Следва

Фаворитите ни от История Седма "ТАТУИРОВКАТА" засега

Никакво ядене на тези 6 “ЗДРАВОСЛОВНИ” храни!

“Не се връзвайте на “здравословния ореол”, който стои над тези храни”, съветва диетологът Наоми Мийд...

Health преди 7 години

“Не се връзвайте на “здравословния ореол”, който стои над тези храни”, съветва диетологът Наоми Мийд.

Хрупкаво мюсли
Голям процент от мюслите на пазара са “тъпкани” със захар и дори тези, на етикета на които пише “Sugar Free”, може и да не съдържат захар под формата на познатата ни бяла субстанция, но също съдържат голямо количество захар под формата на сушени плодове, мед, сироп от агаве или оризов сироп. За най-сигурно проверявайте етикета на продуктите и ако съдържат повече от 15 грама захар на 100 грама мюсли, то попада в категорията “високо съдържание на захар”.

Вместо това опитайте…
Направете си домашен микс с овесени ядки или елда, добавете ядки, семена и малко количество сушени плодове и ще получите необходимото количество нутриенти, без да шокирате организма си излишно с прекомерно количество захар.

Смути
Крайно подвеждащи са обещанията за доставяне на дневна доза от необходимите витамини и минерали. Тези смутита също съдържат голямо количество захар (една нормална порция съдържа до 8 чаени лъжички захар), но са и за кратко пастьоризирани, което значи, че са минали кратка топлообработка. Това концентрира съдържанието на захар в плодовете, като същевременно унищожава много от ценните витамини и антиоксиданти.

Основно правило е да избягвате смутитата, които са минали през пастьоризация, тези, направени от концентриран плодов сок, както и тези, на които пише, че има добавени витамини.

Вместо това опитайте…
Домашно приготвени смутита. Нямате нужда от професионална сокоизтисквачка - най-обикновен блендер ще свърши работа. Най-добре комбинирайте някои плодове със зеленчуци, за да сведете до минимум захарното съдържание.

Оризови сладки
Масово смятани за “здравословни”, заради ниското калорийно съдържание. Всеки, който е спазвал диета, богата на оризови сладки, знаят, че не са много засищащи. Освен това имат много висок гликемичен индекс, което означава, че въглехидратите, които съдържат, се усвояват от кръвта много бързо и покачват кръвната захар. Нивата на енергия спадат, по-често огладняваме и трудно губим тегло.

Вместо това опитайте…
Овесени сладки или такива от кафяв ориз - те имат богато съдържание на фибри, витамини и минерали и понеже са пълнозърнести, имат нисък гликемичен индекс и ще ви държат сити за по-дълго време.

Сушени плодове
Много е трудно да се яде малко от тези сладки изкушения. И понеже са плодове, се предполага, че са полезни и съдържат много витамини и фибри. И това е така, но също така съдържат и много по-голямо количество захар от пресните плодове. А е много лесно да изядем 10, а дори и повече сушени кайсии или смокини, например. Освен това често са консервирани със сулфити, към които някои хора имат непоносимост.

Вместо това опитайте…
Пресни плодове. Ако ви се ядат сушени, то винаги ги консумирайте умерено. А суровите ядки също са подходяща алтернатива на сушените плодове. Те имат високо съдържание на протеини и фибри и ви държат сити за по-дълго време.

Яйчни белтъци…
Забравете за омлета от белтъци - винаги яжте цялото яйце, така, както го е създала майката природа. Страхът от яйцата все още витае от времето, в което бяхме подведени да смятаме, че съдържат много холестерол и повишават риска от сърдечни заболявания. Е, това се оказа мит и стана ясно, че холестерола в храната има незначително влияние върху холестерола в кръвта. И въпреки че протеина се съдържа основно в белтъка на яйцето, то всички останали чудесни микронутриенти и витамини като холин, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамин B12 и витамин D, се намират в жълтъка.

Вместо това опитайте…
Цели яйца! И винаги избирайте те да са Free range - те не само са от щастливи кокошки, а изследвания са доказали, че съдържат повече нутриенти.

Продукти от соя
Често препоръчвани като алтернатива на месото и млечните продукти, истината за соята е една - тя често е сериозно обработена, генетично модифицирана (вижте и последните ни разсъждения относно GMO храните) и потенциално пагубна за здравето.

Докато ферментиралите соеви продукти, като мисо, се предполга, че имат някои здравословни ползи, диетологът Наоми Мийд препоръчва да избягваме преработени продукти от тофу и соя.

Вместо това опитайте…
Зеленчуците са добър източник на протеин, както и боб, леща, киноа, морски водорасли. Алтернатива на соевото мляко е овесеното и бадемово мляко.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.