Следва

Хубава

7 от най-честите семейни конфликти и как да ги преодолеем

Противоречията между двама души са част от всяка една връзка...

преди 7 години

Без значение колко много се обичате, от колко време сте заедно или колко общи неща имате помежду си, противоречията между двама души са част от всяка една връзка. И според семейния терапевт Шърли Кай, много по-добре е да се справите с проблема навреме, отколкото да го замитате под килима.

Сблъсъците помежду ви са нещо напълно нормално - това е начинът да потушим насабралото се напрежение и да стигнем до взаимен консенсус, като понякога се изисква компромис от една от двете страни, но всичко това е в рамките на нормалното. Въпроса е там, че някои проблеми се появяват отново и отново и създават излишно напрежение между двама души.

Ето кои са най-редовните семейни спопрове и как да се справим с тях ефективно:

1. Липса на комуникация

-“Какво има?”
-“Нищо!”

Всички сме разменяли подобни реплики с любимия човек и за нито един от двамата това не е приятен момент. Липсата на комуникация в едно семейство със сигурност води след себе си конфликт, а това от своя страна засилва несигурността и повишава недоверието между двама души.

Какво да правим?
“Няма полза от принуждаването на партньора да се открие напълно, ако не е готов или няма желание за това”, обяснява семейният терапевт Шърли Кай. Тя съветва да си водим бележки според езика на тялото и да отвърнем по почтителен начин, като се стараем да създадем “сигурно” място, където да разговаряме спокойно, без да се осъждаме за дадено действие или бездействие. Покажете, че сте готови за открита и откровена комуникация, но не пришпорвайте събитията. С бебешки стъпки ще стигнете до взаимен консенсус.

2. Сексът

Различията в сексуалните предпочитания, намалено либидо и липсата на достатъчно време за интимности може да доведат до излишно напрежение в любовния живот на двама души. А когато не се задоволяват сексуалните нужди, се нагнетява едно неприятно чувство на неудовлетвореност. Това кара и двете страни да чувстват смут и вина, а това води до още по-голямо задълбочаване на проблема.

Какво да правим?
Изчакайте подходящия момент и започнете открит и насърчителен разговор с партньора. Изяснете си един на друг от какво не сте напълно удовлетворени и как вие бихте допринесли за това нещата да започнат да се случват. Избягвайте да се обвинявате един друг - просто обсъдете кое бихте искали да се промени.

3. Домашните задължения

Да, това е една доста досадна и скучна тема, съгласни сме. Но проблеми от подобен вид присъстват във ВСЯКО семейство. Основните домашни задължения са подбудител за спорове от световна величина. Домакинската работа никога не е равномерно разпределена между двамата. Освен това стандартите на всеки човек за чистота са индивидулани и различни. И ако единият от двамата върши 90% от семейните задължения, споровете по въпроса са просто неизбежни. 

“Винаги аз мия мръсните съдове! Защо ти не го направиш поне веднъж?”, “Ако толкова много те мързи да свършиш нещо вкъщи, какво мога да очаквам, когато имаме дете?” - въпроси, които са нажежили обстановката в не едно и две семейства по света.

Какво да правим?
Според семейния терапевт, най-добре е да изясним на своя партньор, че очакванията ни са различни. Започването на разговор, който цели да провокира промяна, създава реална възможност за постигане на компромис между вашето очакване и това на партньора.

4. Ревност/Несигурност

Ревността ни прави изключително неразумни и ни кара да си въобразяваме неща, които в повечето случаи са недействителни. Когато почувствате доза съмнение и несигурност относно партньора, имайте предвид, че вие сте се избрали един друг, не някой друг.

Какво да правим?
Отново комуникацията е от ключово значение. НИКОГА не се притеснявайте да говорите с партньора си за страховете и несигурността, ако изпитвате такава. Споделете какво ви кара да се чувствате така и позволете и той/тя да сподели своята гледна точка. Първата фаза при преодоляването на един проблем, е да говорим за него.

5. Пари

Когато двама души, които притежават лични финансови навици, встъпят във връзка и съберат живота си в едно, въпросът за това кой за какво харчи от общия бюджет може да създаде много напрежение между тях. Напрежение най-често се поражда, когато приходите и разходите не са балансирани. А този проблем се задълбочава при по-дългогодишни връзки с прибавения натиск от дългове, ипотеки и борбата при много от тях да свържат двата края.

Какво да правим?
Говорете с партньора и го запознайте със своята финансова ситуация в детайли - дори и за това колко пари заделяте в спестовна сметка всеки месец. Така най-лесно може да изработите съвместен план как да комбинирате финансите си. Но най-важното е - бъдете откровени, открити и не винете своята половинка!

6. Роднините

Да прекарваме известно време със свои роднини само по себе си е доста голямо предизвикателство, но да прекарваме време (против волята си) с роднините на своя партньор - е това вече е съвсем друга история!

Роднините на партньора идват в комплект с него/нея и това да се чувстваме неловко или неприятно в компанията им не е нещо нетипично, а е напълно в границите на нормалното. Вроден инстинкт е да заемем отбранителна позиция спрямо тях и яростно да защитаваме собственото си семейство, но и те са хора и имат чувства, затова най-добре да преодолеем този проблем с известна доза спокойствие.

Какво да правим?
Най-важното е да не смятате, че партньорът ви е против вашите роднини и се опитайте да разберете защо той/тя се чувства неловко в компанията на вашите. Проявете любопитство и благоразположение и не го приемайте твърде лично. Поставете партньора си на първо място и споделете притесненията си, когато сте насаме. Това ще ограничи споровете, свързани със семейството и роднините на вашия възлюбен.

7. Децата


Около децата също е възможно да се породят спорове. Вие сте отгледани и сте имали различно детство от любимия човек. Това поражда неразбирателство що се отнася до отглеждането на собствените ви деца.

Какво да правим?
Ако възнамерявате да имате деца, очертайте своите очаквания и какъв родител възнамерявате да сте. Не забравяйте, че на първо място вие сте партньори, не противници! И двамата искате най-доброто за своите наследници.

More