Следва

Най-успешната телевизионна екранизация на "Война и мир" с премиера по БНТ1

PAYSAGE е новият кураторски проект на Мариета Ценова в „Червената точка“

След изящната изложба „Черно на бяло“ в Депо за изкуство ...

Events преди 7 години

След изящната изложба „Черно на бяло“ в Депо за изкуство ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА, Мариета Ценова отново влиза в галерията като куратор. Този път проектът й търси мъдростта извън човека.



Посветена на пейзажа, за изложбата си Мариета Ценова създава името PaySage. Английските моряци имат код “Pay”, който означавал „Излизам от зоната на вятъра“. “Sage” пък е думата на френски за умереност, скромност, мъдрост. Играейки си с думи и образи, Мариета Ценова превръща пейзажа във форма на познание. Понякога буквален, понякога като метафора на живота ни, за нея пейзажът е всичко ОТВЪН: любопитството, пътешествията, другите, останалият свят. Той е споделен опит, знания, емоции, възможност за медитация или предизвикателство за приключения. Пейзажът може да бъде както различен поглед към нещо познато, така и неподозирано откритие.
PaySage е светът, разказан от 15 автора през въображението, таланта и интуицията им:
Милко Божков, Мими Добрева, Мартин Иванов, Аделина Илиева, Андрей Кулев, Даниел Мирчев, Пламен Монев, Слав Недев, Красимира Пастирова, Виктор Попов, Филип Попов, Андрей Хамбарски, Рада Цанкова, Иван Шишков, Ива Яранова.



Пейзажът е първият субект на изкуството.
Пейзаж е материалното, с което общуваме.
Дива природа, опитомена природа, унищожена… Градски пейзаж.
Детайлите от вътрешния двор, гледката от покрива.
Индустриалният пейзаж – разпад или футуризъм.
Природният пейзаж – празник за сетивата.

Откриването на изложбата PaySage е в петък, 9 декември, от 18:00 часа, а изложбата ще продължи до 29 декември в галерия и депо за изкуство ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА, която се намира на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 24.


МИЛКО БОЖКОВ завършва Националната художествена академия, София. Специализира графика и живопис. Има повече от 80 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия и частни колекции в чужбина.
Носител е на Националната награда за живопис „Захари Зограф“, 2002 г. и Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитов – Майстора“. През май 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен. Живее и работи във Варна.

МИМИ ДОБРЕВА завършва Националната художествена академия, специалност “живопис”, след което специализира в Cite des art, в Париж. След поредица от самостоятелни изложби и награди, тя е призната от колекционери, арт-специалисти и публика за един от най интересните съвременни български пейзажисти. Носител е на Наградата за живопис „Алианц България АД”, 2014 г. и на Наградата за живопис “Салон 2011”, галерия Шипка 6 , София. Живее и работи в София.

МАРТИН ИВАНОВ е роден в Русе. Завършва “графичен дизайн и визуални комуникации” във Великотърновския университет. С проекта си рисунки в арките на старата гара в Русе, предизвика широка публична дискусия за опазване на архитектурното и културно наследство. Живее и работи в Лондон.

АДЕЛИНА ИЛИЕВА е родена в Бургас. След години работа като архитект и интериорен дизайнер тя се посвещава на фотографията. Работи като фотограф за Nationa Geographic, Rothchild & Bickers, BEEP Studio, за архитектурни компании и дизайнерски студия в Европа и Америка. Живее и рботи в Лондон. www.adelina.co.uk

АНДРЕЙ КУЛЕВ е художник, плакатист и илюстратор на повече от 35 книги. Работи и като театрален режисьор. Автор е на много анимационни и документални филми. Живее и работи в София.
ДАНИЕЛ МИРЧЕВ е скулптор с редица самостоятелни и групови изложби. Освен малка пластика и скулптура, работи в областта на графичния и сценографския дизайн. През 2016 г. е между двамата български артисти, поканени да участват от италианската фондация Spazio Tempo Arte в международен арт проект под патронажа на ЮНЕСКО. Негови скулптури са част от интериора на частни домове в България, Италия, Франция, Германия, САЩ и Канада.
ПЛАМЕН МОНЕВ завършва Националната художествена академия в София, специалност “живопис”, а преди това - Художествената гимназия в Казанлък. Работи в сферата на графиката, живописта и илюстрацията. Негови картините са притежание на частни колекции в Норвегия, Швейцария, Италия, Канада, САЩ, Холандия, Франция, Полша, Швейцария, Словения, Беларус, Унгария. Носител е на наградата на фондация World на VII-то международно биенале на графиката във Варна, 1993 г.

СЛАВ НЕДЕВ е художник, съосновател на движението Биотоп и куратор. От тази платформа участва в международни арт проекти, пленери и семинари. Негови творби се намират е колекциите на Гауденц Б.Руф, Цюрих; Държавният департамент на САЩ, Вашингтон; Kuratorium Europishe Kulturarbait, Берацхаузен, Германия; Siddharta Arts Foundation, Катманду, Непал и други.

КРАСИМИРА ПАСТИРОВА e журналист с голям опит, работещ за печатни медии - в-к Капитал, в-к Стандарт, сп. Домът, радио и телевизионен журналист, бивш гл. редактор на списание Екстериор. Започва да снима като политически репортер, след което специализира фотография интериори, архитектура и градска среда. Носител е на няколко награди за фотография на National Geographic. www.pastirova.com

ВИКТОР ПОПОВ завършва “операторско майсторство” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Снима тв предавания като "1002 нощи", "Огледала", "Нощни птици", "Другата България", "НепознатиТе". С журналиста Георги Тошев работят заедно върху филмите за Невена Коканова и Цветана Манева. В последните няколко години привлича вниманието на световни колекционери на изкуство с оригиналната си техника на фотографско заснемане на обекти и графичното им отпечатване върху ръчно изработена хартия.
Живее и работи в Пекин.

ФИЛИП ПОПОВ е роден в Пловдив, но отраства в Лайпциг. Завършва графика и оформление на книгата в Националната художествена академия, а после следва в Швейцария. Работи в областта на интериорния дизайн и корпоративната идентичност. Двукратен носител е на златна награда от най-голямото винарско изложение в Сан Франциско. В кариерата си той има над 30 самостоятелни изложби, включително в Токио и Кливланд. Живее и работи в София.

АНДРЕЙ ХАМБАРСКИ завършва Художественото училище за приложни изкуства "Свети Лука", София, „фотография” в Търновския университет и “сценография за куклен театър“ в НАТФИЗ. Работил е като реставратор на стари мебели, кукло-конструктор в Столичния куклен театър. През 2015 г. е номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" и печели специалния приз на УниКредит Булбанк.

РАДА ЦАНКОВА живее в Париж от 1995г. Завършва “визуални изкуства” в Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts и специализира в студиото на Жан Мишел Алберола. Вдъхновение за работата си черпи от пътешества в страни като Того, Бенин, Непал, Гваделупа, Гърция, Испания, Япония… Има редица международни награди за рисунка и графика и участия в над 50 общи и самостоятелни изложби.

ИВАН ШИШКОВ завършва специалността “графичен дизайн” в Националната художествена академия, София. Дълги години специализира изкуството на плаката. От няколко години се е посветил на пейзажната живопис, създавайки оригинален, декоративен, визуален език, който вече има своята публика в Париж и Дюселдоф. Живее и работи в Пловдив.

ИВА ЯРАНОВА завършва специалност “живопис” в Художествената академия "Жул Паскин", София през 1996 г. и е стипендиант на “Арт резидент”, Швандорф, Германия 2005 г. Нейни творби за притежание на частни колекции в Австралия, Русия, САЩ, Германия, Турция и Канада. Живее и работи в София.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?