Следва

Jameson Short Film Award: Открий нови хоризонти в света на киното

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 5 до 11 декември

Една прекрасна причина да продължим уикенда с още един ден, и то пътувайки до прекрасния Пловдив, е представянето на "Покрив (и други основания)" от Валентин Дишев...

Events преди 7 години

Книгата: 

Една прекрасна причина да продължим уикенда с още един ден, и то пътувайки до прекрасния Пловдив, е представянето на "Покрив (и други основания)" от Валентин Дишев. Мясото е в Bee Bop Café на ул. Гладстон 1, а часът 18:15, този понеделник, разбира се. 

Входът е свободен, а ето и някалко думи от Екатерина Йосифова за книгата: 

"Дори когато този "Тезей" е взиране в мрака на Лабиринта, той е търсене на онова, заради което е построено обиталището на самотата… дори когато е разказ за смърт, не е за онази – предизвестената, а за разпъналата платната на победния възторг на Модерността – неочакваната, смъртта чрез забравеното… и търсене на начин и смисъл да се живее след това. Когато нишките на Спасението, се врежат във вените като координати на географска карта, когато се превърнат в рана и пропаст, деляща от Другия, превръщаща го в далечен и чужд, безплътен и фикционален, вслушва ли се някой в дишането на тялото на историята като живот – личен и единствен…" - така звучеше един от разказите за предишните три книги на Валентин Дишев, обединени в трилогията "Тезей". Как продължава пътуването –отговорът е в "Покрив (и други основания)".

„Поезия. Навсякъде между пластовете разпръснати знаци... Писането му е наситена със смисли сдържаност. Без нищо излишно – изцяло чистота. Да, това е точната дума – чистота. Но днес това звучи като „бяла врана”. Може би той наистина е бялата врана в съвременната поезия. Много ми е трудно да го определя. Усешам го толкова близък, че не мога да направя дистанцията, за да говоря. А „Покрив (и други основания)” е най-прекрасната му книга...”


Филмът:

Ако успеем да се върнем на време от Пловдив, можем да погледаме и малко телевизия. Точно в 21:45 часа по БНТ2 ни очаква филмът „Хляб от бронз“, част оп поредицата "Съвременници". 

Той е на сценариста Юрий Дачев и представя едно от най-авторитетните имена в съвременното европейско изкуство – Андрей Лекарски. Само трима българи - Христо Явашев-Кристо, Жорж Папазов и Андрей Лекарски, имат творби в Музея на модерното изкуство в Париж.

Животът на именитият художник е изключително богат, прекосяващ различни епохи и държави, а самият той не обича равносметките, нарича себе си „номад“ и не изневерява на чувството си за хумор. Остава му верен, дори когато разказва пред зрителите за кражбата, на която става жертва в България съвсем неотдавна – открадват част от артистичната му серия бронзови хлябове. Филмът ще пренесе зрителите в лятото на 2016, в къщата на художника край гр.Бяла и ще ги направи свидетели на откровения за увлечението по старите автомобили и мотоциклети, на спомените за София и Париж, на размисли за избора на любопитството като житейска гледна точка. Със самоирония, фантазия и талант Андрей Лекарски „омесва“ пред камерата на БНТ2 живота си, както прави с необикновените си бронзови хлябове...

Концертът: 

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ празнува 95 години от основаването си с тържествен концерт този понеделник от 18:00 часа в зала Академия. 

В празничната програма ще вземе участие Академичният симфоничен оркестър под диригентството на проф. Пламен Джуров. Солисти ще бъдат студенти и докторанти, носители на престижни международни и национални награди. Ще прозвучат емблематични творби от българската и световната класика – Л. Пипков, Ал. Райчев, Г. Доницети, Ф. Шуберт, Дж. Пучини и разбира се на патрона на Академията Панчо Владигеров. Ще прозвучи и химнът на Консерваторията „Тържествени фанфари“, написан специално за НМА от академик Васил Казанджиев.

Изложбата:

"Съвременно каталунско изкуство 1950 – 1979 – Колекция Басат“ стартира на 29 ноември и ще продължи до 15 януари в Национална галерия "Квадрат 500". 

Изложбата представя част от личната колекция на Луис Басат - eдна от най-великите творчески личности на нашето съвремиe и носител на над 400 отличия в областта на рекламата. Колекцията е събирана от него и съпругата му Кармен в продължение на 48 години. Тя е една от най-богатите сбирки на съвременно изкуство в Каталуния и включва 3000 оригинални творби, от които 150 склуптори, както и обширен фонд графики, които намират място в музея за съвременно изкуство в Матарó, помещаващ се в първата сграда, проектирана от известния архитект Антони Гауди, наречена Нау Гауди. Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиноварт са само част от артистите, чиито произведения са включени в селекцията, която гостува на Националната галерия. Творбите им, създавани през периода 1950 – 1979 г., се показват за първи път извън Испания. Те илюстрират тясната връзка между концептуалното изкуство и рекламата и представят едни от най-интересните години на съвременното каталунско изкуство, както заради разнообразието на автори и движения, така и заради включените естетически открития.

„Изпитвам особено вълнение от факта, че българската публика може да се запознае с работата на изключително важни испански артисти от 70-те и 80-те години на миналия век, които илюстрират еволюцията на изкуството през този период”, коментира Луис Басат по време на пресконференцията, провела се на 30 ноември. “Надявам се скоро да се върнем с още по-голяма експозиция и да представим най-интересното от съвременното каталунско изкуство.”

Експозицията „Съвременно каталунско изкуство 1950 – 1979 – Колекция Басат“ е част от проектa “Луис Басат и креативността”, който включва серия културни и образователни събития. В проекта е включена и последната книга на Басат - „Креативността“, която излезе на българския книжен пазар от издателство Colibri.

Спектакълът:

Представлението-лекция е за Хауърд Филипс Лъвкрафт и ще се състои на 6 декември в Дом на киното. 

Х.П. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху horror жанра в литературата, киното, музиката и поп културата. Освен стотиците филми, книги, музикални албуми, посветени на сюжети от неговото творчество, или инспирарни от него, съществуват и всеизвестни поп референции, отново произхождащи от разказите на Лъвкрафт (най-известната от тях може би е лудницата Аркам от вселената на DC comics).
Апокалиптичният космос на Лъвкрафт съдържа бездънни мрачни пространства с пет измерения, в които чудовищни извънземни градове с невъобразима геометрия са населявани от зловещи, фасциниращи фигури. В този свръх-естествен, свръх-организиран свят извънземни създания - полу-растения, полу-мекотели, полу-бозайници - бродят из обширните Планини на Лудостта.

Безформеното е плащещо – това, което има множество форми; това, което е неразграничимо и неопределимо. Но при Лъвкрафт, парадоксално, страшното предизвиква и симпатия. В това същностното за Лъвкрафт напрежение между заплашително и приятно, обсценно и спокойно, жизнено и разлагащо се, екипът на спектакъла открива опорната точка, от която се оттласква в своя изследователски път.

Представлението е и лекция, тъй като експериментира едновременно теоретически и практически с понятия от лъвкрафтовата вселена, с фактология от биографията и литературата му. Поставя се под въпрос популярния днес жанр на lecture performance и неговата претенция за неопосредстван, „нерепрезентативен“ подход към материала.



Търгът:

Ето нещо интересно за свободните в сряда сутрин. От 11:00 до 15:00 часа в галерия "Ракурси" ще се проведе оглед на произведенията, участващи в търг „Българско изкуство ХIХ – ХХ век" на Аукционна къща „Ракурси". А същинското наддаване започва малко по-късно - 18:00 часа в хотел „Кристал палас" зала „Шипка".

Търгът обхваща 52 произведения – живопис, скулптура, графика, рисунка.

Най-ранните работи, за които ще се наддава, са „Композиция" от 1885 г. на Ярослав Вешин и платно от 1889 г. на Иван Димитров, художник, специализирал в Парижката академия и излагал свои произведения в Парижкия салон през далечните 1883 и 1884 г.

Акценти на търга са също живописни платна на Майстора, на Елена Карамихайлова, Сирак Скитник, Никола Михайлов, Бенчо Обрешков, Марио Жеков.

В него са включени и произведения на Вера Недкова, Васил Стоилов, Никола Танев, Борис Денев, Александър Мутафов. Ще бъдат предложени редки творби на Анна Крамер, Джон Попов, скулптура на момиче от Андрей Николов, а също и комплект рисувани от Димитър Казаков – Нерон чинии.

От художниците, творили през последните десетилетия са включени майсторски работи на Генко Генков, Тома Трифоновски, Светлин Русев, Енчо Пиронков.


Картина от Бенчо Обрешков

Гостът: 

Ако наддаванията не са ни по вкуса, можем да отеделим вечерта за презентацията на д-р Наташа Кембъл-Макбрайт на световния си бестселър „GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката". Авторката е в България по инициатива на Сдружение за деца с проблеми в развитието „Бонитатис" и издателска къща „Кибеа", а самото представяне ще се състои в в хотел „Хемус", зала „Преслав" от 18:30 часа. 

Ето и няколко думи за авторката: 
Наташа Кембъл-Макбрайд се дипломира като лекар с отличие през 1984 г. в Башкирския медицински университет в Русия, а по-късно придобива специалност по неврология. В продължение на пет години тя практикува като невролог и три години като неврохирург.

След като се премества в Англия, тя продължава образованието си по втора медицинска специалност – нутриционист – специалист по здравословно хранене, в Sheffield University, UK.

Д-р Кембъл-Макбрайд става известна с разработването на концепция за GAPS – синдром, чийто механизъм на възникване тя описва в едноименната си книга „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката" и как лечението на аутизъм, хиперактивност, дислексия, диспраксия, депресия и шизофрения и други заболявания има за основа използването на специфичен хранителен режим. Книгата й излиза през 2004 г. и има две издания до момента в Англия.

Вход: свободен с предварителна регистрация на сайта на Кибеа. 

Другият концерт: 

... Е събитие от поредицата SoConcert и ще се проведе тази сряда, 7 декември от 19:00 до 22:00 часа в SOHO.

Добре познатият на публиката Мишо Йосифов, участник в предните джем сешъни в зелената къща, този път излиза на сцената със своите приятели от новата им група Bop&Sol. Това е първата обща публична изява на Mишо – тромпет, Арнау Гарофе – саксофон, Ангел Заберски – пиано, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – барабани.

Вървейки по стъпките на създадената през 1954г. американска група The Jazz Messengers, Bop&Sol се посвещават на идеята да възродят добрия стар джаз и да го покажат на българската публика в най-ослепителната му форма – хардбоп. Вечерта на 7-и декември ще ни пренесе в 50-те години на миналия век, когато джазът спира да бъде танцувална музика, за да отвори път на множество иновации. Новопоявилите се виртузоност, експресия и позитивна енергия са онези малки, но жизненоважни елементи, които превръщат творците от този период в абсолютни легенди. Тук няма как да не се отбележат и заслугите на Blue Note Records – компанията, която документира тези гениални произведения, за да могат и бъдещите поколения да се докоснат до магията.


Киното:

"Кубо и пътят на самурая" е приключенската анимация на режисьора Травис Найт,  заради чиято премиера ще ходим на кино този петък. 

Талантливият и добросърдечен Кубо живее скромно с майка си далеч от другите хора и изкарва прехраната си, като разказва приказни истории на хората в близкото село. Спокойният им привидно живот скоро е разрушен, когато той случайно призовава духа на миналото, който се спуска от небесата със силата на ураган, за да донесе вековно отмъщение.

Принуден да потърси убежище другаде, Кубо, с подкрепата на Маймуна и Бръмбар (озвучен на български език от Владимир Карамазов), поема на вълнуваща мисия да спаси семейството си и да разгадае мита за баща си – най-великия самурай на всички времена. С помощта на неговия шамисен – магически музикален инструмент – Кубо повежда битка срещу богове и чудовища, сред които са отмъстителният Бог на Луната и дъщерите му – злите близначки, за да разкрие тайната на своя род и да изпълни героичната си съдба.

Киното 2:

Още един филм, който можем да гледаме тази седмица, чиято премиера се състоя съвсем скоро, е "Съюзени" на режисьора Робърт Земекис.

В ролите на екшън драмата ще видим Брад Пит, Марион Котияр, Джаред Харис, Матю Гуд и др.

"Съюзени"  разказва историята на разузнавача от МИ6 Макс (Брад Пит). На опасна мисия в тила на врага в Мароко през 1942 г. той се запознава със зашеметяващата Мариан Бусежур (Марион Котияр) от Френската съпротива. След опасна мисия съдбата ги разделя, но не за дълго. Двамата се срещат отново в Лондон и този път са безсилни пред пламъка на любовта. Връзката им обаче е застрашена под напора на войната.

Театърът:

Руски културно-информационен Център – София /Мраморна зала е мястото, където ще се проведе предпремиерата на театралното представление "Високо там горе" по текстове на Анна Ахматова по повод 50 години от смъртта й. Датаа е 10 декември от 19:00 часа.

Анна Ахматова започва да пише по време, когато „да мислиш за една жена като поет е абсурдно“. Анна Ахматова e родена в залеза на Имперска Русия и e живяла по времето на едни от най- страшните ужаси на съветския режим. Всички паметни събития от 20 век засягат пряко живота на Ахматова и тя се превръща в глас на целия народ, страдащ от тежките последици на Сталинското управление.

През 2016 година се навършват и петдесет години от смъртта на композитора Артур Лурие , близък приятел на Анна Ахматова, с когото известната поетеса е имала една изключително силна, духовна и емоционална връзка, която въпреки разстоянията, съпровожда и двамата чак до края на живота им.

Двамата творци взаимно се вдъхновяват, стихът на Ахматова и музиката на Лурие се преплитат нееднократно през годините. В разстояние само на няколко месеца през 1966 и двамата напускат този свят.

Вохд: билети на касата на РКИЦ на цени 8/10 лв.

И още един концерт: 

На 10 декември в зала Арена Армеец ще зазвучат руските звезди ЛЮБЭ. За впечатляващото събитие са останали ограничено количество билети и поради тази причина хитовата група реши да подари собствените си места на българските фенове. Допълнителните 500 билета са в продажба от днес в мрежата на Eventim на цени от 30 до 70 лева.

Легендарните музиканти споделят, че нямат търпение да се срещнат отново с родната публика и обещават да изпълнят всичките си най-големи хитове. Ще чуем както “Давай За”, “Комбат”, “Солдат” и “Там за туманами”, така и “Песня о звёздах”, “Позови Меня Тихо По Имени” и много други култови композиции. Именно, за да могат колкото се може повече фенове да видят любимците си на живо, ЛЮБЭ решиха да се откажат от местата, които по договор се пазят от организаторите за мениджмънта им.

Билетите могат да бъдат закупени на цени от 30 до 70 лв. в мрежата на Eventim в цялата страна, както и online тук>>

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?