Следва

Представление-лекция за ЛЪВКРАФТ, вдъхновителят на Стивън Кинг

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 21 до 27 ноември

Започваме арт седмицата подобаващо с изложба, която ще се състои в галерия Дебют, с начален час 18:00 часа...

Events преди 7 години

Изложбата:

Започваме арт седмицата подобаващо с изложба, която ще се състои в галерия Дебют, с начален час 18:00 часа.

Тя е дело на Даниела Борисова и се нарича EGO. Внушението за идеала ЕGO се подкрепя от силно стилизираните изображения, изведени до силуети, с които се цели визуализиране на личната представа за азът. Чрез творбите си авторката разсъждава за самотата, която се явява като чувство за вътрешен покой, наместо наложена липса.
Нуждата от самота е еквивалент на стремежа към спокойствие и баланс. "Самотата е независимост", казва Херман Хесе. Правенето на изкуство - също.

Изложбата ще можем да разгледаме до 1 декември.

Филмите:

Ако пък понеделнишкото ни настроение е по-скоро филмово, от 18:00 часа в Полски институт ще имаме възможност да се насладим на Полски късометражни филми.

POLISH WAVE представлява извадка от най-интересните полски късометражни филми от последната година. Филмите, представени в три секции: игрална, документална и експериментална, разкриват широкия спектър от теми, намерили отражение в полското кино. Зрителите в цял свят ще имат възможността да гледат интересна селекция от свежи, изненадващи полски късометражни филми, илюстриращи новите явления на полската аудиовизуална сцена.

В програмата ще открием истории за самотата и съзряването, творби, в които границата между филм и реалност липсва, и филми, които се фокусират предимно върху формата.

Ще гледаме два музикални клипа, единият от които е част от пълнометражен филм, отличен на фестивала Сънданс за най-добра режисура на документален филм; ще наблюдаваме спасителна акция, протичаща в два свята – ледена пустиня и под водата; ще научим какво означава краят на света за някои хора, какви са били традиционните предложения за брак в Подлаше през 50-те и 60-те години на ХХ век и как една възрастна жена разобличава млад мошеник.

Другите филми: 

На 22 ноември от 19:00 в Червената зала можем да видим два български късометражни филма в рамките на „Контраплан” – платформата за българско късометражно кино на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Ще бъдат представени „Любов” на Боя Харизанова и „I Don’t Want to Grow up” на Филип Андреев. След прожекцията филмите ще се обсъждат с Елена Мошолова, водещ, и с гост режисьорът Николай Тодоров.

Прожекциите са с английски субтитри и с вход свободен.

Изложбата 2:

Вторник ще е ден за честване на годишнина. През далечната 1896 г. в София отваря врати първото висше училище по изкуства у нас – Държавното рисувално училище. В хода на своята дългогодишна история то е не само център на художественото образование, но и фактор в цялостния художествен живот на страната.

През 2016 г. Националната художествена академия отбелязва своята 120-та годишнина. Тържественото честване ще състои на 22 ноември от 16:00 часа в Големия салон на Българската академия на науките. След него, в 18.30 часа, в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложбата „120 години Национална художествена галерия. Ректорите“. Изложбата за първи път се фокусира върху личностите, управлявали Академията, от първия й директор – проф. Иван Мърквичка, до наши дни. За 120 години най-старата учебна институция по изкуства у нас е била ръководена от 25 ректори, всички с художествено образование, всички оставили ярка диря в българската художествена култура.

Екипът изкуствоведи от катедра „Изкуствознание” в състав проф. Бисерка Пенкова, доц. Бойка Доневска и уредникът на Музейната сбирка Милена Балчева-Божкова предлага на публиката един документален разказ за историята на Националната художествена академия през личностите на нейните ректори.

В експозицията са обособени четири тематични ядра, които съответстват на четирите главни периода от нейната история. Изложбата е базирана върху детайлното проучване на живота и творчеството на всеки един от директорите/ректорите в различните периоди от съществуването на висшето учебно заведение, подредени на хронологичен принцип. В изложбеното пространство всеки един от тях е представен с една творба, създадена в периода на неговия ректорски мандат.

Книгата:

Премиерата на новата книга на Силви Вартан, която ще се състои в нейно присъствие, ни очаква на 22 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото", НДК!

След калейдоскопичната автобиография „Дума по дума" почитателите на грандамата на френската музика, покорила света с красотата на своя талант и с непринудената си елегантност, ще имат възможност да надникнат в най-интимните страници на живота й - в спомените за нейната Maman...

„Мама..." е не просто затрогваща изповед, а свидетелство за силата на обичта и за смелостта на хората, принудени от обстоятелствата да водят живот на изгнаници. Това е книга, написана с много любов и с дълбока признателност към жената, с която голямата певица е имала особено силна връзка. Успоредно с образа на Илона, живяла нелек живот, без никога да се оплаче, Силви Вартан ни представя и собствените си премеждия и успехи, разказва за началото на певческата си кариера и за нейния апогей, за браковете си с Джони Холидей и Тони Скоти, за баща си, брат си, децата си, за дните и годините, които е живяла до обичната си майка.



Изложбата 3:

Очевидно изложби не липсват в седмичния ни афиш, и на 22-ри ще имаме още една възможност да посетим такава. Часът на откриването е 18:30 в галерия "Нюанс", където глеаме живописните картини на Бойко Колев. 

Експозицията, наречена „LIVE”, съдържа 16 работи, в които термина „Храна“ или „FOOD”, каквото е заглавието на всички картини ни представя храната в различните ѝ възприятия.Това е един вид провокация, както за автора, така и за зрителя. Изображенията, представящи основни предмети от нашето ежедневие, изпълнени с фотографска точност, са един вид цензурирана храна за автора.

По думите на самия художник, изкуството е повече технология, отколкото философия. Но независимо от това негово виждане, експозицията, подредена в галерия Нюанс въздейства на много по-дълбоки нива и ни дава един друг, по-различен поглед върху живота.

Концертът:

Фолклор, джаз, скат, вокални импровизации, многогласни акапелни пиеси от репертоара на група "ТРАЯНА” ще бъдат изпълнени тридесет години след издаването на дебютния албум на формацията "Траяна глас-концерт". На 24 ноември 2016, четвъртък, 19:30 часа в Първо студио на БНР Лиляна Дойчева и Надя Тончева от вокална група „Траяна“ и група „Спектрум“,ще представят виртуозната си програма. Специален гост на събитието ще бъде Теодосий Спасов. На концерта ще присъства композиторът Кирил Тодоров, създател на формациите Траяна и Фолк скат бенд, автор на техните пиеси.

Сътрудничеството на старозагорските изпълнители с музикантите от „Спектрум“, започва с идеята да се реализира концерт-спектакъл по повод 30-тата годишнина от създаването на Траяна. През есента на 2015, след близо 20-годишно прекъсване "Траяна" се завръща при своята публика в Държавна опера Стара Загора.

Изложбата 4: 

Нора Ампова открива изложбата „Криеница” в депо за изкуство Червената точка на 24 ноември от 18:00 часа. Актуалният й проект разглежда темата за бежанската криза в Европа. Изложбата ще бъде представена в София след като през лятото на тази година част от нея бе показана в Тhe Mytilene Municipal Gallery, на остров Лесвос, Гърция, в партньорство с 359 Gallery. Тогава проектът участва в събитията на културния календар за Световния ден на бежанците в Гърция (20-ти юни 2016). С тази изложба Нора Ампова продължава установената си творческа позиция да зарежда картините си със социално послание. Произведенията й провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката.

Вдъхновена от остров Лесбос, Нора живее и твори там през първата половина на 2016, когато островът се превръща в една от най-критичните точки за бежанската криза в Европа. „Избрах остров Лесбос като премиерно място за осъществяване на проекта, защото за повечето бежанци островът се явява тяхно първо пристанище и първо убежище”, коментира избора си за първоначалното представяне на изложбата Нора Ампова. „Това временно скривалище събира на едно място всички участници в “играта“ - бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели...“.

Изложбата 5:

На 24 ноември от 18.00 ч. за четвърти пореден път, галерия „Париж“ ще представи самостоятелната изложба на един любим на българската публика художник - Димитър Вецин.

Заглавието „Преди Коледа“ предава много точно настроението, което струи от картините на Вецин, а именно – на трескавата подготовка за празника. Приповдигнатото настроение, срещата между хората, топлите разговори и най–вече – очакването. Очакването да се съберат, да са заедно всички – децата, родителите, бабите и дядовците, че дори и кучетата, котките, животинките на двора, всички да са с незаменимото усещане за споделеност на радостта. Всъщност онова, което така силно ни въздейства, гледайки творбите му, е точно тази радост от празника наречен живот, който така силно обединява, сплотява и прегръща хората. Разбира се, неизменно се усеща и тъгата, която идва с предчувствието за раздяла, за край, за самота, но това чувство е отново красиво, топло и много, много човешко.

„Коледари“, „Зимна разходка“, „Гергьовден“, „При чешмата“, „Старият орех“, „Пастири“, „Тихата река“, „Гълъб и гълъбица“, „Веселие на двора“ и „Таборът си отива“ са заглавия на творби от изложбата, които потaпят зрителя в пасторалната идилия на българското село, в една амалгама от спомени и блянове. И всичко това, авторът постига както чрез непринуденото въздействие на наивизма, така и чрез класическата живописна техника.

Експозицията може да бъде видяна до 13 декември, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.



Инсталацията: 

В навечерието на 25 ноември – Международния ден за борба с насилието срещу жените – на 24 ноември от 18:30 в Центъра за култура и деба „Червената къща” ще бъде открита инсталацията „Везната-мост” по идея на режисьора Възкресия Вихърова, чиято тема е ненасилието срещу жени. Инсталацията придружава вербатим спектакъла „Премълчаното разказано” на Вихърова, който започва час по-късно – в 19:30 в Червената зала.

Посетителите на спектакъла и инсталацията могат да създадат свой разказ за ненасилие върху жени като сглобят различни фрагменти от интернет пространството, предоставени в рамките на инсталацията чрез търсачка, както и фрагменти от текстове и обекти, които ще могат да открият в архивните кутии на инсталацията.

Всеки посетител е поканен сам да донесе малък обект – реален или предполагаем свидетел на насилие – който може да се побере в една от тези архивни кутии, големи колкото кутия за обувки. Той ще бъде експониран и стане част от живота на инсталацията. Така посетителите ще станат и съавтори на експозицията.

Инсталацията е отворена до 7 декември от 10:00 до 19:00 всеки работен ден в зала „Безименна”.

Вход свободен.

В 19:30, след откриването на инсталацията, започва документалният спектакъл „Премълчаното разказано”. Той разказва историите на три жени, преживели насилие, и по-точно тази част от тях, която са предпочели да премълчат. Всяка история има своето заглавие: „Книжни топчета в косата”, „Кука и ножица” и „Дървото зад ъгъла”.

Историите са пресъздадени по метода вербатим – от сцената почти дословно звучат думите на интервюираните от екипа на спектакъла жени. Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. В желанието си да продължат напред след преживяната травма, те често танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво. Сълзите им се появяват за кратко и се опитват да не безпокоят никого.



Другата книга:

На 26 ноември от 11:00 часа издателство „Рива” и SOHO ни канят на премиерата на книгата за малки и големи в уютната обстановка на зелената къща. В случая домакините комбинират три любими събития от културната си платформа – представяне на книга, изложба и арт работилница за малчугани.

Романът за порастващи деца и техните родители "Маслекют на горния етаж” от Ваня Емилова, консултиран от психолога Надежда Милева и илюстриран от Точка Илиева e написан в отговор на въпроса „Ще отгледам ли успешни и щастливи хора от моите деца?”.

Колко е приятно да усещаш, че пред теб има всичкото време на света, за да сбъднеш мечтите си! Какво облекчение е да чуеш вместо „Не бягай, ще паднеш” – „Давай, ти можеш”, вместо „Остави ме на мира и върви да си играеш сам” – „Да скочим заедно с парашут”, вместо „Гледай си в краката” – „Ти можеш да летиш”!

Всички родители на порастващи деца са добре дошли на презентацията на романа сред изложените илюстрации от "Маслекют на горния етаж". Междувременно в съседната зала децата ще могат да изработят един от персонажите - лилавия охлюв Тартора.

Лекцията: 

... Ще се състои на 26 ноември в 17:00 часа в Софийска градска художествена галерия и ще бъде изнесена ото Ален Серве - един от най-големите световни колекционери на съвременно изкуство. 

В лекцията си Ален Серве ще говори за колекционирането и ще представи своята колекция. С това той ще се опита да отговори на някои от въпросите: Кака е ролята на колекционирането за пазара и изобщо за арт сцената – като създаване на художествена продукция, излагане, начини на функциониране? Как се изгражда една колекция и на какъв принцип се развива и допълва? Но преди всичко – Каква е движещата сила на колекционирането – професионалният интерес или страстта към изкуството?

Лекцията на Ален Серве е уникална възможност за българската публика да се срещне с колекционер като него и да се докосне по този начин до големия свят на съвременното изкуство. Наред общата информация за колекционирането, лекцията ще включва и множество лични примери и истории за творби и срещи с автори, посещения на ателиета, панаири и галерии.

Събитието е част от Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“, с което ще завърши тазгодишното издание. През 2017 платформата ще се завърне с ново съдържание и нови формати.



Партито: 

Всеки ден може да е Absolut нощ в новата платформа Absolut Nights, която представя нестандартни поводи за празник всеки ден на www.abslt.bg. Нощта на оригамито на 26 ноември е и първият повод, който ще бъде отпразнуван с голямо парти на Absolut в съботната нощ. Партито, посветено на японското хартиено изкуство, ще представи тематични коктейли сред нестандартни оригами форми и хартиени инсталации – дело на български артисти. Локация на партито този път е необитаемия цех на Capasca на петия етаж на Бизнес център Витоша на бул Черни Връх 47.

Специално за повода в България пристига диджеят от лейбъла Defected - Enzo Siffredi, който ще е музикалната звезда на вечерта. Siffredi е създател на minimal kids & Wired и черпи вдъхновение едновременно от пианото на Paolo Conte и берлинския ъндърграунд. Самоопределя се като музикален аутсайдер, защото не се адаптира към стила на определен лейбъл, а винаги остава иновативен и експериментален. За неговия сет ще ни подгрее българският участник в музикалната програма - Dimo BG.

От началото на сезона всеки ден Absolut отбелязва нетрадиционни празници на сайта Abslt.bg. Нощ на бъдещето, на MP3-ката, Smart нощ, нощ на храната, нощ на артиста, на черната котка, на интернета, на aнимацията, на артистите и краставичката са само част от празниците, които влязоха в Absolut Nights календара до сега. Предназначението на сайта е да повдигне настроението, като обедини на едно място всички нетрадиционни празници, и да предложи на всеки свой посетител повод за Absolut нощ навсякъде и по всяко време, като някои от най-интересните събития ще бъдат отбелязвани с партита и занапред.



Танцът: 

На 27 ноември в зала Dance Station на НДК ще се състои третото по рода си състезание по брейк и хип хоп, организирано от X-energy crew. На него се очакват над 100 танцьори от страната и чужбина. Състезанието е отворено и за непрофесионалисти - всеки желаещ може да опита танцовите си умения и да се включи в квалификациите на същия ден, непосредствено преди официалния начален час – 18 ч. По регламент журито ще избере най-добрите 32-ма танцьори, които ще продължават в основната надпревара.

Една от целите на състезанието е да бъде стимулирано движението, заниманията с танци и съответно здравословния начин на живот. Именно затова събитието е подкрепено от българската здравната социална мрежа MediKa.bg.

„Тази година сме се постарали Get involved да е отворено за всеки и достъпно за детската аудитория. Целта е да представим танците като алтернативно средство за забавление, развиващо тялото и духа, подходящо за всяка възраст“, сподели Калин Калинов от организаторите.

По време на Get involved: Back to the Funk & Hip hop 2016 за първи път ще бъде проведено състезание по брейк изцяло със съпровод от музиканти и изпълнения на живо. Те ще бъдат осигурени от Теодор Грозданов (китара), Момчил Атанасов (пиано) и Тодор Хлебаров (барабани). Специален гост на събитието ще е и DJ Sam The Man, който ще поддържа настроението с качествена селекция от бийтове.

Демонстрацията:

На 26 ноември от 13:00 ч. в салона на Театър София са добре дошли деца и родители, за да видят как се разваля декора на "Питър Пан" от Пиърс Чатър Робинсън и как се строи декора за "Малката морска сирена" от Катрин Ан.

Докато служителите на театъра вършат обичайната си скрита от публиката работа по сцената - актьорът Николай Димитров ще разкаже на децата любопитни неща за сценичната механизация, начините за промяна на картините на сцената, как така приказните герои летят, плуват и т.н.

„Пословично е любопитството на децата и желанието им да знаят, видят, докоснат всичко. Много пъти се е случвало деца да се опитват да се качат на сцената след края на представление, за да надникнат там, където току що са се скрили любимите им герои. Затова решихме да отдръпнем леко завесата, без да им отнемаме шанса да се изненадват и впечатляват и занапред. Вярваме, че чрез тази демонстрация ще се доближим още до нашите малки зрители и ще ги накараме още повече да искат да ходят на театър отново и отново. Също така се надяваме да възпитаме у тях уважение към труда и екипната работа, защото театърът е колективно изкуство.“, коментират организаторите.

Демонстрацията е събитие за деца над 4 годишна възраст, част от проекта на Театър София "Как работи театърът?".
Билетите за деца са по 5 лв., а за възрастните им придружители - безплатни.

Излжбата 6: 

Още една изложба може да посетим тази седмица, само че в Пловдив. Отскачаме в града под Тепетата за живописта на страхотния Емил Атанасов в Градската галерия, обединена в "Проект Теория на драмата". 

Всъщност самостоятелната изложба на автора можем да видим до 30 ноември, но препоръчваме колкото се може по-рано, защото наистина си заслужава. Експозицията съдържа повече от 30 платна, рисувани като рефлексия на драматични събития, случили се в живота на автора през последните 12 месеца. Познат като театрален, филмов и телевизионен режисьор, Емил Антанасов (Емо) мисли за себе си главно като за художник.

В предпочитаната от него техника на маслената живопис той намира най-подходящия израз за обхваналите го душевни състояния, постигнати прозрения и интелектуални напрежения.

Само преди месеци Емил Атанасов направи самостоятелна изложба и в София

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.