Следва

Love to quote: "Ядосването не решава нищо" и още от Грейс Кели

Подвластни сте на промените на времето? Ето как да се предпазите от настинка

Заедно с опадалите есенни листа, латето с вкус на канела и ароматът на печена тиква, този иначе красив сезон е предвестник и на хоровото кихане в градския транспорт, в офиса, в училище…

Health преди 7 години

Заедно с опадалите есенни листа, латето с вкус на канела и ароматът на печена тиква, този иначе красив сезон е предвестник и на хоровото кихане в градския транспорт, в офиса, в училище… Изглежда трудно и дори почти невъзможно да се опазим от вирусите, които върлуват навсякъде около нас.

Но как да се предпазим, преди настинката да е повалила всички близки и познати? Двама health експерти от нюйоркския медицински център NYU Langone Medical Center споделят своите 7 съвета за здраве, преди снежна пелена да е покрила многобройните есенни листа.

Да мием ръцете си редовно - клише, което обаче върши работа…

Според д-р Несочи Ибокуе, най-добрият съвет, който може да се даде, е този, който слушаме непрекъснато от най-ранна детска възраст: “Мийте си ръцете!”. Важно е да го направим със сапун и топла вода, за не по-малко от 20 секунди - или времето, за което ще изпеем песента “Happy Birthday” два пъти.

“Микрочастиците са много заразни и много лесно се пренасят от човек на човек. Редовното миене на ръцете може да предотврати разнасянето на инфекцията.” Но ако искате да сте с още една стъпка напред, д-р Ибокуе съветва: “Не се срамувайте да кажете на хората около вас също да си мият редовно ръцете. В крайна сметка така защитавате себе си, защитавате и околните.”

Пазете touch устройствата си чисти

Мобилните телефони, компютърните клавиатури и мишки, дистанционното, дори кухненският плот, са все територии за отглеждане на вируси. Докосваме ги постоянно и така разнасяме бактериите из целия дом. А да не говорим за местата, до които имаме постоянен допир извън дома - дръжките в градския транспорт, копчето на асансьора, дръжки на врати… Затова редовно спазвайте правило №1 + поддържайте чисти всички свои устройства.

Хранете се правилно

Уелнес терапевтът Океана Байти препоръчва от момента, в който захладнее навън, да се избягват млечни продукти, кофеин, храни, съдържащи много захар, както и преработените храни. “Те могат да понижат имунитета”, казва тя. Вместо това препоръчва да се пият бульони с чесън, джинджифил и лесно усвоими зеленчуци, както и да се пие вода на стайна температура и топли, но не горещи чайове. Тя дори препоръчва да се избягва консумацията на сурова храна през есента и зимата, защото е трудно усвоима, изразходва енергийните запаси по-бързо и отслабва способността на организма да се бори с вирусите и бактериите. Така, с правилна диета, получаваме необходимите нутриенти, за да предотвратим по естествен начин настинката и грипа.

Движението е здраве!

Д-р Несочи Ибокуе акцентира върху необходимостта от движение дори когато смятаме, че времето навън не го позволява. “Заседналият начин на живот не се отразява добре на здравето”, смята тя. “Дори и да е студено навън, трябва да намерите начин да тренирате.” Упражненията подържат имунната система силна.

И сънят е важен

И двамата здравни специалисти съветват да спим поне по 7 часа. А най-здравословният сън е през нощта, разбира се. Освен това е добре да се ляга рано, или поне да е преди полунощ. Сънят играе ключова роля в борбата с вирусите.

Дишай дълбоко

Етерични масла като от кора от див портокал, евкалипт, мента, “поддържат здравето на имунната система и прочистват дихателните пътища, както и поддържат системите на тялото здрави и силни”, смята Байти. Използвайте ги чрез парен дифузер или миксирани с други масла като жожоба, например, или просто капнете няколко капки етерично масло във ваната си.

Акупунктура

Уелнес терапевтът Океана Байти споделя, че редовното подлагане на акупунктура укрепва белите дробове. Тя препоръчва и терапия с вендузи за горната част на гърба, което подпомага и улеснява дишането.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.