Следва

PAYSAGE е новият кураторски проект на Мариета Ценова в „Червената точка“

„Мост към Кристо“ през очите на другите: "Хармоничното и величествено сливане..."

Тази седмица приключи изборът на стоте фотографии в конкурса на БНТ1 и „Денят започва с култура“ - „Мост към Кристо“...

Events преди 7 години

Тази седмица приключи изборът на стоте фотографии в конкурса на БНТ1 и „Денят започва с култура“ - „Мост към Кристо“. Имената на техните автори вече са обявени на Фейсбук страницата на сутрешния културен слот на обществената медия. В инициативата, която се провежда с подкрепата на VIVACOM, участваха над 600 кадри, запечатали емоцията на Лято 2016 – „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод.

С трудната задача да бъдат селектирани най-атрактивните снимки на арт творбата се зае петчленно жури, в състава на което са фотографът Анастас Петков, доц. Георги Лозанов – философ, журналист, фотокритик, режисьорът Камен Калев, журналистът Евгения Атанасова-Тенева и художникът Пейо Колев. Всеки от тях предложи своите топ 20. Тъй като част от фотографиите се дублираха, останалите до 100 бяха определени с единодушие.

Сред основните критерии при подбора на любителските снимки, бяха оригиналният подход и емоцията при отразяването на атмосферата край италианското езеро Изео.

„Смисълът на тази изложба е да бъде продължение на проекта. Това е събитие, което слага знак върху промяната в отношението на българската публика към Кристо“ - заяви доц. Георги Лозанов. Анастас Петков коментира, че е харесал спонтанността в изпратените кадри. „Хората, които участваха във фотоконкурса, не са мислили за композиция или експозиция. Те просто са почувствали момента. Предимството на тази изложба е, че ще включва снимки, които не могат да се видят в списания или книги“ - каза още той.

Двама от членовете на журито – Евгения Атанасова-Тенева и Пейо Колев лично преживяха събитието и пряко участваха в изграждането на „Плаващите кейове“. Затова при избора на фотографии те търсиха различната гледна точка – акцентите, които не са успели да видят.

„За мен е любопитно как хората се отнасят към нещо, което не е съществувало никога и го виждат за първи път“ – сподели Евгения Атанасова-Тенева. Личните впечатления на Пейо Колев показват, че част от туристите не са били съвсем наясно защо са дошли на „Плаващите Кейове“. „Те скачаха, танцуваха върху понтоните. Сигурно са направени милиони еднакви кадри и затова аз търсих по-абсурдните хрумвания“ – допълни той.

Кураторът Мария Василева, която също присъства на работната среща на журито, до дни ще започне подготовката на експозицията. Тя ще обедини творбите в групи, за да се подчертае индивидуалността на снимките. Това, според нея, ще направи изложбата по-убедителна и въздействаща за зрителите.

Откриването на изложбата „Мост към Кристо“ предстои на 14-ти декември във VIVACOM Art Hall и ще продължи до средата на януари 2017 година.

Подробности за кампанията и предстоящата изложба следим в  „Денят започва с култура“ по БНТ1 и на страницата на предаването във Фейсбук.

В галерията горе>>> виждаме част от фотографиите на десетките пленени от красота хора, придружени с по едно, но идващо от сърцето, изречение.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.