Следва

Шоколадови мъфини

GMO-Free храните ли са новите ORGANIC?

За повечето от нас проблемът с генетично модифицираните храни не е определящ при изготвянето на списък за пазаруване...

Health преди 7 години

За повечето от нас проблемът с генетично модифицираните храни не е определящ при изготвянето на списък за пазаруване. Трудно може да се устои на цялото това изобилие от храни и напитки, особено след като само допреди няколко десетилетия, за да си купим най-обикновено кисело мляко, например, е трябвало да се редим на опашка от ранни зори. А сега има от всичко по много… Но какви рискове крият тези продукти и трябва ли на всяка цена да ги избягваме, решихме да потърсим отговора на този въпрос в следващите редове.

Тези храни са научно разработени с цел да са устойчиви на зарази и вредители. Привърженици на този метод на производство на храната смятат, че това е начинът да се преборим със световния глад и че няма достатъчно солидни доказателства за вредата им. А ние чуваме оттук-оттам за рисковете от консумацията на храни и напитки с ГМО, както и съвети за това как да ги разпознаем в магазина. Но нека си признаем честно - колко често се зачитаме в етикетите, когато пазаруваме?

За да разберем доколко генетичното изменение на храните има директно отражение върху човешкото здраве, ще дадем един нагледен пример. Кейтлин Шетърли се заема с изучаване на науката за генното модифициране на храни, след като е диагностицирана със странно заболяване - чувствителност към генетично модифицирана царевица. Тя е автор на книгата Modified (“Модифициран”). След три години хронично изтощение, болки, обриви и множество изследвания при специалисти, болестта е открита от алерголог и имунолог. И въпреки нейния първоначален скептицизъм, след като елиминирала царевицата от своето меню, се почувствала отново здрава.


Кейтлин Шетърли

Мотивирана от нова цел, тя зарязва своите планове да напише роман и тръгва на пътешествие с изследователска цел из Америка и Европа и се среща с учени, фермери и активисти от двете страни на спорния въпрос.

За първи път генното модифициране навлиза като термин и е представено в обществото през 1996 година. В края на 90-те години само 8% от царевицата в САЩ е генно модифицирана. Тази цифра днес е скочила до над 90% и културите, които все още не са “заразени”, има вероятност скоро да бъдат, заради вятъра и птиците и пчелите, които ги опрашват. Така поне 80% от пакетираната храна по витрините на супермаркетите днес съдържа генно модифицирана царевица или соя. ГМО е навсякъде: от бебешки пюрета и многозърнест хляб до восъчно облепените картонени чашки за еднократна употреба.

Въпреки че все още има малко научни доказателства за реалната вреда от тези храни, това, което със сигурност е ясно, е че технологията на разпръскване на химикали има за цел да предпази културите от насекоми и болести. Очевидно генно модифицираните организми са навсякъде около нас и трудно можем да ги избегнем.

Един от хербицидите, които фермерите използват, атразин, доказано причинява генитални аномалии при опит с мъжки жаби. А през 2010г. руски учени направили проучване върху хамстери, които били хранени с генно модифицирана соя в продължение на две години и се оказало, че страдат от стерилитет до 3-то поколение.

Повече от 60 страни по света изискват да е упоменато на опаковките на продуктите, които съдържат генно модифицирани съставки. Някои производители добавят номер или код на опаковките, чрез който потребителите могат да се информират. Освен това вече съществува мобилно приложение, което чрез сканиране баркода на продукта може да информира потребителите дали дадена храна съдържа ГМО или не. Това приложение е част от американския проект Non-GMO Project. Приложението съдържа списък с марки и продукти, които не съдържат ГМО.

Решението, което Кейтлин Шетърли взима за себе си, е да отглежда и приготвя сама храната си, като я затваря в буркани или я замразява. Хубаво е, че това е практика на българина от много години насам и дано да се запази като тенденция, защото очевидно това е един от най-сигурните начини да се предпазим от прекомерна консумация на храни с ГМО. А за тези, които нямат възможност да си приготвят сами храната, алтернатива се оказват органик продуктите, които само можем да се надяваме, че не съдържат никакви вредни вещества.


И за финал, колкото и да изглежда трудно, смятам, че трябва да се отделя повече време и внимание при пазаруване. Наясно съм, че всички бързаме и нямаме достатъчно време за планиране и пазаруване, но замислете се, не е ли здравето (нашето и на нашите близки и роднини) най-важното нещо на този свят. Та нали тялото ни е “домът”, в който ще прекараме остатъка от живота си…

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.