Следва

ПРЕМИЕРА на последния сезон на „В СЯНКАТА НА ВЛАСТТА“ по БНТ1

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 14 до 20 ноември

Тази понеделник вечер можем да се отдадем на класическа музика от Бах, Лист, Шопен, Рахманинов и много други в концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“...

Events преди 7 години

Концертът: 

Тази понеделник вечер можем да се отдадем на класическа музика от Бах, Лист, Шопен, Рахманинов и много други в концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в която няколко седмици има нов концертен роял от най – висок клас.

По повод новата придобивка студенти и докторанти от Консерваторията ще изнесат празничния концерт, който ще започна от 18:00 часа и е с вход свободен. 

„Срещата на един пианист с нов инструмент и то от такава класа, е специален и вълнуващ момент. Със сигурност разширява значително възможностите за изразяване на музикалните намерения, а от там се осъществява и по-добър контакт с публиката“, споделя  Гергана Несторова, докторант, специалност пиано. А на нас предстои да чуем. 

 

Другият концерт: 

Няколко часа по-късно можем да сменим стила и да се отравим към Студио 5, където в 22:00 часа Мариана Попова и Лукас Маскиано / Lucas Masciano ще зарадват феновете на испанските ритми с българо – испанския проект „Tangueando la rumba”.

Музиката и текстът са на Лукас Маскиано / Lucas Masciano, аранжимент – Дани Милев. „Tangueando la rumba” е петата песен на изпълнителката на испански език .

Вход: 10 лева. 

Форматът: 

... Е създаден във Франция и се нарича Traveler On Stage или на кратко TOS. TOS е независимо събитие без политическа, комерсиална или религиозна цел, което се стреми да популяризира всякакъв тип пътувания, без значение колко далечни са те, колко дълго са продължили и как са организирани. По подобие на японския формат PechKucha, презентаторите на това събитие разполагат с 6 мин., 18 слайда и 20 сек. на слайд, за да разкажат своите вълнуващи истории.

А още по-вълнуващото е, че този вторник, 15 ноември, точно в 19:00 часа в литературен клуб "Перото" ни очаква първото събите от френския формат и в столицата.

Ще станем свидетели на десет необикновени приключения, на десет необкиновени пътешественика, разказани само в шест минути всяко. Краткият, но изключително вълнуващ формат на събитието със сигурност ще ни откъсне от ежедневието, ще ни гарантира прекрасни емоции и ще ни разходи по различните краища на света.

Изложбата: 

Отново вторник, 15 ноември, но час по-рано, преди да потеглим към "Перото",  можем да се отбием в Младежки театър "Николай Бинев" за изложбата "Портрети".

Портретите, които ще видам са на всички щатни актьори на Младежкия, както и на неговия патрон – Николай Бинев. Експозицията има за цел да придаде артистична атмосфера на фоайето и да предизвика допълнително внимание към трупата на театъра.

А, ако ни се остава още, веднага след откриването на изложбана ни очаква и спектакълът „Страхотни момчета“.

На снимките ще видим – Стефан Мавродиев, Александър Хаджиангелов, Ангелина Славова, Веселина Конакчийска, Вихър Стойчев, Гергана Христова, Живка Ганчева, Зорница Маринова, Искра Донова, Койна Русева, Красимир Недев, Кристина Янева, Малин Кръстев, Мариана Миланова, Мая Бабурска, Николай Луканов, Ния Кръстева, Петко Венелинов, Петър Дочев, Рая Пеева, Светослав Добрев, Севар Иванов, Силвия Лулчева, Станка Калчева, Юлиян Петров, Явор Спасов, Ярослава Павлова.

Лицата на неповторимите актьори на Младежкия театър са уловени от талантливия фотограф – Гергана Дамянова.

Другата изложба: 

Ще е в периода 15 - 25 ноември в галерия "Астри", на Юлия Станкова. Нарича са Акварелна Библия и включва оригинални страници и илюстрации от книгата на Ю. Станкова.

"Направих акварелни версии на собствените си картини като запазих композициите, тъй като в моя случай композицията, като носител на идеята, е най-същественият компонент на изображението.

Текста написах собственоръчно с водни бои, следвайки отдалеееече примера на Уилям Блейк.

Избрах тази техника не само защото акварелните рисунки стоят добре, отпечатани в книга, но главно защото водните бои (и китайските тушове) предразполагат ръката към нежната спонтанност, която оживотворява четката.
Надявам се да се почувства колко ми е било приятно, след много години прекъсване, да се завърна при хартията."


Инициативата: 

... Наречена Нощ на театрите стартира тази сряда, 16 ноември с изложбата на "Нощни персонажи" на Павел Червенков. 

Мястото е Национална художествена галерия - Квадрат 500, с начален час 19: 00 часа. 

„Нощни персонажи“ оголва сакралния образ на театъра – онези интимни моменти, през които минава душата на актьора преди да се излее на сцената. Светлината във фотографиите е все едно жива, а самите те хипнотизират със своята дълбочина. Пълнокръвни са и кадрите от различни театрални представления.

Запечатани на лента са и лицата на посланиците на Нощта – Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова и балерината Боряна Петрова.

Фотографската изложба:

Тя ще се състои на 17 ноември с начален час на откриването 19:00 часа във VIVACOM Art Hall. Нейн автор е Ивайло Петров, който ще представи най-доброто от личните си проекти от последните две години в "Отвът портрета".

Гостите на най-популярната столична галерия за съвременно изкуство ще могат за пръв път да видят сериите „Модерни светци“, „Портретите на срама“ и „Mythological First World Problems“, както и монументалните фотографии „Човешката природа“, „Полета на Икар“ и „Модерната битка“.

Творчеството на Ивайло Петров не е обикновено запечатване на образи, а създаване на нови, паралелни светове. Чувствителността, постановките и вниманието към детайла го правят истински майстор на съвременния сюрреализъм, а силната енергия и оригиналните интерпретации навяват асоциации с най-добрите примери на експресионизма. Вдъхновението е навсякъде – в музиката, киното, театъра, книгите, науката, митологията и дори в зловещо запусната гребна база… От снимките ни гледат познатите лица на Деян Донков, Койна Русева, Ицко Финци, Йордан Йовчев, Атанас Атанасов, Джон Лоутън, както и тези на тату артисти, диригенти, математици, историци, спортисти. И всички те влизат в сюрреалистичната игра на въображението на автора, изпълвайки класически сюжети и пози с нов смисъл и внушение. Така Ивайло Петров ни отвежда отвъд портрета – във фантастичната реалност на личния космос – неговия и на хората, които снима.

„Фотографията е моят бял кит“, казва той. „Дойде ли моментът човек да се изправи срещу предизвикателството си, обаче, най-добре да е абсолютно сигурен, че до себе си има също толкова уверени хора, на които може да разчита безпрекословно.“

В експозицията „Отвъд портрета“ ще бъдат показани концептуални проекти на автора, част от които са заснети със съдействието на VIVACOM, както и спечелилата широка популярност социално ангажирана серия „Портрети на срама“. Изложбата ще може да бъде разгледана до 5 декември във VIVACOM ArtHall.

Кино фестивалът: 

От 17 ноември до 1 декември ще пръдължи тазгодишното изданеие на Киномания. Тази година фестивалът отбелязва своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

„Киното е споделено преживяване. Смисълът му е да вълнува, да спира дъха. Няма как да ти спре дъхът, ако устата ти е пълна с пуканки”. С тези думи откри пресконференцията за Киномания изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. Той подчерта, че във фестивала са включени филми, които никъде другаде не могат да се видят. Освен това Боршош анонсира новия екран, с който е оборудвана зала 1 специално за Киномания.

Третият концерт: 

120-годишнината от рождението на именития български композитор Петко Стайнов и 160-годишнината от смъртта на великия Роберт Шуман ще бъдат почетени от Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 18 ноември в зала „България“.

Концертът е първият от абонаментен цикъл II на симфониците с главен диригент Росен Гергов и ще започне с емблематичната симфонична поема на Петко Стайнов „Легенда“ (1927 г.).

В програмата ще прозвучи и Симфония № 3 „Рейнска“ от Роберт Шуман. Произведението разкрива виртуозното майсторство на немския композитор да създава картини от природата, изрисувани чрез музиката.
Солист в програмата ще е 16-годишната цигуларка Кристина Георгиева.

Билетите за концерта вече са на касите на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и Рекламно-информационен център на БНР, бул. „Драган Цанков“ 4, както и в мрежата на TICKETSBG.COM.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?