Следва

Стилът няма възраст

Питай ме, питай ме

Д-р Петра Семерджиева е акушер-гинеколог и инвитро специалист. Завършва Медицинския университет в София и през 2010 г. придобива специалност по акушерство...

преди 7 години

Д-р Петра Семерджиева е акушер-гинеколог и инвитро специалист. Завършва Медицинския университет в София и през 2010 г. придобива специалност по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. И както бяхме обещали тя ще отговаря на вашите въпроси, посредством нас в рубриката ни "Питай ме, питай ме".

Въпросите задавайте на нашия мейл адрес [email protected], а тук може да видите първия от тях, на който д-р Семерджиева даде своя професионален отговор.

Ето и следващите запитвания, пряко касаещи бъдещите майки: 

Смятате ли, че в България е по-лесно да се злоупотреби със замръзяването на яйцеклетки?

Категорично не! В България, както и във всички страни от европейския съюз, мерките за контрол и начините за етикетиране на репродуктивни клетки са толкова строги, че на практика това е невъзможно.

След каква възраст при жената раждането чрез секциото е задължително, а не желателно?

Няма такава граница, по-скоро зависи от медицинските обстоятелства и нагласата и желанието на самата родилка.

В досегашната си практика била ли сте свидетел на така нашумелият проблем при родилките – „Психически тормоз“ от страна на медицинските лица в лечебно заведение?

Според мен няма такъв проблем - няма медицински персонал който да "тормози" психически пациентите. Ролята на медицинските работници, в това число и лекарите, е да вникнат в индивидуалните потребности на даден пациент и да ги подкрепят и съветват - да изградят взаимно доверие. Друг е въпросът, че има пациенти, които смятат, че могат да взимат решения относно лечебния процес без да са компетентни и при такива обстоятелства очакванията се разминават с реалността

More from View Sofia

More