Следва

Четиво в четвъртък: "Марионетка" от ” Ахмед Юмит

Заслушай се! Всяка дума достига до теб с SAMSUNG

В случай, че попаднете в ситуация, в която ползването на някакво мобилно устройство, да речем таблет, ви се стори нередно и не на място...

Events преди 7 години

В случай, че попаднете в ситуация, в която ползването на някакво мобилно устройство, да речем таблет, ви се стори нередно и не на място, не прибързвайте със заключенията и желанието си, подсказано от доброто ви възпитание, да направите забележка на човека, загледан в екрана му. Заслушайте се! Не е задължително притежателят на таблета да е непукист или некултурен.

Използвахме отрицателната частица толкова пъти, не за да ви настроим негативно към написаното тук, а само за да изразим утвърждение и уважение, спрямо едни не по-малко готини, умни и симпатични хора, които „просто”… не чуват или не могат да говорят.


Хора от екипа на фондацията разясняват на глухите деца подробности, относно ползването на таблетите на Samsung

Езикът, жестомимиките, с които те боравят, са уникални, идентични и разбираеми по целия свят (естествено, има се предвид своеобразието на различните азбуки), което прави тези хора още по-специални! Те могат да комуникират помежду си разгорещено или хрисимо, да спорят или да се съгласяват, да поставят под съмнение или да признаят другото мнение, да презират или обичат, да се карат и да правят любов, да се извиняват и прощават, да „слушат” музика и да танцуват в ритъма й така, както всеки друг човек на тази планета. С малката разлика, че всичко това се извършва в една вълшебна, за нас, чуващите, тишина.


По този начин хората с увреден слух изразяват поздрав и аплаузи

Представете си само как изглежда всичко това отстрани! Има нещо магическо, извисено и много красиво в изтънчените и грациозни движения, които ръцете им описват, докато „обрисуват” думичките. Този вид ”изобразително изкуство” се нарича дактилология (от старогръцки δάκτυλος - пръст и λόγος - учение) и е своеобразна форма на общуване, в която пръстите на ръцете възпроизвеждат орфографическата форма на речта. Може да е в разговорен и писмен вид и съдържа в себе си знаци както за азбуката, така и за отделни думи. Всеки от нас, стига да има желание, може да научи на езика на глухите посредством курсове, видео-уроци в on-line пространството или с таблици, показващи буквите от азбуката.



Дотук добре. Но какво прави един такъв прекрасен, начетен и любознателен човек, когато не е между ''сродни души''?! Как общува с другите? А те как конферират с него? Как тези хора се интегрират и чувстват в обществото? Как децата в училищата и университетите научават и разказват уроците си?...

Ето тук се намесва фондация "Заслушай се" - единствената българска организация, която работи за осигуряване на равен достъп на хора с увреден слух до образование, услуги и кариера. И която с помощта на съратници и еднакомислещи приятели, и с ексклузивната подкрепа на Samsung, България, преди броени дни стартира пилотния проект на платформа за трансформиране на говор към текст в реално време в помощ на глухите хора в литературен клуб „Перото”. 12-членният, изключително симпатичен екип, от които шестима, освен другите си длъжности, са и жестомимични преводачи, е готов за всякакво съдействие! Доказателство за това са телефонните номера и снимките на всеки един от тях, предоставени в сайта им. В който за себе си те си казват: "Ние сме свежи, неуморими, креативни и с големи сърца – всичко необходимо, за да прегърнеш една кауза, да станеш част от вдъхновителите и да достигнеш върхове, променяйки света. Вярваме, че със сплотен екип, интелигентност и любов към глухите можем да сътворим чудеса! Нашата мисия е да изградим мост между хората с увреден слух и чуващото общество с помощта на комуникационни и информационни услуги! Глухите деца могат всичко, само не чуват!"



Благодарение на услугата, която засега ще бъде внедрена в едно специализирано училище в София, но с цел през 2017-а г. обхватът и приложението на платформата да се разшири, ще се осигури равен достъп до образованието на около 8000 деца и младежи с увреден слух в страната. С помощта на иновативната технологична форма, по време на учебния процес, учениците и студентите ще могат да възприемат устната реч на преподавателите във вид на писмен текст. Целта е да се осигури тяхното качествено и достъпно образование, да не изостават с учебния материал, да са адекватни в обстановката и добре реализирани в обществото.


Жестов превод на Надежда Мирчева от екипа на фондацията по време на представянето на платформата

„Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. Оттогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст е това решение, което ще помогне на стотици деца да се обучават пълноценно. Целта ни е до 2019-а год. да покрием нуждите на всички деца и младежи с увреден слух“, сподели Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.


Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, заедно основателите на фондация "Заслушай се" Ашод Дерандонян - Ашо и Александър Иванов - Сашо, по молба на екипа на ViewSofia показаха жеста, съответстващ на едноименната организация

Представянето на платформата уважи и кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова. Тя с гордост съобщи, че Столична община е първата държавна институция, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на Общината. И добави още: „Столична община и аз, като кмет, проявяваме интерес към всички възможности за това хората да имат по-добър достъп до административните услуги, а също така да можем да общуваме, да приемаме предложенията и идеите на всички граждани. Радвам се, че Столична община най-вероятно е първата институция, която вече има договор с фондация „Заслушай се“ и напълно ще осигурява по-добър достъп до услуги на хора с увреден слух“.

В ролята този път на водещ, а не на доброто ченге под прикритие Мартин, актьорът Ивайло Захариев, радушно прегърнал идеята, откри презентацията на новия технологичен продукт. Самият той, след като завършва НАТФИз, две години играе в театър Мим-Арт, работещ с глухи актьори, през които и като предизвикателство, и с трудност, успява да усвои речта им, за да улесни своята и работата на глухите си колеги. „Много съм им благодарен, че ми помогнаха и ме научиха на „техния език” и за себе си открих колко невероятни и сърцати хора всъщност са! Не са като нас забързани и необръщащи внимание на другите”, допълни с вълнение пред ViewSofia актьорът.


Актьорът Ивайло Захариев в приятелски разговор с един от помощниците на фондацията Кирил Славов

А ние с трепет се „заговорихме” с едно от момчетата, помагащи на екипа на фондация „Заслушай се”, 25-годишния напълно глух Кирил Славов, като за „превода” радушно ни съдейства един от жестовите преводачи в организацията Надежда Мирчева. Кирил, единствен в курса си с увреден слух, е завършил СУ „Климент Охридски”, специалност Педагогика. Естествено, не му е било лесно да усвоява учебния материал и е срещал трудности в обучението си. Доволен е, че през цялото време колегите му са се държали с нужното уважение към него. Продължава основно да разчита на зрението и инстинктите си, за да събира информация. И сега, вече дипломиран, се чувства страхотно и на мястото си във фондацията. Уверява ни, че стига човек да пожелае, може много бързо и лесно да усвои езика на глухите и като пример за това посочва всички негови приятели, които той вече е обучил.

Попитахме го какво пожелава за себе си, а Кирил, като че да потвърди думите на Ивайло Захариев, отговори, че иска чуващите и хората с увреден слух по целия свят да имат еднакъв достъп, да не са изолирани и дискриминирани и да се чувстват равни.

Страхотен Кирил! С когото с нетърпение скоро ще направим интервю, за да разберем повече за света на бялата тишина, в които той и всички други нечуващи живеят!

На презентирането на платформата присъства и Габи, момичето от рекламния клип на фондация «Заслушай се» и Samsung.



Заредихме се и с подарък-изненада - премиерата на песен, на име „Заслушай се!”, изцяло посветена и насочена към всички глухи, техните семейства и приятели, с ясния апел в припева „Чуй ме! Виж ме! Разбери ме! Заслушай се! В моите ръце.” и твърдяща, че чуващото общество е глухото. Видеото е заснето в София на централни ключови места и в него освен, че участват певците Радослав Гергов (подвизава се в бандата с привкус на рок, алтърнатив, метъл и хип-хоп Радула, както и социално нашумелите напоследък No More Many More,) Валентина Александрова (помним я от Star Academy и като единствения дамски вокал, взел достойно участие сред мъжете на трибюта, посветен на великите Queen преди 3 години), бийтмейкъра Денис Алиев (Douz Beats) и танцьора Ат, също и над 150 реално глухи хора.


Изпълнителите на песента "Заслушай се!" Ивайло Захариев и Йоана Колева от фондацията

Заслушайте я! 



Услугата за трансформиране на говор към текст е втората част от едноименната платформа на фондация „Заслушай се“, победител в конкурса „Промяната“ на NOVA и Фондация „Reach for change“, и се реализира благодарение на програмата Tech Institute на Samsung. Tech Institute осигурява професионално обучение под формата на практически курсове за студенти, чрез които младежите подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на пазара на труда. Студентите, участващи в професионалните курсове на Samsung, са част от екипа от IT специалистите, които разработиха и платформата „Заслушай се“.

Важно!: Устройствата, чрез които хората с увреден слух могат да получават устната информация, е добре да са таблети или смарт-телефони, на които да се инсталира приложението „Заслушай се”. Също така много е важна надеждната интернет връзка, в случая и за образованието. И когато тя е такава, тогава ще може качествено да се ползва услугата.

Дали освен да се слуша в реално време, чутото ще може и да се записва, от екипа обещават, че за началото на втория срок от текущата учебна годината, ще направят всичко възможно всеки, регистрирал се на определеното за целта място, да получава в електронната си поща записаните уроци/лекции.

За това дали има „ограничен” набор от думи и дали спецификата в диалектиката на говора ни ще се окаже „проблем” в правилния превод, от фондацията споделиха, че засега услугата е на основа „човешки ресурс”. Идеята е да се събере база данни, за да може съдържанието поетапно да се систематизира и актуализира. Това в момента е основна цел, дори мисия на организацията, върху която тя ще работи усърдно занапред, за да може информацията да бъде автоматизирана.



Със стартирането си, мисията и фокусът на работа на фондацията е да подпомага глухите хора. Но от екипа заявиха, че в следващ етап са отворени за партньорство с организации, които подкрепят проблеми на хора със специфични нарушения в слуха, като например дислексия и затруднения в слуховата преработка, и смятат, че могат да намерят форма на сътрудничество.

Също така планират възможността програмата да бъде закупувана/ползвана и от по-възрастни хора, завършили вече образованието си, също страдащи от увреждане на слуха. Това ще стане, когато услугата бъде напълно автоматизирана. На този етап концентрацията им е върху децата, за да могат да имат пълен достъп до образованието си.


Ученичката Габи от рекламния клип на „Заслушай се” и Samsung

И когато приложението технически достигне дотам, че вече да няма нужда от човешки ресурс, то ще може да се използва и без необходимостта от интернет, а директно чрез инсталиране върху мобилното устройство.


Г-жа Фандъкова и Сашо тестват на място таблет на Samsung с внедрената услуга за глухи хора

Беше ни изключително приятно, интересно и полезно, и пожелаваме огромни успехи на фондация „Заслушай се”!!! Повече информация можете да откриете на сайта й zaslushaise.bg.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.