Следва

Фаворитите ни от История Осма "КРУШИТЕ" засега

Антибиотици и пробиотици – двете страни на грижата за здравето

Антибиотиците и пробиотиците са два напълно различни продукта. Едното е про-, а другото анти- живота в неговите микроформи...

Health преди 7 години

Антибиотиците и пробиотиците са два напълно различни продукта. Едното е про-, а другото анти- живота в неговите микроформи. Едното е естествен, а другото в голяма степен – синтетичен продукт. Но все пак и двете вещества имат една цел – да помагат на човешкия организъм при борбата с лошите бактерии – основните виновници за болестните ни състояния. Или накратко - и пробиотиците и антибиотиците се основават на антагонизма, наблюдаван между различните бактерии – антагонизъм, на който френският химик Луи Пастьор - бащата на имунологията, визионерски полага най-голямата надежда за ефективното лечение на човека.

1. Антибиотици. Разбира се, най-добре е да не ни се налага лечение с антибиотици, но понякога то е неизбежно и важно за бързото оздравяване и намаляване на страничните ефекти от сериозни инфекции, като гнойни ангини и пневмонии, например. Терминът „антибиотик“ за първи път е използван от Селман Ваксман - американския микробиолог през 1942 г. Той нарича по този начин веществата, извлечени от микроорганизми, които унищожават или пречат на растежа на други микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои. В днешно време повечето антибиотици са полусинтетични — получени с химична модификация на срещащи се в природата изходни вещества, но съществуват и други групи антибиотици - такива, които се получават от живи организми като аминогликозидите, и такива, които се произвеждат по изцяло синтетичен път, например сулфонамидите и хинолоните. С напредъка на медицинската химия, вече се правят и разработки за „живи“ антибиотици“ и за пробионти - групи, които регулират и дори заместват вредните за организма култури.

Приемът на антибиотици обаче често се свързва с неприятни странични ефектни за нашето тяло, един от които е натоварването на черния дроб и бъбреците, тъй като те работят за детоксикацията и изхвърлянето им от човешкия организъм. Освен това, антибиотиците, особено широкоспектърните, често унищожават не само вредните бактерии в тялото, но и полезните бактерии в стомаха и в други части на организма. Това може да причини дисбиоза, гъбични инфекции, диария, да понижи действието на имунната ни система и да ни направи по-податливи на вируси и инфекции.

2. Пробиотици. На помощ при справянето с негативите от антибиотичното лечение идват пробиотиците. Те са добрите бактерии, които възстановяват баланса в чревната микрофлора, спомагат за увеличаване на естествения ни имунитет и способстват за детоксикация на организма ни, като по този начин увеличават позитивното ни здраве.
Причината е, че в коремната кухина на човека е разположена над 80% от имунната ни система, която формира т.нар. „втори мозък“ работещ за естествената ни защита от патогенни микроби. Колкото по-добре функционира той, толкова по-дълго и безпроблемно живеем. Пробиотиците постигат всичко това като увеличават активността на клетки в нашия организъм, способни да поглъщат и разрушават чужди частици и бактерии като имуноглуболините, лимфоцитите, интерферона, бактериоцините и фагоцитите. Също така, те способстват увеличаването на производството на цитокини - малки белтъчни молекули, които свързват имунната ни система в едно цяло. Така пробиотиците са естествен био агент, който ни помага по-бързо да се справим с различни болестни и стресови състояния и физически натоварвания. За да бъде постигнат този ефект е важно пробиотичните бактерии да се адхезират (или залепят) за дебелото черво, като най-силен такъв ефект има Lactobacullus Bulgaricus – познат още като щамът на дълголетието и тайната на здравето, който се съдържа в киселото мляко. Това е единственият щам, който не обитава постоянно дебелото черво на човек.



Именно Lactobacullus Bulgaricus е в основата на пробиотиците LactoFlor. Освен него, пробиотичните продукти LactoFlor съдържат и други щамове полезни бактерии, които са изолирани от екологично чисти и съхранени източници от българската природа. В допълнение, LactoFlor използва в своите продукти и био пребиотик (инулин), който се извлича от корените на цикорията и доказано може да увеличи обема на добрите бактерии над 10 пъти и да помогне за усвояването на положителните качества на поетата храна.

Например, LactoFlor Opti 6 е пробиотик с изключително мощно действие след лечение с антибиотици. Той e ново поколение синбиотик, всяка капсула от който съдържа 10 милиарда жизнеспособни млечнокисели бактерии от 6 щама с висока биологична стойност, сред които и Lactobacillus Bulgaricus. LactoFlor Opti 6 е богат и на инулин, който има силно пречистващо действие. Приемът само на една капсула на ден подпомага дейността на имунната система, възстановява баланса на чревната микрофлора, подобрява храносмилането и оптималното абсорбиране на ценни хранителни вещества и потиска развитието на вредни бактерии.

LactoFlor ENTERIC ECOL е пробиотичен продукт, който помага срещу диария с различен произход (бактериална, вирусна, причинена от прием на антибиотици или при пътуване). LactoFlor ENTERIC ECOL съдържа дрожди, които по естествен начин стопират диарията, и бленд от щамове млечнокисели бактерии (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum), които възстановяват функциите на чревната флора. Предлага се като капсули и сашета, като съдържанието на сашетата е обогатено и с фибри.

LactoFlor e един от първите утвърдени производители на пробиотици и пребиотици в България, с повече от 20 години история. Продуктите на LactoFlor се отличават с високо качество, чистота и натуралност, потвърдени от дългогодишни изследвания и богатия опит в разработването на пробиотици.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.