в ежедневието, могат да доведат до сериозни проблеми в една връзка”, това твърди семейният терапевт Кари Коул от Хюстън, Тексас.

Но какви са добрите новини? Ако вече имате подобни проблеми, това не означава, че задължително сте се запътили към съда с молба за развод в ръка. Скорошно проучване показва, че двойките днес са по-склонни да изяснят нещата помежду си и да преустановят вредните навици, отколкото преди 10 години, например.

Вижте кои са навиците, които според терапевтите редовно завършват с раздяла:

Да говорите зад гърба на другия
Лошите приказки за човека до вас, когато той не е наоколо, определено е червен флаг за връзката, а много често в това са замесени приятелите ви. Според семейния терапевт Кари Коул “Жените често стават “жертви” на този навик, особено ако са заобиколени от хора, които правят същото. Ако най-близките ви приятелки често говорят лошо зад гърба на съпрузите си, то е много вероятно вие да отговорите: “Мислиш, че твоят е лош? Слушай какво прави моят!”. В действителност, обаче, това показва липса на уважение към връзката с партньора/съпруга, дори и тези думи никога да не стигнат до неговите уши. Това поставя началото на една негативна тенденция за сравнение, която води до още повече критика и презрение към мъжа.

Концентриране върху нещата, които партньорът НЕ прави добре
Независимо колко забавен и остроумен е бившият ви, в сравнение с тихия и спокоен нрав на настоящия партньор, негативното сравняване с други мъже може да се окаже “дяволска целувка” за връзката. “Дори да правите сравнението подсъзнателно, това може да се окаже пагубно за връзката”, казва Коул. Важно е да се осъзнае, че е невъзможно един човек да притежава всички качества, които ви се иска. А дори е възможно някоя от вашите приятелки да завижда за дадено качество, което мъжът ви притежава.

Спор + юмруци…
Когато просто разговаряте, а внезапно от емоционална 0, градусът се вдигне до 100, това определено не е добър знак. Това вбесява и двама ви и да проведете нормален продуктивен разговор се оказва мисия невъзможна. И обикновено в такава ситуация жената е основният виновник. Ние, тези така "нежни и мили" създания, сме по-склонни да повишим тон и да се държим агресивно, смятат специалистите. Обяснението за това твърдение е че мъжете просто по-бързо се успокояват и анализират ситуацията и не са толкова емоционални, като нежните си половинки. Жените сме по-склонни да действаме емоционално. Но е важно в такъв момент да се опитаме да се успокоим, да намалим тона и да разговаряме спокойно, открито и откровено. Ако той вижда във вас едно кълбо от гняв и раздразнение, но не и какъв точно е проблемът между вас, какъв е смисълът тогава от целия спор?

Не знаете кога да натиснете паузата
Когато се задава спор, той трудно може да бъде овладян “в движение”. Но ако един от двамата се оттегли навреме, след това е по-лесно да бъде разрешен, защото след известен период от време ще може да разговаряте по-спокойно и да изгладите недоразуменията. Ако не го направите, вероятността да се озовете крещейки един на друг е голяма. “По време на конфликт, пулсът ни се повишава до над 100 удара в минута. И когато това се случи, губим връзка с частта от мозъка, която ни дава комуникационните способности.”, казва Кари Коул. Продължаването на спора по-късно е необходимото условие за един продуктивен диалог, обвързан с постигането на консенсус, както и взимане на правилното решение. Но честите и необуздани спорове определено са сериозна предпоставка за приключване на взаимоотношения.

Да не спорите ИЗОБЩО
Когато някакво хоби, спорт или дори мълчаливото гледане в телевизора заменят семейните разговори и дори караниците, експертите смятат, че подобна връзка бавно върви към своя край. Когато дори не си правиш труда да отбележиш какво те дразни у другия (защото няма двама души на света, които да са съгласни един с друг за всичко по всяко време), това означава, че си спрял да влагаш енергия във връзката и емоционално се предаваш. Това, разбира се, не означава, че трябва да си измисляте кавги, за да покажете, че ви е грижа за другия, но ако усетите чувство на възмущение, по-добре повдигнете въпроса, отколкото да си мълчите. Защото накрая чашата винаги прелива.

Да отлагате разрешаването на проблемите
Тежките разговори не са приятни и затова често ги отлагаме във времето. Но ако не се изправите срещу проблема навреме, после може да е късно. Някои двойки търпят средно по 6 години, преди да потърсят професионална помощ от специалист. “Отношенията са били “токсични” за толкова дълъг период от време, че е трудно да бъдат поправени.”, споделя семейният терапевт. Това не означава да се губи надежда. Просто запомнете, че колкото по-дълго чакате, толкова време и средства ще са необходими да се поправят “щетите” в една връзка. А и двамата трябва да имат желанието и волята да положат необходимите усилия, за да запазят стабилност в отношенията си.

В някои ситуации вероятно и отношението към децата може да се окаже достатъчно основателна причина за раздяла, какъвто е случаят с бившето вече семейство Бранджелина.

More Love