Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 21 до 27 ноември

Слава за киното, слава за КИНОМАНИЯ, слава от България

“Ще бъде 8 часът, 29 минути и 20 секунди. Ще бъде 8 часът, 29 минути и 30 секунди. Ще бъде… Ще бъде 8 часът, 30 минути и 0 секунди.”...

Movies & TV преди 7 години

“Ще бъде 8 часът, 29 минути и 20 секунди. Ще бъде 8 часът, 29 минути и 30 секунди. Ще бъде… Ще бъде 8 часът, 30 минути и 0 секунди.”

Някои може би помнят тази телефонна помощ от времето на соца, която редом с 144 – услуги, 120 – събуждане по телефона и т.н., бе една от най-използваните заслуги, изтърквали шайбите на телефонните апарати по онова време, когато „нямаше ни джи ес ем-и, ни интернет”. Така започва невероятния български филм с гръцко участие „Слава”, с който юбилейното 30-о издание на Световната панорама Киномания постави началото си.



Големият български режисьор акад. Людмил Стайков, който е сред основателите на престижната кинопанорама през далечната 1987 г., получи наградата на форума, която му бе връчена от директора на НДК Мирослав Боршош. Пестеливият на публични изяви академик бе трогнат от вниманието и почти през сълзи сподели със зрителите в зала 1 на Двореца своите съждения: 

„Тази награда е много скъпа и ще я пазя до края на живота си. Преди 30 години започна едно кинематографично събитие, което се превърна в изключителен празник, в явление, културно събитие с национално значение. Човешкият живот е като филм - и двете започват в тъмното, и в двете има конфликти, неочаквани обрати, има самота и възторг. Кинопроизведението хвърля светлина във всеки един човек, окрилява го и го извисява. Нямам отговор само на това дали като прави по-добър отделния човек, киноизкуството може да направи по-добър целия свят и да го спаси. Запазих последната си благодарност за тези, които са ми донесли най-голяма радост, без които нямаше да сме на тази сцена, без които филмът остава само едно сухо заглавие в редовете на статистиката. Дълбок поклон пред публиката, заради която киното е живо!”. А Мирослав Боршош призова зрителите да не спират да си купуват билети за Киномания.

„Слава” вас Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спътници в личен и професионален режисьорски план! Филмът ви, актьорите в него, духовития саркастичен сюжет, цветовете, детайлите на всеки метър от лентата са страхотни! Както се видя след финала на прожекцията от продължителните бурни аплодисменти на присъстващите в залата. Горещо препоръчваме на всички да го гледат! Не спирайте да творите! Благодарим Ви!


Режисьорите на "Слава" Кристина Грозева и Петър Вълчанов

В тазгодишното издание на Киномания, почитателите на седмото изкуство ще могат да видят 80 филма, в т.ч. детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и много други.

Билети за всички филми на КИНОМАНИЯ се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg, както и на касите на кината от програмата на фестивала. Купувайте билети и се наслаждавайте!


Академик Стайков и г-н Боршош преди официалната церемония по откриването на Киномания` 30


Актьорът Стефан Денолюбов, в главната роля на кантониера от Курило Кольо Димитров, със семейството си


Част от екипа на "Слава", направен по истински случай. До Стефан е другото главно действащо лице в лентата, актрисата Маргита Гошева


(Не)случайно, може би, от рекламното пано на форума се възползваха и чуждестранни посетители на НДК, за да си направят селфи


Актьорите Иван Бърнев и Теодор Елмазов също уважиха събитието

More Movies & TV