Следва

View Sofia търси асистент реклама

Шабака Хъчингс представя два от проектите си в България

На 2 и 4 декември София ще посрещне Шабака Хъчингс. Младият саксофонист, кларинетист и композитор е един от най-активните артисти на лондонската джаз сцена в момента...

Music преди 7 години

На 2 и 4 декември София ще посрещне Шабака Хъчингс. Младият саксофонист, кларинетист и композитор е един от най-активните артисти на лондонската джаз сцена в момента. Той пристига в България заедно с два от проектите си - The Comet is Coming и Sons Of Kemet, по покана на Фалшименто, които тази година започнаха да споделят най-новото от случващото се в света на музиката не само в радиоефира чрез едноименното си предаване, но и чрез срещи на живо с изпълнителите, които си струва да бъдат чути и преживяни именно по този начин. И двата концерта ще се случат в Mixtape 5, с начален час 20:00.

Удостоен със званието на BBC Radio 3 – New Generation Artist, благодарение на което в последните 6 години той е участвал в проекти с различните оркестри на английската медия, споделял е една сцена с множество големи имена, създавал е музика за мащабни концерти и има запазено място в ефира на радио BBC, Шабака Хъчингс не познава границите в правенето и изпълняването на музика. Присъствието му на сцената носи необикновена енергия, а смелият му подход към това, което свири, завладява публиката от първия миг. Шабака се е изявявал редом до изпълнители като Джак Дежонет и незабравимия Чарли Хейдън, както и до най-обещаващите артисти на модерния джаз. 



Когато става дума за Шабака Хъчингс е трудно да не се отбележи името на Джайлс Питърсън, чийто любимец е младият саксофонист.

Джайлс Питърсън е един от най-емблематичните гласове на радио BBC, който утвърждава новите явления в музиката със статута на законодател. Той има пръст в кариерата на звезди като Ерика Баду, Рони Сайз и Jamiroquai. Освен като един от най-познатите гласове на британското радио и DJ, концертирал в огромен брой фестивали и клубове, Питърсън има голяма роля и в продуцирането и издаването на музика, чрез собствените си лейбъли. Тъкмо той е човекът, забелязал Хосе Джеймс и поканил го да издаде свой албум през 2008, когато излиза The Dreamer. Тази година през неговия лейбъл се появи албумът на друг интересен проект, в който Шабака Хъчингс е замесен – Shabaka and The Ancestors.

Джайлс Питърсън стои и зад създаването на Worldwide Awards, за които той номинира другата формация на Шабака Хъчингс – Sons of Kemet. За тях Питърсън споделя, че трябва да се гледат на живо задължително.
Публиката в София ще има това щастие на 4 декември в Mixtape 5. Sons of Kemet вливат нова енергия в джаза, смесваща карибски фолклорни елементи, африкански ритми и рок. Музиката им носи онова усещане за свобода, което може да се роди само от отворени към новото млади, любопитни и талантливи експериментатори и импровизатори. До Шабака Хъчингс в Mixtape 5 ще видим Тион Крос (туба) и двамата барабанисти – Себ Рочфорд и Том Скинър. През 2013 Sons of Kemet получиха MOBO Award.



И двете формации, в ядрото на които стои Шабака Хъчингс, вече имат участия в много фестивали и гостуват на най-добрите сцени не само в Англия, с което фокусират вниманието на публиката, медиите и критиците все повече.
Двете вечери на 2 и 4 декември ще бъдат неподправено приповдигнати и танцуването ще е неизбежно.
Билетите са достъпни на ticketlogic.bg. Комбинираният пропуск за 2 и 4 декември е на цена от 40 лв. на предварителна продажба, а билетът за всяко събитие по отделно струва 25 лв., ако бъде закупен по-рано. В деня на съответния концерт, цената ще бъде 30 лв.

More Music