Антибиотици и пробиотици – двете страни на грижата за здравето

Антибиотиците и пробиотиците са два напълно различни продукта. Едното е про-, а другото анти- живота в неговите микроформи...

Антибиотиците и пробиотиците са два напълно различни продукта. Едното е про-, а другото анти- живота в неговите микроформи. Едното е естествен, а другото в голяма степен – синтетичен продукт. Но все пак и двете вещества имат една цел – да помагат на човешкия организъм при борбата с лошите бактерии – основните виновници за болестните ни състояния. Или накратко - и пробиотиците и антибиотиците се основават на антагонизма, наблюдаван между различните бактерии – антагонизъм, на който френският химик Луи Пастьор - бащата на имунологията, визионерски полага най-голямата надежда за ефективното лечение на човека.

1. Антибиотици. Разбира се, най-добре е да не ни се налага лечение с антибиотици, но понякога то е неизбежно и важно за бързото оздравяване и намаляване на страничните ефекти от сериозни инфекции, като гнойни ангини и пневмонии, например. Терминът „антибиотик“ за първи път е използван от Селман Ваксман - американския микробиолог през 1942 г. Той нарича по този начин веществата, извлечени от микроорганизми, които унищожават или пречат на растежа на други микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои. В днешно време повечето антибиотици са полусинтетични — получени с химична модификация на срещащи се в природата изходни вещества, но съществуват и други групи антибиотици - такива, които се получават от живи организми като аминогликозидите, и такива, които се произвеждат по изцяло синтетичен път, например сулфонамидите и хинолоните. С напредъка на медицинската химия, вече се правят и разработки за „живи“ антибиотици“ и за пробионти - групи, които регулират и дори заместват вредните за организма култури.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.