Следва

ART ACT: Жажда за творчество – Паула Бонет

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 28 ноември до 4 декември

Можем да започнем културната седмица с нещо малко по-различно, ако сме свободни между 15 и 19 часа и посетим зала 19 на ИЕФЕМ – БАН...

Events преди 7 години

Дискусията: 

Можем да започнем културната седмица с нещо малко по-различно, ако сме свободни между 15 и 19 часа и посетим зала 19 на ИЕФЕМ – БАН, където ще се проведе кръгла маса на тема “Културната опозиция срещу комунистическото управление и нейното наследство. Българският случай”. Кръглата маса е в рамките на проект „КУРАЖ“ (Хоризонт 2020), като обединява професионалисти в различни области на културата и науката, личности със различни позиции.

Времето на социализма като историческа епоха, въпросите за характеристики или отгласи от социализма, за „кодовете“ му в „постсоциализма“, съвременното общество, продължават да предизвикват разгорещени дискусии. Значими и значителни са усилията и натрупванията в осмислянето на половинвековния период – както като държавни структури и властови механизми, така и като възможни (и невъзможни) форми на съпротива, противопоставяне, бунт срещу наложения режим и отстояване на хуманни ценности.

Четири основни въпроса ще структурират дискусията:

- Как се дефинира социалистическият период, какви са спецификите на тоталитарната власт в България?
- Как дефинираме дисидентство, културна опозиция, съпротива?
- Какви са специфично българските интелектуални реакции срещу режима?
- Как се събира, съхранява, популяризира наследството на културната опозиция?

дебатът има за цел да подтикне към активно вглеждане и вслушване в различната перспектива и критично отношение към всяко знание (включително към своето собствено); да подтикне към размисъл и към активно действие за съхраняване наследството на културната опозиция.

Театърът: 

Понеделникът може да продължи и в театъра, защото от 19:30 в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще се играе Спектакълът „Хамелин“ - дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова.

Непоставяната досега у нас пиеса по текста на високонаграждавания испански драматург Хуан Майорга е сред малкото представления, включени в репертоар на столичен театър директно от сцената на НАТФИЗ. Спектакълът е впечатлил директора на Сатиричния театър проф. Здравко Митков, който е член на изпитната комисия в НАТФИЗ, и той решава да го покани да се играе на професионална сцена.

Новата не-комедия в Сатиричния театър поставя въпросите за невъзможната вина: Какъв е светът, видян през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните създават за своите деца? Възможно ли е да се бориш за промяна, когато ти самият си част от системата? „Хамелин” приканва зрителя към едно силно споделено театрално преживяване: "Имало едно време чуден град на име Хамелин. Но една сутрин, когато се събудили, жителите му открили, че навсякъде са плъзнали плъхове. Отчаяни, защото гадините вече се прескачали из домовете им, те се споглеждали безпомощно и не знаели какво да сторят. Тогава в Хамелин пристигнал един човек, от чиято флейта се разнасяла прелестна мелодия..."

Следващи дати през декември са 07.12 и 16.12, а билети и резервации могат да се правят от касата на театъра.



Изложбата 1:

За петнадесети пореден път в края на календарната година, галерия АСТРИ показва изложба ФОРМАТ 30/30.

Идеята на изложбата е в относително малкото изложбено пространство, каквото е АСТРИ, да бъдат показани картини от съвременни художници, представители на различни поколения, работещи в различни стилове и техники. По този начин впечатлението за общите посоки в днешната живопис, което посетителя добива, посещавайки изложбата, естествено не може да бъде изчерпано до край. И все пак, изложените платна от над 120 автора от цялата страна, осветяват панорамата на кавалетната живопис у нас дават насоки и идеи за пътя й.

Изложбата можем да разгледаме от 29 ноември до 29 януари, а откиването е този вторник - 29 ноември от 14:00 до 20:00 часа.

Филмът:

На 28 ноември в поредицата „Съвременници“ БНТ2 ще излъчи филмов портрет на двама от най-известните български лекари - професорите Стефан Габровски и Николай Габровски. Признати за авторитети в една от най-трудните области на медицината – неврохирургията, те са сред специалистите, спечелили авторитетно място на страната ни в тази област на медицината.

Филмът представя две силни индивидуалности в диалог помежду им. По някои теми те спорят, по други се допълват, но общото в този разговор е отдадеността към лекарската професия. Героите на филма – баща и син Габровски, говорят за „бурния кипеж“ в развитието на неврохирургията и ползите за пациентите, за избора да останеш в България, за спасените човешки животи и за неуспехите, за професионалния морал.

Камерата надниква в операционните на неврохирургията в Института „Пирогов“ в един обикновен ден и показва видяното без ретуш. Екипът успява да организира и непредвидена разходка на двамата Габровскси из центъра на София – лукс, който те рядко могат да си позволят заради 24-часовата ангажираност в Клиниката по неврохирургия. Авторите – сценаристът Екатерина Генова, режисьорът Росен Елезов и операторът – проф. Цветан Недков водят зрителя по пътя на срещите и разминаванията между двамата лекари, баща и син, в професията и в живота. Във филма участва и световноизвестният неврохирург - белгиецът проф.Брочи, който оценява нивото на българските си колеги и говори за световните перспективи за лечението на болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Премиерата на „Двамата Габровски“ пред публика ще се състои на 28-ми ноември от 18:00 часа в Американския център на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ № 4а), а същата вечер от 21:30 филмът ще бъде излъчен в програмата на БНТ2.

Инициативата:

Тя започна на 22 ноември и ще продължи до 21 декември в Литературен клуб „Перото“, където екипът на НДК призовава всички посетители на да се включат в коледната иницатива под надслов "Нарисувай/ напиши ми Коледа", като създадат своето коледно пожелание, напишат своята коледна история и нарисуват своята коледна картичка или украса за предстоящите празници.

Подбрани текстове и рисунки ще бъдат включени в уникални собственоръчно направени малки книжки, а друга част от творбите ще се превърнат в коледната украса на литературния клуб и ще бъдат част от празничната атмосфера на „Перото“.

На 10 декември от 19:00 часа в „Перото“ ще бъде официалното представяне на авторските творения. Тогава стартира и набирането на книгите за благотворителната кампания в полза на Дома на ветераните на културата и изкуствата в София.

Всеки желаещ да подкрепи каузата на „Перото“ може да го направи до 21 декември, като закупи някоя от книгите, които се продават в „Перото“. Вместо нея ще получи като подарък една от уникалните авторски книжки, а закупената книга ще бъде предоставена на Дома на ветераните на културата и изкуствата в София.

Инициативата 2: 

ИКЕА стартира мащабната инициатива “Време е за игра, време е за добри дела!”, в рамките на която за всяка детска играчка, продаденa между 20 ноември и 24 декември, ИКЕА България ще дари 1 лев за проекти на УНИЦЕФ в България под формата на мебели и оборудване, а Фондация ИКЕА ще направи дарение на стойност 1 евро, за да подпомогне правото на децата да играят и се развиват в някои от най-уязвимите общности по света. Кампанията ще подкрепи проекти в България и по целия свят, свързани с детското развитие и образование, равно участие, спорт, и разбира се, игрите.

„Играта е от изключителна важност. Не само за децата, но и за възрастните! Тя освобождава креативността ни и ни помага да се учим и развиваме. В партньорство с УНИЦЕФ, кампанията „Време е за игра, време е за добри дела!“ ще помогнем на хиляди български деца да се развиват чрез игра.” споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България по повод старта на инициативата у нас.



Спектакълът: 

... Е по-скоро представление-лекция за Хауърд Филипс Лъвкрафт на режисьора Ани Васева и с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Гледаме го премиерно точно в средата на седмиата, 30 ноември от 19:30 часа в Дом на киното. 

Х.П. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху horror жанра в литературата, киното, музиката и поп културата. Освен стотиците филми, книги, музикални албуми, посветени на сюжети от неговото творчество, или вдъхновени от него, съществуват и всеизвестни поп референции, отново произхождащи от разказите на Лъвкрафт (най-известната от тях може би е лудницата Аркам от комикс вселената на Марвъл).

Апокалиптичният космос на Лъвкрафт съдържа бездънни мрачни пространства с пет измерения, в които чудовищни извънземни градове с невъобразима геометрия са населявани от зловещи, фасциниращи фигури. В този свръх-естествен, свръх-организиран свят извънземни създания - полу-растения, полу-мекотели, полу-бозайници - бродят из обширните Планини на Лудостта...

Книгата:

Народният театър „Иван Вазов” ще отдаде почит на една от най-големите си звезди – незабравимия Андрей Баташов, като бъде домакин на събитие, посветено на него. На 30 ноември /сряда/ от 18:30 часа всички, които искат да си спомнят с обич за великия актьор, изиграл емблематични роли на най-голямата ни сцена, са поканени на представянето на новата книга за него – „С любов в душата”.

„С любов в душата” е откровение, изтъкано от спомените на Теодора Баташова и приятели на харизматичния актьор, който винаги ще има специално място в сърцата ни, и което те ще споделят навръх Андреевден и ден, след като ще се навършат 6 години от мига, в който той напусна този свят.

Изданието, илюстрирано богато с фотографии от кариерата и живота на Андрей Баташов, е създадено от майката на актьора – Дора Баташова, със съдействието на близки негови приятели и колеги, както и на журналистката Велислава Дърева.

Книгата разказва фамилната история на рода Баташови и докосва част от изпълнения с любов, вдъхновение и безкраен талант свят на Андрей, който малцина имаха привилегията да опознаят отблизо, чрез спомените на негови колеги, близки и приятели.

И, разбира се, любимите руски песни на актьора и театрография на кариерата му, която остави ярка следа на в историята на българския театър.

На сцената на Народния театър Андрей Баташов изигра едни от най-силните си роли, сред които в представленията „Престъпления на сърцето”, „На четири уши”, „Образ и подобие”, „Комедия от грешки”, „Венецианския търговец”, „Анатол”, „Портиерът”, „Сън в лятна нощ”, „Двама в люлката”, „Синята стая” и много други.


Изложбата 2:

От 1 до 23 декември галерия „Артур” представя “Минути безвремие” - самостоятелна изложба живопис на Надя Пеовска.

В платната на Надя Пеовска са кодирани състояния – живи мигове от спрялото време. Съзнанието възприема в цвят и светлина изчистените, опростени форми. Женският силует е главен персонаж. Като в стопирани кадри от кинолента се редуват движения-състояния, изразени чрез женските фигури. Лицата са неразличими, неразпознати като в
контражур, обърнати навътре. И с всяка следваща сцена е уловено движение – миг на вглъбеност, спомен, стремеж, мечта, покой, очакване. В колорита на фона природата диша дълбоко, топло и спокойно.

Живописната експозиция на Надя Пеовска оставя усещане за своеобразна поредица от автопортрети – поредица от сътояния на самия творец.

Откриване: 1 декември, 18:30 часа.

Изложбата 3: 

Линия от сувенири с характерни символи за София ще бъде представена на 1 декември в Музея за история на София (Централната градска баня).

Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла лъвче, и печат със софийски народни шевици. Това е новата линия на българските сувенири за София - София за вкъщи, която ще бъде представена в изложба на 1 декември от 18.30 часа в Музея за история на София.

Сувенирите са създадени от oсем български дизайнера. Идея и реализация на Студио Комплект, колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автора, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27 до 31 октомври).
“София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти”, казват от студио Комплект. “Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата”. Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 18.00 часа, без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Дегустацията: 

Една чудесна дегустация на Регионалните Малцове на Шотландия ще се проведе на 1 декамври от 19:30 часа в CASAVINO Дойран на ул. Дойран 10А.

Тези, които искат да научат повече за уиски регионите на Шотландия, тези, които искат да систематизират познанията си, дори за тези, които нищо не знаят за различните стилове и региони, ще имат на разположение 1 час за разходка с дегустация на типичен представител на съответния регион.

В специалните Glencairn чаши можем да се насладим на майсторството на дестилериите и мастър-блендърите и ще избираме из между вкусовете Айла, Спейсайд, Хайленд, Лоуленд и островните уискита!

Вход: 10 лева.



Още една Книга:

Издателство „Вакон“ издаде дългоочаквания български превод на пътеписа „Садху и дяволската стена“ от българо-немския писател Илия Троянов. Без да си служи с магическа пръчка, разказвачът с лекота ни пренася в една Индия отвъд общоприетите представи.

Да опишеш субконтинента е като да редиш мозайка от хиляди пъстри камъчета с остри ръбове. Плетеница от религии и етноси, природни и социални контрасти, хилядолетна история, многолика култура, пищни празници – такава е Индия в пътеписа на Троянов. В продължение на няколко години той пътува из страната и събира парчета от огромния пъзел – от кокосовите палми в Керала до хималайските проходи, от пазара на камили в Пушкар до Празника на хвърчилата в Ахмедабад, от новата средна класа до малолетните бездомници по гарите, от древните традиции до трите стълба на съвременната индийска култура – музика, кино и крикет.

Книгата вече е на българския пазар и можем да си закупим още тази седмица. 

Киното: 

Тринадесет години след премиерата на „Лошият Дядо Коледа“, която излезе на екран през 2003 г., „Лошият Дядо Коледа 2“ се завръща, зареден с нови сили да създава серия от ситуации, унищожаващи всеки признак на лошо настроение. Филмът е една неустоима комедия, намигваща към коледния жанр в киното и се разпространява от Лента в киносалоните у нас от 25 ноември.

Уили (Били Боб Торнтън) е хроничен пияница и цапнат в устата секс-маниак, който пуши цигара след цигара и в края на всяка година си избира различен магазин, за да се прави на Дядо Коледа, докато крои поредния план за измама заедно с партньора си – джуджето Маркъс (Тони Кокс).

Във филма участва и носителката на Оскар и Златен глобус - Кейти Бейтс. Предстоят нови приключения за двамата, а забавлението е гарантирано от режисьора на лентата Марк Уотърс, който има сериозен опит в създаването на касови комедии с „Гадни момичета” и „Призраци на бивши гаджета”.

Струва си да отскочим до киносалнона през тази седмица за малко релакс и презареждане с добро настроение и усмивки.



 

 


 

 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 3 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 4 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?