Следва

Четиво в четвъртък: "Дюи" от Вики Майрън

„Тони Ердман“ е победителят в 10-ото издание на наградата „ЛУКС“

Победителят в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“ е филмът „Тони Ердман“...

Events преди 7 години

В сряда на церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип и каза: „Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман“. Този филм, комбинация между мрачна комедия и забавна драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща ѝ. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях“.



Председателят на Комисията по култура и образование Силвия Коста (С&Д, Италия) каза „За десет години сто филма бяха промотирани в кината из цяла Европа благодарение на наградата „ЛУКС“, която даде гласност и отвори поглед към историята на Европа. С наградата „ЛУКС“ много независими филмови студия и техните млади автори достигнаха публика в други страни благодарение на субтитрирането на 24-те официални езика на ЕС. Наградата подсилва разнообразието и богатството на европейското кино, неговите теми, чувствителност и езици. Залагането на и инвестирането във европейското кинематографично изкуство е една от ключовите стъпки в изграждането на „Европа на културата“, в която вярваме. Нашият ангажимент за бъдещето е да подсилим наградата, като изведем филмите финалисти дори и извън Европа, започвайки от страните от Средиземноморието.“


„Тони Ердман“

Другите двама финалисти в тазгодишното издание на наградата бяха филмите „Като отворя очи“ (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид и „Животът ми като Тиквичка“ (Швейцария, Франция) на Клод Барас. Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент.

"Животът ми като тиквичка"


"Животът ми като тиквичка"

ЕП заплаща разходите по изготвянето на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на ЕС. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки на ЕС по време на Филмовите дни ЛУКС 2016 между септември и декември. Това се прави с цел по-добро разпространение на европейски филми на територията на ЕС, промотиране разнообразието на европейското кино пред възможно най-много европейци, както и предизвикване на дискусия по основните обществени въпроси, разгледани в избраните филми.


„Като отворя очи“ 

В България „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“ ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман“ - на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

Програма:

ПЛЕВЕН (5 декември) и БЛАГОЕВГРАД (13 декември) - "Като отворя очи";
ПЛОВДИВ (9 декември) и ВАРНА (11 декември) - "Животът ми като Тиквичка";
ШУМЕН (6 декември) и СТАРА ЗАГОРА (10 декември) - "Тони Ердман"

Вход - С В О Б О Д Е Н !

"Животът ми като тиквичка"


"Животът ми като тиквичка"

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.