Тайната за бананите, защо да избягваме low-fat и още няколко здравословни открития

02-12-2016 Текст: ViewSofia/Кристина Вълкова Фотография: Pinterest, Flickr
Добави коментар

Нека забравим за low-fat храните

Дойде време да помислим трезво и да се откажем от нискомаслените продукти. Все още в пазарските колички на хората се забелязват low-fat продукти, а в някои европейски страни дори трудно могат да бъдат открити пълномаслените им еквиваленти. Но това не трябва да ни демотивира и отказва от новата кауза - да се придържаме към природни продукти. Какво имаме предвид ли? Ами най-простичко казано:
Първо - за да се премахнат мазнините от един продукт, се извършва някакъв вид химична обработка;
Второ - когато се премахнат мазнините от една храна, на тяхно място се добавя нещо друго, за да се запази добрият вкус, а най-често това е… ЗАХАР;
Трето - природата е създала определена храна по този начин - защо не се придържаме към това, което ни е дала?

И ако това не е достатъчно убедително, дано следващите размишления ви накарат да се замислите...Ако се притеснявате от това, че мазнините ще ви направят дебели, си помислете само как допреди 20-30 години нашите прародители са си мазали масло на филийката и са си произвеждали домашно кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал и то ПЪЛНОМАСЛЕНИ! А сега изровете старите, прашасали черно-бели фамилни албуми и вижте как са изглеждали те на младини? Струват ли ви се затлъстели? Не? И ние така си помислихме.

Освен това е и научно доказано, че low-fat режимът не стимулира загубата на тегло!

Банани Vs. вируси

Забелязали ли сте, че бананите попадат често в менюто на трениращите? Скорошно изследване от университета в Мичиган доказва за наличието на протеин, наречен бананов лектин. BanLec, както е по-популярен, е основен протеин в зрелите банани, който се свързва с веригите на захарните молекули, които обхващат вирусите, причиняващи грип и настинка. Така се създава защитна бариера, с помощта на която се оттърваваме по-лесно от вирусите. Е, сега любимият ни жълт плод стана още по-апетитен.

Лоши новини за среднощните пиршествa

Наясно сме, че обикалянето на вечерни заведения, наливането с коктейли и други висококалорични алкохолни напитки и евентуално последвалото угощение в заведение за бързо хранене не е най-здравословният навик, който можем да следваме. Но според сравнително ново проучване то може да е дори по-вредно, отколкото предполагаме.

Според доклада, публикуван от The FASEB Journal, еднократно прегрешаване с fast-food може да предизвика признаци на метаболитен синдром - състояние, което повишава риска от сърдечни заболявания, инфаркт или диабет. Докладът разкрива какви са негативните ефекти от подобен гуляй, които надделяват значително над моментното удоволствие.

За менталните различия при двата пола

Ново изследване, проведено от Rosalind Franklin University of Medicine and Science, развенча една широкоприета представа - че частта от мозъка, която е отговорна за връзките между емоциите и сетивата, както и за създаване на нови спомени, е по-голяма при нежния пол, отколкото при мъжете. Да, винаги сме се опитвали да разберем мъжете и техните мисли, както и те нас, но ние не падаме от космоса, все пак. Както те, така и ние, сме просто човешки същества или иначе казано - homo sapiens.

Лиз Елиът, PhD и сътрудник професор по неврология в университета, обясни на какво се дължи това предположение: “Мозъчните различия при двата пола са непреодолими за тези, които се опитват да си обяснят стереотипните различия между мъжа и жената. Но след като изследвахме голям обем от информация и сме в състояние да сравним пробите от мъже и жени, открихме, че тези различия често изчезват или просто са незначителни.”

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какви са предимствата и недостатъците на сухия шампоан?

Какви са предимствата и недостатъците на сухия шампоан?

19-04-2017

Въпрос:

Напоследък започнах да използвам често сух шампоан. До колко това е полезно за косата ми? 

Отговор:

В динамичното ежедневие на днешния ден, няма спор, че сухият шампоан е практичен формат продукт, който ни предоставя изключителен комфорт, но в същото време, нека имаме предвид, че в случаите, в които имаме възможност да обгрижим косата си пълноценно...Прочети...

Item of the day

Фешън пискюли

Виж още
Фешън пискюли

Жълт бутон

На Ким целулитът!

На Ким целулитът!

Виж още